Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΟΗΕ: Ο Σύρος πρόεδρος να τηρήσει τη δέσμευσή του


Η συριακή κυβέρνηση φέρει το βάρος της ευθύνης για την τήρηση της δέσμευσής της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στη Συρία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η κατάσταση στη Συρία δείχνει πιο ήρεμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος πρόσθεσε ότι εργάζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ομάδας παρατηρητών το ταχύτερο δυνατό.

«Θέλω πράγματι να δω να συνεχίζεται η υποστήριξη αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Μόλις σήμερα σταμάτησαν τις συγκρούσεις. Παρακολουθούμε (την τήρησή της) πολύ στενά. Ο κόσμος παρακολουθεί, ωστόσο, με σκεπτικισμό, καθώς προηγούμενες υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρήθηκαν» δήλωσε ο κ. Μπαν, καλώντας το Σύρο πρόεδρο «να τηρήσει την υπόσχεσή του και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Σε ό,τι αφορά την απαστολή παρατηρητών, έκανε γνωστό πως ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ θα μεταβεί αύριο (Παρασκευή) στη Συρία για να προετοιμάσει την άφιξη διεθνών παρατηρητών που θα αναλάβουν να επαληθεύσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. «Ήδη έχουμε περάσει στις απαραίτητες προετοιμασίες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη διατήρηση της ειρήνης. Ο στρατηγός Μουντ ηγήθηκε μιας τεχνικής αποστολής την περασμένη εβδομάδα (...) και ο Κόφι ’ναν, με τον οποίο μίλησα (σήμερα το πρωί) μου είπε ότι θα αποστείλει εκ νέου τον Μουντ και την ομάδα του ήδη από αύριο για να ετοιμάσουν αυτήν την αποστολή των παρατηρητών».

Η αποστολή αυτή των παρατηρητών χρειάζεται επίσης να λάβει επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αποφευχθεί να βυθιστεί η Συρία στο χάος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου