Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Στο αυτόφωρο για τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων


«Να υπάρχει άμεση παρέμβαση στις περιπτώσεις καταλήψεων Πανεπιστημίων, υπουργείων κι άλλων δημοσίων κτηρίων, καθώς και να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, σε περίπτωση που οι καταληψίες αρνούνται να εγκαταλείψουν το χώρο». Αυτό τονίζει σε σχετική παραγγελία του στους συναδέλφους του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει τα εξής: «H κατάληψη και η συνακόλουθη διακοπή λειτουργίας ή διατάραξη ενεργείται είτε με την παράνομη, δηλαδή παρά τη θέληση της υπηρεσίας είσοδο, είτε με τη νόμιμη είσοδο πολιτών στους παραπάνω χώρους και την εν συνεχεία άρνησή τους να τους εγκαταλείψουν, παρά την αντίθετη θέληση της υπηρεσίας, η οποία δηλώνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο ή από αρμόδιο υπάλληλό της. Η αντίθετη θέληση μπορεί να είναι είτε ρητή είτε σιωπηρή, να συνάγεται δηλαδή συμπερασματικά από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων των υπηρεσιών».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι… «τα παραπάνω συνιστούν το πλημμέλημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Δηλαδή, η άσκηση ποινικής δίωξης για το επίμαχο αδίκημα δεν προϋποθέτει την προηγούμενη κατάθεση μήνυσης, αλλά οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν από μόνες τους και να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία».
Παράλληλα, ο κ. Τέντες αναφέρει πως… «πρέπει να ζητείται η συμβολή των προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου: α) να διευκρινίζεται η συνδρομή κρίσιμων στοιχείων, όπως η δήλωση της αντιθέσεως των υπηρεσιών στην παραμονή των δραστών στους χώρους τους ή η διακοπή ή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας τους και β) να εντοπίζεται η ταυτότητα των δραστών ή τουλάχιστον όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις, η οποία κατά κανόνα είναι γνωστή σε αυτούς».
Επιπλέον, διευκρινίζει ότι… «σε σοβαρές περιπτώσεις και κυρίως όταν οι δράστες αρνούνται επιμόνως να απομακρυνθούν ή οι καταλήψεις έχουν μεγάλη διάρκεια ή συνοδεύονται και από άλλες παράνομες πράξεις, όπως φθορές, επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία».
Τέλος, κάνει λόγο για τις ευθύνες που έχουν οι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, και όσοι είναι επικεφαλής δημοσίων κτιρίων, αλλά και για την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου