Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Με Μέρκελ-Σαρκοζί συναντάται την ερχόμενη εβδομάδα ο Μ. Μόντι

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την δευτερολογία του πριν από λίγο στην βουλή επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι "κυβέρνηση εθνικής προσπάθειας". Τόνισε ότι "η δημιουργία του υπουργείου για την συνοχή της ιταλικής επικράτειας δεν έρχεται σε αντίθεση με το ομοσπονδιακό μοντέλο", ενώ ζήτησε να συνεχίσουν να τον αποκαλούν καθηγητή, "διότι οι πρωθυπουργοί φεύγουν, ενώ οι καθηγητές μένουν".

Ο Μόντι είπε ότι η κυβέρνηση του θα ασκήσει καθήκοντα για "όσο το επιθυμεί το κοινοβούλιο".

"Ζητώ όμως να μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου 'θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα' διότι δεν είμαστε μηχάνημα και ακόμη και αν ήμασταν, δεν θα ήξερα αν θα έπρεπε να θεωρηθούμε ξυράφι ή μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής", συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ακριβώς την έκφραση "θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα όποτε το επιθυμούμε" χρησιμοποίησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στην παροχή υποστήριξης στην κυβέρνηση.

Ο Μόντι ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει παράλληλα συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί "για να ξεκινήσει μια σταθερή συμβολή της Ιταλίας στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης".

Ο Μόντι τόνισε --επί προσωπικού-- και πάλι σήμερα, αναφερόμενος "σε φήμες ότι επηρεαζόμαστε από μεγάλα συμφέροντα", ότι "θέλω να πω ότι δεν γνωρίζω να υπάρχουν, στην Ιταλία, τέτοιου είδους συμφέροντα. Μακάρι να υπήρχαν. Είχα όμως την τιμή να γνωρίσω τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα, ως ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού. Μπορεί οι νεότεροι βουλευτές να μην το ξέρουν, αλλά τα συμφέροντα αυτά με θυμούνται καλά. Όταν παρεμπόδισα την συνένωση δυο μεγάλων αμερικανικών εταιριών, το περιοδικό Εκόνομιστ έγραψε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον 'Σαντάμ Χουσέιν' της οικονομίας".

Ο Μόντι συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον πάπα Βενέδικτο στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Ρώμης. Ο Μόντι υποδέχθηκε επίσημα τον Ποντίφικα ο οποίος έφτασε από το Βατικανό με ελικόπτερο για να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στο Μπενίν της Αφρικής.

Ο Μόντι και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είχαν μια σύντομη αλλά θερμή συνομιλία και οι παρατηρητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση είναι μια επιπλέον απόδειξη της θετικής στάσης του Βατικανού, προς την νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι ιταλοί καθολικοί επίσκοποι διεμήνυσαν, διαμέσου του καθολικού πρακτορείου ειδήσεων Sir, ότι "η κυβερνητική ομάδα είναι (υψηλού) επιπέδου και τα βιογραφικά των υπουργών άριστα".

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από τον ιταλικό τύπο καταδεικνύει ότι οι εννέα στους δέκα ιταλούς που αυτοχαρακτηρίζονται πιστοί καθολικοί υποστηρίζουν και εκτιμούν την προσπάθεια του Μάριο Μόντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, σε άρθρο του, στην εφημερίδα Αβενίρε, προσθέτει ότι "το φθινόπωρο αυτό, μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα περίοδο ελπίδας για την Ιταλία".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου