Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Χιμπατζήδες σε ρόλο... σκηνοθέτη


Ο στενότερος συγγενής του ανθρώπου πειραματίζεται με την έβδομη τέχνη σε μια πρωτοφανή ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου από χιμπατζήδες και η οποία προβλήθηκε χθες από την τηλεόραση του BBC.
Η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας επιστημονικής μελέτης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ που εξετάζει το πώς οι χιμπατζήδες αντιλαμβάνονται τον κόσμο και ο ένας τον άλλον. Παρά το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο παρελθόν, επέδειξαν πολύ γρήγορα ενδιαφέρον για την κινηματογραφία.

Αρχικά, τα ισχυρότερα από τα αρσενικά της παρέας έμαθαν να χρησιμοποιούν την οθόνη αφής για να επιλέξουν ποιο χώρο του κήπου θα έβλεπαν μέσω ενός κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος.
Για παράδειγμα, μπορούσαν να διαλέξουν αν θα παρακολουθούσαν την προετοιμασία του φαγητού τους από το προσωπικό του κήπου, ή αν θα χάζευαν τους άλλους χιμπατζήδες στον ανοιχτό χώρο τους.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναλύσεις, οι χιμπατζήδες δεν έδειξαν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Το πείραμα μάλιστα αναστατώθηκε από έναν καβγά που ξέσπασε ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα αρσενικά για το ποιος θα γίνει κυρίαρχος της ομάδας. Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι 11 χιμπατζήδες έμαθαν να κρατούν και να περιφέρουν την ειδική κάμερα (chimpcam), πάνω στην οποία υπήρχε ένα βιζέρ που έδειχνε πού εστίαζε το σύστημα.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η χρήση της κάμερας ήταν πιο διασκεδαστική για τους πιθήκους από ό,τι ήταν η οθόνη αφής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου