Μικροτσίπ σε ψάρια του ποταμού Νέστου, προκειμένου να παρακολουθηθεί η μεταναστατευτική τους πορεία, εμφύτεψαν μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) που εδρεύει στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου Καβάλας. Απώτερος σκοπός είναι η διευκόλυνση των υδάτινων ταξιδιών των ψαριών, μέσω της δημιουργίας νέων περασμάτων στο αρδευτικό φράγμα Τοξοτών στον ποταμό Νέστο. Τα περάσματα αυτά θα περιλαμβάνουν σκάλες ψαριών, παρακαμπτήρια κανάλια και άλλα συστήματα μεταφοράς των ψαριών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΙΝ.ΑΛ.Ε. η ανάγκη υλοποίησης αυτών των έργων επιβάλλεται από τη παρουσία φραγμάτων και άλλων τεχνικών ή φυσικών εμποδίων που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού Νέστου και των παραπόταμών του, τα οποία δυσκολεύουν την μετακίνηση των πληθυσμών των διαφόρων ειδών ιχθυοπανίδας του ποταμού. Όμως, αυτά τα περάσματα για να καθιστούν λειτουργικά θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν ορισμένες πτυχές, όπως της συμπεριφοράς των μεταναστευτικών ψαριών και της ταχύτητας με την οποία κολυμπούν. Έτσι, τοποθετήθηκαν πιλοτικά 250 μικροτσίπ σε ψάρια που άνηκαν σε είδη που υπάρχουν σε αφθονία στην ιχθυοπανίδα του Νέστου προκειμένου έτσι να είναι δυνατή η μελέτη της μετακίνησης των ψαριών.
Σημειώνεται, ότι το φράγμα των Τοξοτών αποτελεί το πρώτο και παλαιότερο μεγάλο εμπόδιο στην ανοδική πορεία ορισμένων μεταναστευτικών ειδών όπως το χέλι και η σαρδελομάνα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μόνη εφικτή και τεχνικά εναλλακτική λύση, για την κατασκευή παρακαμπτηρίου καναλιού, είναι η κατασκευή ενός νέου καναλιού που θα περνάει κάτω από την παλιά Εθνική Οδό Καβάλας _ Ξάνθης και πάνω από τη αρδευτική διώρυγα που βρίσκεται νότιας της εθνικής οδού. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα διαρκέσει δυο χρόνια, θα κοστίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου