Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο πλανήτης φλέγεται


«Αίθριος καιρός αναμένεται στην Αττική αύριο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα» προέβλεπε η μετεωρολογική υπηρεσία κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Απριλίου. Είναι , πλέον, γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος της όλης κατάστασης και αναδεικνύουν το περιβαλλοντικό ζήτημα ως πιο πολύπλοκο από όσο νομίζουμε.


Με ταχύτατους ρυθμούς δείχνει να συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, εξαιτίας της παγκόσμια κλιματικής αλλαγής, καθώς δυο ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών στην ιστορία έχουν ήδη καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2010. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος της ιστορίας καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας διαμορφώθηκε στους 14,5 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας έτσι κάθε προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση.
Παράλληλα, η φετινή περίοδος Ιανουαρίου – Απρίλιου, αποτέλεσε το θερμότερο πρώτο τετράμηνο έτους που έχει υπάρξει ποτέ -από τότε που κρατιούνται τουλάχιστον αρχεία θερμοκρασιών- με τη μέση θερμοκρασία, που καταγράφηκε στη Γη, να διαμορφώνεται στους 13,3 βαθμούς Κελσίου. Τα ρεκόρ αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλονται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνοντας αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον καιρό παγκοσμίως.
Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν υπήρξε ομοιόμορφη σε όλο τον πλανήτη. Ειδικότερα, οι περιοχές που είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο τους, ήταν ο Καναδάς, η Αλάσκα, οι ανατολικές ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Ασία, η Βόρεια Αφρική και η βόρεια Ρωσία, ενώ χαμηλότερη του μέσου όρου τους θερμοκρασία κατέγραψαν η Μογγολία, η Αργεντινή, η ανατολική Ρωσία, οι δυτικές ΗΠΑ και η Κίνα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον μήνα Απρίλιο της ΝΟΑΑ, οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα παρέμειναν κάτω από το φυσιολογικό επίπεδό τους για 11ο συνεχόμενο Απρίλιο, καλύπτοντας μιας συνολική έκταση 14,7 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι πάγοι της Ανταρκτικής τον ίδιο μήνα παρέμειναν κοντά στο διαχρονικό μέσο όρο τους, μόλις 0,3% κάτω από την μέση έκτασή τους κατά την περίοδο 1979-2000.
Στο μεταξύ, ο Νότιος Πόλος στη διάρκεια του 2009 βίωσε το θερμότερο έτος από το 1957 που υπάρχουν αρχεία θερμοκρασίας στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία από τον επιστημονικό Σταθμό Νοτίου Πόλου "Αμούδσεν-Σκοτ". Η μέση θερμοκρασία πέρυσι διαμορφώθηκε στους μείον 47,9 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί. Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ θερμότερου έτους στο Νότιο Πόλο ήταν οι μείον 48 βαθμοί και είχε σημειωθεί το 2002.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία

Πόσο μπορεί να μοιάζουν οι εναλλαγές των εποχών με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας σε επίπεδο χιλιετιών; Πολλοί επιστήμονες επικεντρώνουν τις έρευνες τους στο λεγόμενο «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου».
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έρχονται στο προσκήνιο ολοένα και περισσότερες έρευνες που κάνουν λόγο για νέους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα της Γης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει παρατηρηθεί παρόμοια εναλλαγή ανάλογη εκείνης των εποχών στις περιόδους υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών σε βάθος χρόνου ακόμα και ενός εκατομμυρίου ετών.
Συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδο οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν ως υπεύθυνους παράγοντες για την αύξηση της θερμοκρασίας αυτούς των ψυχρών-θερμών ρευμάτων των ωκεανών ή την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Επηρεάζουν, όμως, και άλλοι παράγοντες όπως το επίπεδο αλμύρας των ωκεανών και η ακτινοβολία του ήλιου με κύκλους διάρκειας από 10 έως 11,5 έτη με σημαντικότερο παράγοντα από όλους την κοσμική ακτινοβολία.
Πριν μερικά χρόνια υπήρχαν σοβαροί αντίλογοι πάνω στη σημασία της καθώς πολλοί την συνέκριναν με την ηλιακή ακτινοβολία και την ποσότητα που δέχεται η Γη. Πώς γίνεται να είναι πιο σημαντική ανεξαρτήτως ποσότητας; Το μυστικό βρίσκεται στα σύννεφα. Όσο περισσότερα σύννεφα έχουμε τόσο περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία εμποδίζεται να φτάσει στον πλανήτη.
Οι κοσμικές ακτίνες καθορίζουν το σχηματισμό νεφών γιατί ιονίζουν τα μόρια του αέρα οδηγώντας τα σε συμπύκνωση και δημιουργία σύννεφων. Το δε επίπεδο της κοσμικής ακτινοβολίας που φτάνει σε εμάς καθορίζεται από το λεγόμενο «ηλιακό άνεμο». Εν κατακλείδι, όσο δυναμώνει ο ηλιακός άνεμος τόσο μειώνεται η κοσμική ακτινοβολία που φτάνει στη Γη, τόσο λιγότερα σύννεφα δημιουργούνται και τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου