Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Για να απαλλαγείτε από τα «βάρη» των εορτών

Το Πάσχα πέρασε και μαζί με αυτό πέρασαν και οι ημέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Τώρα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη γνώριμη καθημερινότητα, ξεχνώντας τις διακοπές, τον οβελία, τα τσουρέκια, τα αυγά και όλες τις υπόλοιπες λιχουδιές που τιμήσαμε δεόντως τις προηγούμενες ημέρες, αφού στις γιορτές δεν χωράνε «πρέπει» και «μη». Ωστόσο, η ζυγαριά μας φαίνεται να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα καθώς, η ανεμελιά που σίγουρα πέρασε και στο επίπεδο της διατροφής μας, μεταφράζεται πλέον σε δυο, τρία παραπανίσια κιλάκια.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε; Σίγουρα όχι να μας πιάσει πανικός για αποτοξίνωση, μονοφαγία ή ακόμα και για χημικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Ο οργανισμός μας θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, όπως και το βάρος μας μόνο με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς επώδυνες διαδικασίες «αφαγίας».
Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Ευμένης Καραφυλλίδης, μιλά στον «ΑΤ» και εξηγεί πως θα επιτύχουμε την «επαναφορά» του βάρους μας, εύκολα, υγιεινά και κυρίως μόνιμα. Εξηγεί επίσης, τι πρέπει να προσέξουμε, τι πραγματικά σημαίνει ο όρος «αποτοξίνωση» αλλά και τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με τον κ. Καραφυλλίδη, η αποτοξίνωση αποτελεί ουσιαστικά έναν όρο marketing, «οι δίαιτες της αποτοξίνωσης μπορούν να διαρκέσουν από μια ημέρα έως ένα μήνα και βασίζονται κατά κύριο λόγο στη μονοφαγία –αποκλείονται δηλαδή κάποιες συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων- και βασίζονται σε υποτιθέμενες «μαγικές» τροφές που καίνε λίπος» εξηγεί και προσθέτει «ο όρος αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά αδόκιμος, καθώς βάσει επιστημονικών ερευνών δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και δεν έχει καμία επιστημονική βάση».
Επιπλέον, όπως επεσήμανε οι δίαιτες αυτές λόγω του αποκλεισμού διατροφικών ομάδων, όπως αμυλούχων τροφών, κρέατος ή γαλακτοκομικών έχουν μεγάλα μειονεκτήματα, καταπονώντας τον οργανισμό. «Ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων προκαλεί έλλειψη βιταμινών Β, που μειώνει τον μεταβολισμό αντί να τον αυξάνει. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χάνει υγρά και μυϊκή μάζα αλλά όχι λίπος, με αποτέλεσμα, μόλις το άτομο επανέλθει στην κανονική του διατροφή να επανέρχονται και τα κιλά» τόνισε.
Επίσης τέτοιου είδους δίαιτες, συνοδεύονται στις περισσότερες των περιπτώσεων και από έλλειψη βιταμίνης Ε, σιδήρου κτλ, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Καραφυλλίδη το σημαντικότερο απο όλα είναι ότι οι δίαιτες αυτές προάγουν λανθασμένα διατροφικά μηνύματα και συνήθειες.
Το μόνο θετικό που θα μπορούσαμε να «βρούμε» στις λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης είναι η υπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών, επομένως και η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.
Σύμφωνα όμως με τον ειδικό αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ειδικά για τα ευπαθή άτομα, όπως άτομα με αναιμία, άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ηλικιωμένοι, καθώς επίσης και γυναίκες σε γαλουχία ή εγκυμονούσες οι δίαιτες αυτές απαγορεύονται ρητά.
«Επειδή τις ημέρες του Πάσχα γίνεται υπερκατανάλωση τροφών, με αυξημένη κυρίως πρόσληψη πρωτεΐνης, λίπους και αλκοόλ είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια των εορτών να «πάρουμε» δυο τρία κιλάκια» αναφέρει ο κ. Καραφυλλίδης, ωστόσο όπως εξηγεί «τα κιλάκια αυτά μπορούν με σωστές και έξυπνες συμβουλές να «εξαφανιστούν» και ο οργανισμός να επανέλθει γρήγορα σους φυσιολογικούς διατροφικούς ρυθμούς τους».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου