Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Με τη "δύναμη" των χεριών...

H τρίτη μεγαλύτερη θεραπευτική επιστήμη στον κόσμο θεωρείται η χειροπρακτική, μετά την Ιατρική και την Οδοντιατρική. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο κλάδο υγείας που ασχολείται με μυοσκελετικά προβλήματα χωρίς να κάνει χρήση φαρμάκων ή μηχανημάτων. Αντίθετα ο ειδικός, μόνο με τα χέρια του, προσπαθεί να επαναφέρει την φυσιολογική λειτουργία του σώματος μέσω ειδικών χειρισμών που ονομάζονται «ανατάξεις». Μια από τις βασικές αρχές της χειροπρακτική είναι ότι το σώμα είναι αυτορρυθμιζόμενος οργανισμός και μπορεί, μέχρι ένα σημείο, να γιατρευτεί μόνο του. Ουσιαστικά λοιπόν, ο χειροπράκτης δίνει μια «συμβουλή» μέσω της ανάταξης για να ενεργοποιηθούν μερικά συστήματα, με βασικότερο το νευρικό σύστημα, και στη συνέχεια το σώμα «αποθεραπεύεται».

Παρόλο που στην Ελλάδα η επιστήμη αυτή δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, στο εξωτερικό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών. Μάλιστα εμπεριστατωμένες έρευνες στις Η.Π.Α. απέδειξαν ότι όσοι ασθενείς λαμβάνουν χειροπρακτική περίθαλψη, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους στο μισό χρόνο σε σχέση με αυτούς που καταφεύγουν σε παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας.


Η γνώμη του ειδικού...
Ο χειροπράκτης- ποδίατρος, κ. Ευάγγελος Σ. Δήμου μίλησε στον «Α.Τ» για την ειδικότητα του τονίζοντας ότι: « Οι χειροπράκτες δεν είμαστε ιατροί. Κοιτάμε το ίδιο πρόβλημα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα κάποιος που πάσχει από αυχενικό σύνδρομο και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή που του χορήγησε ο ιατρός του, μπορεί να κάνει και χειροπρακτική για να νιώσει καλύτερα. Έτσι ο καθένας από τη μεριά του βοηθά τον ασθενή να αναρρώσει. Άλλωστε σκοπός της χειροπρακτικής είναι να κρατήσει το άτομο λειτουργικό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Επιπλέον, επειδή η χειροπρακτική δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος, προκύπτει εύλογα το ερώτημα… Πώς μπορώ να ξέρω ότι αυτός που απευθύνθηκα είναι πράγματι επαγγελματίας;
Ο κ. Δήμου απαντά ότι «ο χειροπράκτης θα πρέπει να έχει φοιτήσει τουλάχιστον 5 χρόνια σε Πανεπιστήμιο ανώτατου επιπέδου στο εξωτερικό και όχι να έχει παρακολουθήσει απλώς μερικά σεμινάρια τα οποία σε καμία περίπτωση δε σε κάνουν επαγγελματία. Από την άλλη, ασφαλή επιλογή αποτελούν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών καθώς είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντεπεξέλθουν σε μυοσκελετικά προβλήματα». Ταυτόχρονα επισημαίνει και τους λόγους που θα παρότρυνε κάποιον να δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο καθώς «έχει πιο γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες μεθόδους. Ο ασθενής μπορεί μέσα σε 2 ή 3 συνεδρίες να επανέλθει στη δουλειά του. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και ότι το συνολικό κόστος είναι μικρότερο».


Παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χειροπρακτική
Αυχενικό σύνδρομο :
πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι, μυϊκά πιασίματα και ελάττωση της κίνησης του αυχένα, μουδιάσματα και πόνοι που αντανακλούν στα άνω άκρα
Οσφύ-ισχιαλγία :
δισκοπάθεια και πίεση στο σπονδυλικό νεύρο, με πόνους και μουδιάσματα που αντανακλούν στα κάτω άκρα έως και μυϊκή ατροφία
Προβλήματα Περιφερικών αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων :
περιαρθρίτιδες, αρθριτικά και ρευματισμοί
Σύνδρομο Υπέρ-χρήσης :
επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Αθλητικές κακώσεις :
διάστρεμμα, τενοντίτιδες, θλάση, μυϊκό σπασμό
Σκελετικές Διαταραχές - Ανομιομορφίες
ανισοσκελία, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση


Παρελθόν ο πονοκέφαλος...
Ακόμη και όσοι υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν χειροπράκτη. Συγκεκριμένα, για τις κεφαλαλγίες τάσεως, όπως λέγονται από τους ειδικούς, ο κ. Δήμου εξήγησε ότι: «Ποτέ ένα πρόβλημα δεν είναι μόνο σκελετικό ή μυϊκό. Πάντα υπάρχει συνδυασμός. Αν τραυματιστεί το ένα υποφέρει και το άλλο. Έτσι αν κάποιος κάθεται πολλές ώρες και η στάση του σώματος του δεν είναι η σωστή αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μυϊκό σπασμό (ψύξη, θλάση). Αυτομάτως δημιουργείται ένα μπλοκάρισμα ή υπερξάθρημα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες αρθρώσεις υπολειτουργούν, έχουν χάσει την κινητικότητά τους. Με την χειροπρακτική, κάνοντας τις απαραίτητες ανατάξεις, «ξεμπλοκάρουμε» τις αρθρώσεις και επαναφέρουμε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας παράλληλα και τον πονοκέφαλο».


Μικρές συμβουλές για όσους επιθυμούν να απευθυνθούν στην χειροπρακτική...
Λόγω του ότι η χειροπρακτική δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, συχνά συγχέεται με άλλες μεθόδους, όπως το μασάζ ή φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική επιστήμη. Αν το άγνωστο του πράγματος σας κάνει διστακτικούς ή αν φοβάστε για το πώς ακριβώς είναι η διαδικασία σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τι πρόκειται να συμβεί κατά τις πρώτες συνεδρίες με το χειροπράκτη σας.
• Θα σας ρωτήσει το βασικό λόγο που τον επισκέπτεσθε, δίνοντάς σας την ευκαιρία να συζητήσετε τι σας ενοχλεί.
• Θα σας απευθύνει αρκετές ερωτήσεις ενώ μερικές από αυτές ίσως σας φανούν άσχετες με το πρόβλημά σας, ωστόσο είναι απαραίτητες προκειμένου να αποκτήσει ο ειδικός σφαιρική άποψη για την κατάσταση της υγείας σας.
• Στην προσπάθειά του να αναλύσει την λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης και γενικότερα του μυοσκελετικού συστήματος, θα ψηλαφίσει τους σπονδύλους και θα εξετάσει αν υπάρχουν τυχόν δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος.
• Στη συνέχεια θα σας κάνει μερικές συστάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής σας με σκοπό να συμβάλλεται και εσείς ενεργά στην γρηγορότερη αποκατάσταση του προβλήματος.
• Κατά την διάρκεια των διορθωτικών χειρισμών, δηλαδή τις ανατάξεις των σπονδύλων, μπορεί να ακουστεί ένας αρθρικός ήχος σαν «κραχ». Γενικά δεν δημιουργείται πόνος αλλά μετά από τις πρώτες συνεδρίες μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα, γεγονός που δεν πρέπει να σας ανησυχεί.


Έτσι απλά... για ευεξία, χαλάρωση και ανακούφιση...
Η χειροπρακτική είναι εξαιρετικά ωφέλιμη ακόμα και για όσους δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα καθώς ενεργοποιείται το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση ο εγκέφαλος ενώ οι περιοχές που «δουλεύονται» αιματώνονται καλύτερα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθει το άτομο ευεξία και ανακούφιση ακόμη και αν δεν πονούσε. Για να διατηρηθεί η καλή κατάσταση του σώματος και να αποφευχθούν μελλοντικοί τραυματισμοί, 1 με 2 συνεδρίες ανά 4 μήνες είναι αρκετές.

3 σχόλια:

Νικολαος Κοντακιωτης MSc, MMACP, MCSP είπε...

Πολυ ενδιαφερον αρθρο ειδικα στην εποχη μας που κυριαρχουν τα μηχανηματα κ τα εχουν αναγαγει σε πανακεια για ολες τις μυοσκελετικες παθησεις. Θα ηθελα να συμπληρωσω οτι σε ενα ακομη επιπεδο πιο πανω κ αγνωστο στην Ελλαδα υπαρχει κ το MANUAL THERAPY το οποιο ειναι ειδικευση σε μεταπτυχιακο επιπεδο στο εξωτερικο κ κυριως στην Αγγλια διαρκειας σχεδον δυο χρονων σε πτυχιουχους φυσικοθεραπευτες. Με αυτη την τεχνικη που εφαρμοζεται εξ ολοκληρου με τα χερια, επιτυγχανουμε οχι μονο το μηχανικο αποτελεσμα ( αναταξη ) που οπως πολυ ωραια ανεφερε ο κ Δημου αλλα κ ενα νευροφυσιολογικο αποτελεσμα κατα του πονου. Αξιολογωντας στο συνολο καθε ασθενη ξεχωριστα με το MANUAL THERAPY κ με την συνδρομη των ασκησεων μπορουμε να απακαταστησουμε καθε μυοσκελετικο προβλημα σε λιγοτερο χρονο κ κοστος απο οτι η κλασικη φυσικοθεραπεια.

Ανώνυμος είπε...

πασχω απο σκολιωση και ειμαι 20 χρονων μετα τις επτα μερες ακινησιας που μου επεβαλε ο γιατρος και τη ληψη μυοχαλαροτικων λεω να απευθυνθω σε καποιον χειροπρακτη. πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας παντως

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν έχω επισκεφθεί τον τύπο!είναι γνώστης_όχι αστεία_ και επαγγελματίας!

Δημοσίευση σχολίου