Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η υγεία "ξεκινά" από... τα πόδια μας!


Τη λύση σε όλους εσάς που αντιμετωπίζετε προβλήματα στα πόδια σας, έρχεται να δώσει μια νέα σχετικά για τη χώρα μας ειδικότητα, η ποδιατρική. Το άκρο πόδι μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων, παρουσιάζοντας διάφορες επιπλοκές ή δυσλειτουργίες, όπως δερματικές και ονυχικές αλλοιώσεις, κάλους, πόνους και προβλήματα στους αστραγάλους, στα γόνατα και στη χαμηλή οσφύ.
Βέβαια ο κλάδος αυτός της υγείας είναι κάτι διαφορετικό και πιο εξειδικευμένο από ένα απλό πεντικιούρ, ένα σπα ή μια περιποίηση ποδιών. Η θεραπεία που προσφέρεται είναι περισσότερο ιατρικού περιεχομένου και αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προσπαθώντας να κρατήσει τον πάσχοντα πάντοτε λειτουργικό.


Ο ποδίατρος- χειροπράκτης Ευάγγελος Δήμου δήλωσε στον «Α.Τ» ότι «η υγεία ξεκινά από τα πόδια μας» και πρόσθεσε ότι «είμαστε ειδικοί σε αυτόν τον τομέα δεν ασχολούμαστε με άλλο σημείο του σώματος άρα νομίζω ότι έχουμε πιο εξειδικευμένες γνώσεις, εφαρμόζοντας πολλές θεραπείες και τεχνικές που βοηθούν ασθενή να παραμείνει λειτουργικός και βέβαια να ξεπεράσει το πρόβλημά του».
Η ποδιατρική μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο στη θεραπεία που ήδη ακολουθείτε, υπό την εποπτεία ειδικού ιατρού. Ωστόσο, μπορεί να αποφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα και από μόνη της. Όπως εξήγησε στο «Α.Τ» ο ειδικός « πολλοί ασθενείς έρχονται σε εμάς αφού τους έχει παραπέμψει ο γιατρός τους πχ φυσίατροι, ορθοπεδικοί ιατροί, διαβητολόγοι. Άλλοι πάλι επιλέγουν να έρθουν και να ακολουθήσουν τη δική μας αγωγή». Επιπλέον, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αν ένα περιστατικό κριθεί εξαιρετικά σοβαρό τότε ο ποδίατρος θα συστήσει στον ασθενή κάποιον ειδικό ιατρό για ακόμη πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση.
Η ποδιατρική δεν είναι κλάδος της ιατρικής με την έννοια ότι δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο, οι σπουδές ενός ποδιάτρου είναι ανωτάτου επιπέδου, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ετών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ωστόσο, ο κ. Δήμου εφιστά την προσοχή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς «υπάρχουν μερικοί που με ένα δύο σεμινάρια αποκτούν τον τίτλο του “ποδολόγου”» και πρόσθεσε «ουσιαστικά ασχολούνται με νύχια και προβλήματα που σχετίζονται με κάλους στα πόδια. Η εκπαίδευση τους όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής και δεν έχουν σχέση με την ποδιατρική».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα «ήρθε» στην Ελλάδα μόλις το 2000 και ο κ. Δήμους είναι από τους πρώτους που την εφάρμοσαν. Σήμερα οι ποδιατρική έχει αρχίσει να «κερδίζει» μεγάλο μέρος του κόσμου, που έχει απογοητευθεί από άλλου είδους θεραπείες. Μάλιστα αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τους εκπροσώπους της ιατρικής επιστήμης. Συγκεκριμένα ο κ. Δήμου ανέφερε ότι « Το 70 -80% των ιατρών συνεργάζονται μαζί μας. Μάλιστα γινόμαστε πλέον αποδεκτοί και σε συνέδρια ορθοπεδικής, πράγμα που δείχνει ότι ο αντίστοιχος κλάδος έχει αρχίσει πλέον να μας αναγνωρίζει».


Τι προβλήματα θεραπεύει ο Ποδίατρος;

Το φάσμα στο οποίο ο ποδίατρος μπορεί να επέμβει, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, είναι πολύ μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα, ο ποδίατρος ασχολείται με:
• Δερματικές παθήσεις (μυκητιάσεις, μυρμηγκιές)
• Παθήσεις νυχιών (ονυχικές μολύνσεις / αλλοιώσεις, ονυχόλυση, πάχυνση νυχιών)
• Τύλους (κάλους) και σκληρότητες δέρματος
• Επιπλοκές στο διαβητικό πόδι (πρόληψη και αντιμετώπιση)
• Επιπλοκές νευρολογικής φύσεως στο πόδι
• Επιπλοκές στο ρευματικό πόδι (γαμψοδαχτυλία, παραμορφώσεις, κότσια)
• Επιπλοκές του παιδικού ποδιού κάτω των 10 ετών ώστε να προληφθούν προβλήματα όπως η πλατυποδία
• Εμβιομηχανική του ποδιού (πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων, μεταταρσαλγία, άκανθα πτέρνας) και διόρθωση βάδισης με ειδικά πέλματα, έπειτα από τη λήψη προπλάσματος και πελματογραφήματος
• Αθλητικές κακώσεις (διάστρεμμα, τενοντίτιδες).
• Ανισοσκελία (λειτουργική / ανατομική), σκολίωση



Η πρώτη επίσκεψη
Η επίσκεψη σε έναν γιατρό προκαλεί στους περισσότερους από εμάς έντονο άγχος πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις διαδικασίες στις οποίες θα μας υποβάλει. Σας παρέχουμε λοιπόν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, ώστε η πρώτη σας επίσκεψη στον ποδίατρο να είναι ανώδυνη.
Σε πρώτη φάση ο ποδίατρος παίρνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς. Κάνει όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ενδιαφερόμενος και στη συνέχεια ζητά οποιαδήποτε εργαστηριακή εξέταση (ακτινογραφίες, μαγνητικές) έχει στη διάθεση του ο ασθενής προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασής του. Στη συνέχεια ακολουθεί ψηλάφηση και εξέταση για να εντοπίσει ο ποδίατρος ακριβώς το σημείο του προβλήματος. Αφού ολοκληρωθεί η αναγνώριση της πάθησης, ακολουθεί η φάση της θεραπείας είτε με το πελματογράφημα και τους ειδικούς πάτους, αν το πρόβλημα είναι μυοσκελετικό, είτε με κάποια ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για αφαίρεση κάλων, καθαρισμούς νυχιών, δερματικές μολύνσεις κτλ .



Απευθύνεται και σε παιδιά
Την καλύτερη επιλογή μπορεί να αποτελέσει ο ποδίατρος για ότι έχει να κάνει με την πλατυποδία στην παιδική ηλικία. «Αν μια μαμά δει το παιδάκι της που είναι για παράδειγμα 5 χρονών να πατάει στραβά, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα πλατυποδίας. Έτσι καλό είναι να μας επισκεφτεί όσο είναι νωρίς γιατί με το πελματογράφημα και τη χρήση των ειδικών πάτων το πρόβλημα υποχωρεί. Αυτό όμως πρέπει να συμβεί πριν από την ηλικία των 10-12 ετών , οπότε και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα το πρόβλημά δεν διορθώνεται, μόνο υποστηρίζεται ώστε να είναι το παιδί λειτουργικό» εξήγησε ο κ. Δήμου.


Πόσο κοστίζει;
Για το κόστος της επίσκεψης, το οποίο και παραμένει σταθερό, θα σας ενημερώσει εξ αρχής ο ποδίατρος. Μάλιστα σε περίπτωση που η θεραπεία απαιτεί την κατασκευή ορθοπεδικών πελμάτων μπορείτε να κάνετε χρήση του δημόσιου ασφαλιστικού σας ταμείου για τη δικαιολόγηση της δαπάνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου