Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πολύτιμη για τον οργανισμό η... Αγγελική!


Είναι γνωστό, από αρχαιοτάτων χρόνων, ότι η φύση έχει προνοήσει για την υγείας μας, καθώς σε αυτή μπορούμε να βρούμε το… φάρμακο για οποιαδήποτε ασθένεια.
Ωστόσο στις μέρες μας η αποτελεσματικότητα των φυσικών αυτών φαρμάκων τείνει να αμφισβητείται από πολλούς που θεωρούν ότι μόνο τα χημικά σκευάσματα των φαρμακοβιομηχανιών μπορούν να θεραπεύσουν μια δυσλειτουργία του οργανισμού. Όποια από τις δύο απόψεις και να υποστηρίζετε, το σίγουρο είναι ότι δεν χάνεται τίποτα να δοκιμάσετε τα θεραπευτικά βότανα, που προσφέρει η φύση, στις σωστές δασολογίες και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.



Από τα πιο πολύτιμα για τον οργανισμό θεραπευτικά φυτά είναι η Αγγελική ή Αρχαγγελική. Πρόκειται για ένα βότανο με δυνατό άρωμα που χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Σύμφωνα με την παράδοση το συγκεκριμένο φυτό ανθίζει τη μέρα που γιορτάζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και έτσι πήρε και την ονομασία του.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Αγγελικής. Η άγρια φυτρώνει δίπλα σε ρυάκια και τη βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η ήρεμη μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλη γλάστρα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να την καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Πρόκειται για ένα όμορφο πλατύφυλλο θάμνο (ή μικρό δέντρο) που μπορεί να φτάσει τα 4.6 μέτρα ύψος και περίπου το ίδιο σε πλάτος. Γενικά ψηλώνει στη σκιά ενώ αυτά που μεγαλώνουν με πλήρη ηλιοφάνεια γίνονται πιο μαζεμένα. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό παίρνει μια κατακόρυφη στρογγυλεμένη μορφή με κλαδιά που εκτείνονται ακτινοειδώς γύρω από τον κάθε μίσχο.

Ευεργετικές ιδιότητες
Παρόλο που η αρχαγγελική δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, είναι από τα καλύτερα βότανα για να εξυπηρετήσει τον οργανισμό μας σε περίπτωση… έκτακτης ανάγκης!
Θεωρείται πολύ καλό τονωτικό σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, ενώ δρα και κατά της μελαγχολίας. Επιπλέον καταπολεμά τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Είναι καταπραϋντική σε περιπτώσεις νευρικού άσθματος αλλά και καρδιοτονωτική.
Η αρχαγγελική έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στο παρελθόν από γυναίκες αφού βοηθά στους πόνους της περιόδου και συμβάλλει στο να διορθωθούν ανωμαλίες της έμμηνου ρήσης. Τέλος θεωρείται επουλωτική και διουρητική.

Τι πρέπει να προσέξετε
Το έλαιο της αγγελικής δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μάτια γιατί προκαλεί ερεθισμό. Για τον ίδιο λόγο το ποδόλουτρο ή το μπάνιο με αγγελική δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 με 4 λεπτά. Ακόμη χρειάζεται να μένετε «πιστοί» στη δοσολογία καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην πίεση και την αναπνοή. Γενικά προτείνεται η αγωγή να μην ξεπερνά σε διάρκεια τις δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ειδικό.



Πώς χρησιμοποιείται
Το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, είτε ως αφέψημα είτε ως βάμμα αλλά και ως κατάπλασμα.
Στην περίπτωση που θέλουμε να το καταναλώσουμε ως αφέψημα η διαδικασία είναι η εξής: Βράζουμε ένα κουταλάκι ρίζες η σπόρους για κάθε φλιτζάνι νερό για 10-15 λεπτά, πίνουμε 1 φλιτζάνι 2 φορές την ημέρα και καλό είναι αυτό να γίνεται μετά το φαγητό. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αιθέριο έλαιο αρχαγγελικής, περίπου 20 σταγόνες διαλυμένες σε ζεστό νερό και να το καταναλώσουμε μετά το φαγητό.
Για ρευματισμούς, αρθριτικά, δερματοπάθειες ή θλάσεις μυών, ενδείκνυνται επιθέματα αρχαγγελικής
ή επαλείψεις με βάμμα.
Ακόμη τα φύλλα της αγγελικής χρησιμοποιούνται με καταπλάσματα στις περιπτώσεις μωλώπων, αλλά όταν ξεραθεί το φυτό, τα φύλλα χάνουν τη χρησιμότητά τους αυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου