Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Γυμναστική κατ΄ οίκον



«Δρομείς» στον... στίβο της καθημερινότητας έχουν γίνει οι Έλληνες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι «τρέχουν» συνεχώς προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, η σωματική τους κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί...
Καθιστική ζωή, κακή διατροφή και έλλειψη σωματικής άσκησης φαίνεται πως χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο Έλληνα που μάλλον έχει ξεχάσει την περίφημη αρχαία ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Ποτέ όμως δεν είναι αργά να κάνει κάποιος μια νέα αρχή βελτιώνοντας παράλληλα το επίπεδο της ζωής του. Βάλτε λοιπόν τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά σας και μην προβάλλεται πλέον ως δικαιολογία την έλλειψη χρόνου! Σκεφτείτε πάνω από όλα την υγεία σας…

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι για ένα καινούριο ξεκίνημα αλλά οι χώροι των γυμναστηρίων δεν είναι του γούστου σας, σκεφτείτε εναλλακτικά... Κερδίστε χρόνο και χρήμα φτιάχνοντας το δικό σας προσωπικό γυμναστήριο στο σπίτι σας! Με 440 ευρώ μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα όργανα ώστε η προσπάθειά σας να έχει αποτέλεσμα... Αναθεωρείστε λοιπόν τις απόψεις σας, φορέστε τη φόρμα που έχει «ξεχαστεί» στη ντουλάπα και ξεκινήστε να… ιδρώνετε!

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα όργανα που πρέπει να διαθέτει κάποιος αρχάριος; Πόσο κοστίζουν και τι χώρο καταλαμβάνουν;
Ο «Α.Τ.» σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να οργανώσετε το δικό σας προσωπικό γυμναστήριο…
Ο γυμναστής και υπεύθυνος σε ένα από τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας πώλησης ειδών γυμναστικής x-treme stores, κ. Γιάννης Μπούρας εξηγεί ότι «για να χάσει κάποιος κιλά καθώς και να ενισχύσει την αντοχή του χρειάζεται να κάνει αερόβια γυμναστική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ασκήσεις που αφορούν στη γράμμωση και την ενδυνάμωση του σώματος».
Για το… γυμναστήριό σας λοιπόν θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα από τα δημοφιλέστερα μηχανήματα αερόβιας γυμναστικής που είναι ο διάδρομος, το ελλειπτικό μηχάνημα και το ποδήλατο.
ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ
Πρώτος σε σειρά προτίμησης έρχεται ο διάδρομος ο οποίος προσφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Με μόλις 30’ γρήγορο περπάτημα μπορείτε να κάψετε από 250-300 θερμίδες! Επιπλέον ο χώρος που καταλαμβάνει δεν είναι τόσο μεγάλος αφού διπλώνει και οι διαστάσεις σου σε αυτή τη κατάσταση είναι 0,70x0,70-0,90x0,90. Η τιμή του κυμαίνεται από 400 έως 3000 ευρώ ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός. Βέβαια μπορεί να επιλέξετε το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο ο κ. Μπούρας επισημαίνει: «Το πλεονέκτημα που προσφέρει ο διάδρομος είναι ότι μας εξασφαλίζει ένα σταθερό ρυθμό που είναι το παν για να κάψουμε τις περισσότερες δυνατές θερμίδες. Επιπλέον απορροφά τους κραδασμούς με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς».
ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Ωστόσο για τις γυναίκες συνιστάται το ελλειπτικό μηχάνημα το οποίο γυμνάζει όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένων και των γλουτών που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο. Με τη χρήση αυτού του μηχανήματος θα «ξεφορτωθείτε» από 400-450 θερμίδες σε 30’! Για να το προμηθευτείτε θα χρειαστεί να ξοδέψετε από 200 έως 1.500 ευρώ.
ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Το γνωστό σε όλους ποδήλατο γυμνάζει περισσότερο μηρούς και γάμπες ωστόσο οι θερμίδες που μπορείτε να κάψετε είναι περίπου 150 σε 30’ άσκησης. Ένα αξιόπιστο μηχάνημα μπορεί να κοστίζει από 120 έως και 1.500 ευρώ.
Τόσο το ελλειπτικό όσο και το ποδήλατο δεν διπλώνουν ώστε να μπορείτε να τα αποθηκεύσετε εύκολα αλλά διατίθενται σε διαστάσεις κατάλληλες για οικιακή χρήση.
Για τις ασκήσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση του σώματος θα χρειαστείτε περαιτέρω εξοπλισμό…
ΒΑΡΑΚΙΑ (ΑΛΤΗΡΑΚΙΑ)-ΛΑΣΤΙΧΑ
Για τους αρχάριους προτείνονται τα βαράκια ή αλλιώς αλτηράκια βάρους 2-3 κιλών για τις γυναίκες και 5-10 κιλών για τους άνδρες. Το κόστος τους για τα συγκεκριμένα κιλά κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ. Με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορείτε να γυμνάσετε μεταξύ άλλων ώμους, στήθος, δικέφαλους και γλουτούς. Τις ίδιες μυϊκές ομάδες μπορείτε να τις γυμνάσετε και με λάστιχα. Ωστόσο τα λάστιχα ενδείκνυνται και για τη σύσφιξη των γλουτών καθώς και των προσαγωγών και απαγωγών. Η τιμή τους δε ξεπερνά τα 10 ευρώ.
ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ
Η κλασική στάση που είναι γνωστή για την εκγύμναση των κοιλιακών δεν συνιστάται πλέον από τους ειδικούς καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τραυματισμούς. Αντίθετα προτείνουν τη χρήση ειδικών οργάνων όπως η τραμπάλα κοιλιακών -που στηρίζει τον αυχένα- ή μια ειδική μπάλα με την οποία η άσκηση επικεντρώνεται μόνο στο σημείο που θέλετε, δηλαδή στους κοιλιακούς. Το κάθε ένα από τα όργανα αυτά κοστίζει από 20 έως 35 ευρώ.

"ΟΠΛΟ" ΣΑΣ Η ΣΩΣΤΗ ΤΡΟΦΗ

Για να αποδώσει η προσπάθειά σας τα βέλτιστα, εκτός από την εκγύμναση θα πρέπει να μάθετε να τρέφεστε σωστά… Η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Ευγενία Ηλιάδου δήλωσε στον «Α.Τ.» ότι ένα άτομο που γυμνάζεται θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 5 με 6 γεύματα, εκ των οποίων τα τρία βασικά (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και τα υπόλοιπα τα λεγόμενα ενδιάμεσα γεύματα ή σνακ.
Τα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν σωστό συνδυασμό από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια ενώ θα πρέπει να ελέγχετε την πρόσληψη λιπαρών. Επιπλέον όπως τόνισε η κ. Ηλιάδου «η σωστή απόσταση μεταξύ των γευμάτων είναι μεταξύ δυο και τριών ωρών, ώστε να μην “επαναπαύεται” ο μεταβολισμός» και σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να έχουμε γευματίσει τουλάχιστον μια με δυο ώρες πριν την εκγύμναση». Ωστόσο και μετά την γυμναστική θα πρέπει να προσλαμβάνετε αρκετές ποσότητες υδατανθράκων, με την μορφή αμύλου προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες ποσότητες γλυκογόνου. Τέλος μην ξεχνάτε ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού πρέπει να είναι ενάμιση με δυο λίτρα.
Μια ώρα γυμναστική την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα! Θησαυρός μπορεί να αποδειχτεί, σύμφωνα με τον σύμβουλο υγείας, διατροφής και ευεξίας, καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Λεωνίδα Σταυρόπουλο, η συστηματική άσκηση για την υγεία σας, καθώς, ανάλογα με το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε, μπορείτε να:
*βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπαθειών
*ελέγξετε την υπέρταση και την κακή χοληστερίνη
*μειώσετε την ανάγκη λήψης φαρμάκων
*ισχυροποιήσετε το μϋοσκελετικό σας σύστημα
*μειώσετε τον πόνο από χρόνια προβλήματα, όπως αρθρίτιδα
*ισχυροποιήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
*βελτιώσετε την ψυχολογική σας κατάσταση.
Επιπλέον ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι: «Η προληπτική ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη και σκόπιμη, ειδικά εάν η ηλικία σας ξεπερνά τα 45 έτη. Όταν γνωρίζουμε τα τυχόν προβλήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Γράφουν: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΑΚΗ - ΕΥΑ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου