Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010
Πιο προχωρημένοι οι επιστήμονες το... 4.900 π.χ.
Πρωτοπόροι και στη χειρουργική αποδεικνύονται οι Νεολιθικοί αγρότες της Ευρώπης του 4.900 π.Χ καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή ενός τάφου 70 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού.
Με βάση όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες υπό την αρχαιολόγο Σεσίλ Μπικέ-Μαρκόν σε ένα τάφο της πρώιμης νεολιθικής εποχής, στην περιοχή Μπιτιέ-Μπουλανκούρ ο χειρούργος ντυμένος με δέρμα κατσίκας ή προβάτου και κρατώντας μια ακονισμένη πέτρα είχε ακρωτηριάσει το αριστερό χέρι του ηλικιωμένου "ασθενούς" του με επιτυχία.
Η επέμβαση φαίνεται να έγινε με συνθήκες αντισηψίας, το κόψιμο ήταν "καθαρό" και στη συνέχεια ο "γιατρός" περιποιήθηκε το τραύμα.
Σχεδόν σίγουρα, ως νυστέρι χρησιμοποιήθηκε κάποιος πυρόλιθος, ενώ ο ασθενής ίσως είχε πάρει το παραισθησιογόνο φυτό "ντατούρα" για να μην νιώθει τον πόνο του. Φυτά, όπως η φασκομηλιά, πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για το καθάρισμα της πληγής, καθώς η σύγχρονη έρευνα δεν έδειξε οποιαδήποτε μόλυνση στην περιοχή του ακρωτηριασμού.
Τα τεστ επίσης αποκάλυψαν ότι ο ακρωτηριασθείς, αν και υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα, έζησε για μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, ενώ δεν έπαψε να αποτελεί μέλος της κοινότητάς του. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε με δημοσίευμα της και η βρετανική εφημερίδα « The Times» η οποία εκτιμά ότι εν λόγω αποκάλυψη οδηγεί πλέον σε μια επαναξιολόγηση της ιστορίας της χειρουργικής, καθώς πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο ακόμα ενδείξεις για νεολιθικούς ακρωτηριασμούς, στη Γερμανία και την Τσεχία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο τάφος που μελετήθηκε στη νέα έρευνα, πρέπει να ανήκε σε σημαίνον πρόσωπο, καθώς είχε μήκος δύο μέτρων (μεγαλύτερος από άλλους), και περιείχε ένα τσεκούρι και τα υπολείμματα ενός νεαρού ζώου, ενδεικτικά για το υψηλό "στάτους" του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου