Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Στα σκαριά τα διαστημικά «ταξί»


Διαστημικά «ταξί» βρίσκονται στα σκαριά της NASA, καθώς οι Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada Corp και η Space-X, είναι οι τέσσερις εταιρείες που θα διαθέσουν τα εν λόγω οχήματα για την μεταφορά αστροναυτών στους διαστημικούς σταθμούς. Στο πλαίσιο της αντικατάστασης των «γερασμένων» διαστημικών λεωφορείων, η NASA, έχει χορηγήσει στις τέσσερις αμερικανικές εταιρείες 270 εκατ. δολάρια.
«Προσφέροντας χρήμα και χρόνο, είμαι πεπεισμένος ότι εταιρείες θα αναπτύξουν συστήματα μεταφοράς αστροναυτών ασφαλή, αξιόπιστα και υψηλής απόδοσης αναλογικά με το κόστος τους», υποστηρίζει ο Φίλιπ Μακ Άλιστερ, διευθυντής προγράμματος εμπορικών διαστημικών πτήσεων της NASA.
Μάλιστα, οι εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει το σχεδιασμό λύσεων μεταφοράς αστροναυτών. Σύμφωνα με τον Τζον Γκέντμαρκ, διευθυντής τη Ομοσπονδίας Εμπορικών Πτήσεων, «είναι προτιμότερο να επενδύουμε σε αμερικανικές εταιρείες για εμπορικές διαστημικές πτήσεις αντί να δίνουμε δισ. δολάρια στη Ρωσία», υπερθεματίζοντας ότι «το εμπορικό πρόγραμμα της NASA για τη μεταφορά των αστροναυτών θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Αμερική».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου