Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ο εθισμός στο διαδίκτυο προκαλεί κατάθλιψη;


Ο εθισμός στο διαδίκτυο ίσως ευθύνεται για την εμφάνιση κρουσμάτων κατάθλιψης σε κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Psychopathology». Η έρευνα έγινε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Λιντς (υπό την Κατριόνα Μόρισον), που μελέτησαν την συμπεριφορά 1.300 ατόμων – χρηστών του διαδικτύου, ηλικίας 16-51 ετών. Από αυτούς, το 1,2% χαρακτηρίστηκαν ως «εθισμένοι» στο Ίντερνετ.


Οι ερευνητές, κατέληξαν στο, ότι ορισμένοι φανατικοί χρήστες του διαδικτύου αναπτύσσουν μια μορφή καταναγκαστικής εξάρτησης από αυτό, σε σημείο που να αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής τους ζωής με τις «ηλεκτρονικές» επαφές και συνομιλίες αλλά και με τη συμμετοχή τους σε chat-rooms και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. «Αυτό το είδος του εθιστικού σερφαρίσματος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διανοητική υγεία», τονίζουν οι ερευνητές. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι επιστήμονες της έρευνας δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν αν το διαδίκτυο προκαλεί κατάθλιψη ή αν απλά τα άτομα, που έχουν ήδη εκδηλώσει αυτή τη διανοητική ασθένεια, έλκονται από αυτό.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι «κολλημένοι» με το διαδίκτυο περνάνε πολλή ώρα «σερφάροντας» σε ιστοσελίδες «ροζ» περιεχομένου ή online τυχερών παιχνιδιών, σε διαδικτυακές κοινότητες καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα. Όλοι οι παραπάνω βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, αν και δεν έχει αποδειχτεί ακόμα τι από τα δύο προηγείται: ο εθισμός ή η κατάθλιψη.
Πάντως, κάποιοι άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ. B. Bell του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ δεν μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια, επισημαίνοντας, ότι σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, όσοι είναι ήδη αγχωτικοί και καταθλιπτικοί, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν στο διαδίκτυο και όχι το αντίστροφο.
Τέλος, υπάρχουν και οι ερευνητές εκείνοι, που πιστεύουν ότι το Ίντερνετ είναι ένα μέσο που επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ατόμου καθώς το βγάζει από την απομόνωση και το ενθαρρύνει να αναπτύξει φιλίες και κοινωνικές σχέσεις, έστω και αν αυτές είναι… ηλεκτρονικές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου