Και όμως τα ελληνικά Πανεπιστήμια περάν από τη ζοφερή εικόνα της καταστολής του ακαδημαϊκού ασύλου με βιαιοπραγίες, τις καταλήψεις και τις χαμένες εξεταστικές, έχουν να επιδείξουν και μια ελπιδοφόρα εικόνα ακαδημαϊκού έργου και προοπτικής... Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2009 είχε έσοδα από υπηρεσίες που προσέφερε μέσω ερευνητικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ελληνικό Δημόσιο και τους ιδιώτες που προσέγγισαν τα 50 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ποσό που ανήλθε στα ταμεία του ιδρύματος ήταν 49 εκατ. ευρώ, ένα κονδύλι που είναι μεγάλη επίτευξη καθώς ισοδυναμεί με την κρατική επιχορήγηση του ιδρύματος για τον ίδιο χρόνο.
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα στο Πολυτεχνείο της Αθήνας φοιτούν σχεδόν 15.000 φοιτητές, ενώ το σύνολο της κοινότητας μαζί με τους καθηγητές και το προσωπικό προσεγγίζει τους 18.000.
Όμως το ίδρυμα μέσω των ερευνητικών του προγραμμάτων μετατρέπεται ουσιαστικά σε έναν μεγάλο εργοδότη, καθώς ετησίως σε αυτό τον τομέα απασχολεί 2.412 φοιτητές και καθηγητές του Ε.Μ.Π αλλά και 7.108 συνεργάτες ερευνητές.
Βέβαια η οικονομική κρίση που διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας, αποτυπώνεται και σε αυτόν τον ερευνητικό τομέα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος το 2007 τα έσοδα ήταν 69 εκατ. ευρώ, το 2008 79 εκατ. ευρώ και το 2009 49 εκατ. ευρώ. Στα 50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τα έσοδα και για το 2010. Από τα 49 εκατ. ευρώ, το 61% εκταμιεύθηκε από κοινοτικούς πόρους, το 22% από ιδιώτες και το 17% από το ελληνικό Δημόσιο.
Ο «Α.Τ.» επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε από τον πρύτανη το εργαστήριο λιμενικών έργων, όπου σήμερα οι ερευνητικές ομάδες του ιδρύματος επεξεργάζονται δύο ζωτικά προβλήματα που αφορούν τα λιμάνια της Κύμης και της Κυπαρισσίας αλλά και φυσικά τους κατοίκους της περιοχής.
Όσον αφορά το λιμάνι της Κύμης οι δυνατοί κυματισμοί έχουν αλλοιώσει το περιβάλλον και προκαλούν καθίζηση στον παραλιακό δρόμο. Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ έχει αποτυπώσει στο εργαστήριο τον λιμένα, τον πυθμένα καθώς και την παράκτια ζώνη της περιοχής και αναμένεται εντός διμήνου να υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ το κόστος της εργασίας θα ανέλθει στα 170.000 ευρώ.
Για το δεύτερο πρόβλημα όπου οι δυνατοί κυματισμοί προκαλούν προβλήματα στις ψαρόβαρκες αλλά και στην παράκτια ζώνη της Κυπαρισσίας, ήδη η ερευνητική ομάδα του ιδρύματος έχει καταθέσει τις προτάσεις και εσωτερικά έργα που δεν θα είναι πολύ δαπανηρά στον λιμένα ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα. Στο απώτερο μέλλον οι ερευνητικές ομάδες του ιδρύματος θα ασχοληθούν και με προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Κασσιόπης στην Κέρκυρα αλλά και λιμάνια της Κύπρου, καθώς και το υποθαλάσσιο νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
"ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"
Ο πρύτανης του ΕΜΠ μιλώντας στον «Α.Τ.» επεσήμανε τη σημασία αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων και των εσόδων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης: «Το ΕΜΠ είναι ένα ίδρυμα τεχνολογίας, το οποίο πέρα από τον εκπαιδευτικό τομέα και την έρευνα, παρέχει εμπειρίες και γνώσεις στο ελληνικό δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες και την Ε.Ε. Τα έσοδά μας από την παροχή υπηρεσιών και ερευνητικών προγραμμάτων είναι της τάξεως των εσόδων που έχουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό και επενδύσεων. Είμαστε υπέρ τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τα τεχνολογικά ιδρύματα να συμμετέχουν στη μελέτη και την επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων στη χώρα μας. Τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι αποστειρωμένα από την κοινωνία, αλλά να συμμετέχουν στα προβλήματα την επίλυση και την αναζήτηση λύσεων.
Τα έσοδα που έχουν τα πανεπιστήμια και ειδικά το Πολυτεχνείο, η είσπραξη των αμοιβών γίνεται μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας. Η διαχείριση των χρημάτων αυτών γίνεται μετά από έγκριση σε τρία επίπεδα, από τον τομέα από το Δ.Σ. της σχολής και από την επιτροπή ερευνών. Η διάθεση γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη της έρευνας και την εκπαίδευση των φοιτητών μας. Απ’ αυτά χρηματοδοτούνται 150 υποτροφίες τον χρόνο σε φοιτητές μας για διδακτορικές σπουδές, αγοράζουμε νέους εξοπλισμούς, στέλνουμε φοιτητές μας σε εξωτερικό για συμμετοχή σε συνέδρια, ενώ και οι συμμετέχοντες σε αυτά απολαμβάνουν μια αμοιβή».
Φ. Νάκος
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου