Σε «αγώνα» δρόμου έχει εξελιχθεί για τους ερευνητές ανά τον κόσμο η δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν τις πλέον πρωτότυπες ιδέες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δρ. Γεωργίας Αντωνοπούλου, του τμήματος χημικών-μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αναπτύσσει μικροβιακές κυψέλες καυσίμου, οι οποίες τροφοδοτούνται με υποπροϊόντα της παρασκευής τυριών, όπως το τυρόγαλο!
Το τυρόγαλο ή το ξινόγαλο είναι πλούσιο σε λακτόζη, ένα σάκχαρο που μπορεί να καταναλωθεί από καλλιέργειες βακτηρίων, οι οποίες περιέχονται σε μια κυψέλη καυσίμου με αποτέλεσμα να «γεννιέται» ηλεκτρικό ρεύμα. Η μέθοδος των λεγόμενων «μικροβιακών κυψελών καυσίμου» προσελκύει τελευταία όλο και μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον. Το τυρόγαλα αποτελεί περίπου το 70% του όγκου του γάλακτος, που απαιτείται για την παραγωγή τυριού. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Αντωνοπούλου -την τεχνική της οποίας παρουσίασε με πολύ ευμενή τρόπο ο Economist- μια μικρή παραγωγική μονάδα φέτας δημιουργεί κατάλοιπα από τυρόγαλα έως 4.000 τόνους ετησίως, συνεπώς η μεγάλη αυτή ποσότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μικροβιακές κυψέλες καυσίμου.
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου