Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Γενετικά μεταλλαγμένα σπόρια για την καταπολέμηση της ελονοσίας


Με γενετικά μεταλλαγμένα σπόρια ευελπιστεί να καταπολεμήσει την ελονοσία ο καθηγητής Εντομολογίας, Ρέιμοντ Λίτζερ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ο μεταλλαγμένος μύκητας θα θεραπεύει τα μολυσμένα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν τη νόσο, που προκαλείται από ένα παρασιτικό πρωτόζωο, το πλασμώδιο και ευθύνεται για το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το χρόνο. Παρά τις συνεχείς και χωρίς επιτυχία προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου τόσο με φαρμακευτική αγωγή, όσο και με εντομοκτόνα κατά των μολυσμένων κουνουπιών, το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται στην ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν από τη μία τα κουνούπια κατά των εντομοκτόνων και από την άλλη τα πλασμώδια κατά των φαρμάκων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, η λύση βρίσκεται στη φύση και πιο συγκεκριμένα στον μύκητα Metarhizium anisopliae. Τα σπόρια του συγκεκριμένου μύκητα διαπερνούν τον εξωσκελετό των αρθροπόδων και ο μύκητας προκαλεί το θάνατο του κουνουπιού.
Θέλοντας, μάλιστα, να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο, ο καθηγητής Λίτζερ άλλαξε το γενετικό υλικό του μύκητα και εισήγαγε γονίδια που δρουν κατά του πλασμωδίου, με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας.
Τα εν λόγω τεχνητά γονίδια δημιουργήθηκαν στο πρότυπο διάφορων ουσιών, οι οποίες συναντώνται για παράδειγμα σε ανθρώπινα αντισώματα και στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκορπιού.
«Το έντομο ζει αρκετά και μετά την είσοδο των σπορίων, αλλά μόλις ενεργοποιούνται τα γονίδια, μετά από λίγες εβδομάδες, το κουνούπι παράγει ουσίες κατά του πλασμωδίου» εξηγεί ο επιστήμονας, υπερθεματίζοντας, ότι «έτσι θεραπεύεται στην ουσία και το έντομο. 90% των πλασμωδίων εξαφανίζονται και το κουνούπι δεν μεταδίδει πια την ασθένεια».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου