Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Όσπρια: Μήπως τα ξεχάσαμε...;


Εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα κατείχαν ανέκαθεν τα όσπρια. Από τα αρχαία χρόνια ο λαός μας έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια κυρίως στα ρεβύθια, τα κουκιά και τις φακές, ενώ χρόνια αργότερα, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά, η αγαπημένη φασολάδα καθιερώνεται ως εθνικό φαγητό των Ελλήνων.
Από τότε όμως μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Τα θρεπτικά όσπρια που έθρεψαν γενιές και γενιές σε περιόδους κρίσης, καθώς πρόκειται για ένα οικονομικό και συνάμα χορταστικό φαγητό, «παραγκωνίστηκαν» από τροφές που δε συνάδουν με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.
Ωστόσο, οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες αλλά και τα σημεία των καιρών συμβάλλουν στο να αποκτήσουν τα όσπρια τη θέση που τους αξίζει στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Αν ανήκετε σε αυτούς που έχουν ξεχάσει πότε είδαν για τελευταία φορά στο τραπέζι τους ρεβύθια, φακές ή φασολάδα, η κρύα εβδομάδα που διανύουμε αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να γευθείτε ξανά παραδοσιακές «καθαρές» γεύσεις.

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα όσπρια
Τα όσπρια αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια κατηγορία τροφών με εξαιρετική θρεπτική αξία. Ανεξάρτητα από το είδος τους αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα φυτικά τρόφιμα, είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο, περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και αρκετό κάλιο και φώσφορο. Παράλληλα έχουν ελάχιστα λιπαρά, έως 2%, ενώ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Ωστόσο, όσο απαραίτητα και αν είναι τα όσπρια σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, πολλές φορές η θρεπτικότητα τους…παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι «μύθοι» γύρω από αυτά. Ακολουθούν διευκρινίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν στα όσπρια.

Τα όσπρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας;
Η απάντηση είναι όχι. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σίδηρο και πρωτεΐνες επικρατεί η άποψη ότι μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του κρέατος, αλλά αυτό δεν ισχύει. Καθώς:
Είναι πράγματι πλούσια σε σίδηρο. Όμως ο σίδηρος αυτός δεν απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό, εν αντιθέσει με αυτόν που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα. Για τη μέγιστη απορρόφηση σιδήρου ενδείκνυται τα όσπρια να συνοδεύονται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως ντομάτες, πιπεριές, λάχανο κτλ. Να σημειωθεί ότι για άτομα που πάσχουν από αναιμία, καλύτερη επιλογή μεταξύ των οσπρίων αποτελούν οι φακές και τα μαυρομάτικα, καθώς είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου.
Έχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά όχι σαν του κρέατος. Ωστόσο αν οι πρωτεΐνες των οσπρίων συνδυαστούν με αυτές τον δημητριακών, τότε αλληλοσυμπληρώνονται, και οι πρωτεΐνες που απορροφώνται τελικά από τον οργανισμό είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας, σχετικά ανάλογης με αυτή του κρέατος. Για το λόγο αυτό οι φακές μπορούν να συνοδεύονται από ρύζι ή η φασολάδα με ψωμί.

Επιπλέον τα όσπρια:
Είναι δύσπεπτα. Η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι οι πολλές φυτικές ίνες (ή αλλιώς διαιτητικές ίνες), τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να διασπάσει γιατί δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα. Ταυτόχρονα όμως οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του γαστρεντερολογικού σωλήνα. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν έντονα προβλήματα δυσπεψίας και μετεωρισμού (παραγωγή αερίων) επειδή ο οργανισμός τους δεν είναι εξοικειωμένος με τη διάσπαση φυτικών ινών, καθώς αυτές απουσιάζουν από την καθημερινή τους διατροφή (φρούτα, λαχανικά). Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα της δυσπεψίας είναι η σταδιακή αύξηση φυτικών ινών στο διαιτολόγιο και φυσικά η κατανάλωση οσπρίων.
Παχαίνουν. Είναι λογικό ένα τόσο θρεπτικό τρόφιμο να περιέχει θερμίδες και άρα να παχαίνει. Βέβαια πρέπει αν αναφερθεί ότι τα όσπρια εξασφαλίζουν το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να μετριάζεται η κατανάλωση και άρα η υπερπρόσληψη θερμίδων. Ενδεικτικά ένα πιάτο όσπρια, περίπου 240γρ, αποδίδει 300-400 θερμίδες, αναλόγως βέβαια και με το λάδι που θα προστεθεί.
Μπορούν να τρώγονται από διαβητικούς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για τον σωστό τρόπο κατανάλωσης. Σε γενικές γραμμές πάντως άτομα με διαβήτη μπορούν να εντάξουν όσπρια στη διατροφή τους, γιατί οι υδατάνθρακες που περιέχουν διασπώνται με αργούς ρυθμούς από τον οργανισμό με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να προλαβαίνει να τους μεταβολίζει.
Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Εξαιτίας, κυρίως, των φυτικών ινών που περιέχουν τα όσπρια, έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της να αποβάλλεται. Για το λόγο αυτό διεθνείς οργανισμοί συστήνουν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης και πρόληψης των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, την κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σκόπια: «Οχι» σε αλλαγή του ονόματος για διεθνή χρήση λέει το 59%


Κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσσεται το 59% των Σκοπιανών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID). Αντίθετα, ποσοστό 37% απάντησε ότι θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Ωστόσο μεγάλη είναι η απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μόλις 22% συμφωνεί.

Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει "ναι" στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ 18% λέει "όχι".

Επιπλέον, ποσοστό 65,5% δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων.

Έως 13 Φεβρουαρίου η επίσημη προσφορά για το PSI


«Ουσιαστική και εποικοδομητική» χαρακτήρισαν τη συζήτηση για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργού Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν εντατικά, με στόχο η επίσημη προσφορά να γίνει μέχρι 13 Φεβρουαρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο πρόγραμμα.

Εltrun: Tακτικοί και έμπειροι οι χρήστες των social media στην Ελλάδα


Τακτικοί επισκέπτες και έμπειροι χρήστες των κοινωνικών δικτύων αποδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη «Στάση, αξιοποίηση και εμπιστοσύνη, των Ελλήνων στα social media».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι Έλληνες χρήστες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έμπειροι», καθώς το 50% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα social media, πάνω από 3 χρόνια, ενώ το 68% των Ελλήνων επισκέπτεται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) και το 60% blogs και forums. Επίσης, 1 στους 2 Έλληνες αναζητά πληροφορίες σε σελίδες με reviews χρηστών.

Επισημαίνεται ότι η έρευνα διεξήχθη στα τέλη του 2011, με 1050 έμπειρους χρήστες του Internet, που είναι ενεργοί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές.

Εξοικειωμένοι οι Έλληνες με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ χρησιμοποιούν συχνά τα social media, οι Έλληνες είναι πολύ ενεργοί μόνο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (περίπου 1 στους 2 αφήνει σχόλια συχνά). Τα ποσοστά αλλάζουν αρκετά, όταν εξετάζουμε τα blogs/forums, όπου μόνο 1 στους 5 κάνει συχνά σχόλια και τις σελίδες με reviews χρηστών, όπου μόνο 1 στους 10 αφήνει συχνά κάποιο σχόλιο.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το παραπάνω γεγονός εξηγείται από τη μεγαλύτερη εξοικείωση, που έχουν οι Έλληνες χρήστες με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook) από ό,τι με τους άλλους τύπους social media, blogs και σελίδες με reviews χρηστών. Επιπροσθέτως, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ως κύριο ρόλο την κοινωνικοποίηση των χρηστών (σημαντικό στοιχείο, που σχετίζεται με την ελληνική κουλτούρα) και όχι την ενημέρωσή τους για ένα συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι τα blogs/forums/chats μόλις πρόσφατα άρχισαν να αξιοποιούνται επαγγελματικά από ελληνικούς οργανισμούς/εταιρείες για προώθηση και ενημέρωση.

Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία

Οι κυρίαρχοι λόγοι, για τους οποίους χρησιμοποιούν οι Έλληνες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είναι η επικοινωνία με την οικογένεια και φίλους (37%), η διασκέδαση (32%) και για να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο (28%).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι παραπάνω λόγοι μπορούν να εξηγηθούν, αν εξετάσουμε την κατανομή συχνότητας χρήσης του facebook στις ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα, από ηλικία 14 έως 26 ετών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το facebook καθημερινά πάνω από το 60%, ενώ από ηλικία 34 και πάνω η χρήση του facebook περιορίζεται σε λίγες φορές την εβδομάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα, όταν οι χρήστες ερωτούνται για την εμπιστοσύνη, που δείχνουν στα διαφορετικά είδη social media. Σε αντίθεση με τα παραπάνω αποτελέσματα, οι χρήστες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σελίδες με reviews (43%). Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) έχουν ποσοστό εμπιστοσύνης μόλις 16%, γεγονός που συμβαδίζει και με τα διάφορα πρόσφατα περιστατικά/κρούσματα κακόβουλης χρήσης του. Η υψηλή εμπιστοσύνη στα reviews εξηγείται από το γεγονός ότι τα σχόλια (posts), τα οποία υπάρχουν σε reviews, έχουν αναρτηθεί από άτομα, τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και εκφράζουν την προσωπική εμπειρία τους.

Εξερευνώντας τις στάσεις των χρηστών απέναντι στα social media, παρατηρούμε ότι 1 στους 2 δηλώνει εξοικειωμένος με τη χρήση τους ενώ, μόλις 1 στους 4 δοκιμάζει τα καινούρια applications του facebook, γεγονός που δείχνει ότι οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης τα χρησιμοποιούν στην απλή τους μορφή κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εναρμονιστούν με τις εξελίξεις.

Επίσης, 1 στους 3 δηλώνει ότι τα χρησιμοποιεί, καθώς τα θεωρεί σημαντικό εργαλείο της εποχής μας για ψηφιακή πληροφόρηση, επικοινωνία, διασκέδαση και συναλλαγές. Αναλύοντας περισσότερο τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), παρατηρείται ότι 1 στους 2 χρήστες δηλώνει ότι έχει στο προφίλ του πάνω από 100 φίλους. Αυτό που τονίζεται ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι το 45% δηλώνει ότι γνωρίζει προσωπικά μέχρι το 50% των «φίλων» του.

Διαδεδομένος ο εκφοβισμός από συμμαθητές στα σχολεία


Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στα ελληνικά σχολεία, όπως καταδεικνύει πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δυο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι, δηλαδή το 15,8%, «ομολογούν» ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο, είναι το γεγονός ότι σε διάστημα οκτώ χρόνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των θυτών. Σε αντίστοιχη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, θύτης εκφοβισμού δήλωνε το 9,1% των μαθητών ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 15,8%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θύτες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια, ενώ τα θύματα προέρχονται και από τα δύο φύλλα. Ο πιο δημοφιλής τρόπος εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα και ακολουθούν τα πειράγματα/ χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα/ ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς φαίνεται να είναι και οι λεγόμενοι «τσαμπουκάδες» στο σχολείο, αφού ένα στα τέσσερα αγόρια, δηλαδή το 23,9%, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους, τουλάχιστον τρεις φορές. Το «σπορ», πάντως, φαίνεται να έχει κατακτήσει και τα κορίτσια, αν και σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (8,3%).

Από την έρευνα του ΕΠΙΨΥ προκύπτει επίσης ότι ο εκφοβισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά: οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τα μεσαία ή ανώτερα οικονομικά στρώματα.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία το bullying. Τα θύματα αναφέρουν, σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μαθητές, ότι έχουν κακή υγεία ή ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ψυχολογικές διαταραχές δεν εμφανίζουν πάντως μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες. Οι πρώτοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους ή ότι δεν έχουν καλή σχέση με τους συμμαθητές τους και οι δεύτεροι ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και ότι έχουν αυστηρούς ή αυταρχικούς γονείς.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το φαινόμενο του bullying, η θετική αντίληψη των μαθητών για το σχολικό κλίμα, καθώς και το «δέσιμο» που νιώθουν με το σχολείο τους δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι με τους γονείς τους και η ευκολία στην επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

Στην έρευνα του ΕΠΙΨΥ συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες όλων των περιοχών της χώρας.

Στάση εργασίας των φαρμακοποιών την Τρίτη το απόγευμα


Την κήρυξη στάσης εργασίας των φαρμακείων αύριο Τρίτη 24/1/2012 στις ώρες του απογευματινού ωραίου στην διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, της τροπολογίας την «απελευθέρωση» του ωραρίου των φαρμακείων αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στη σχετική του ανακοίνωση, με την τροπολογία αυτή παρακάμπτεται κάθε έννοια ασφάλειας στην χορήγηση των φαρμάκων από κουρασμένους φαρμακοποιούς, δεν υφίσταται ωράριο λειτουργίας ούτε και πίνακες διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

Υποστηρίζει ακόμη πως η τροπολογία αυτή έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Aισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI ο Ρεν


Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Ολι Ρεν, είπε ότι κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε».

Στους 28 οι προφυλακισμένοι για τα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας


Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν 28 από τους 47 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν μέχρι στιγμής ενώπιον του 3ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στα τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας που εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Η διαδικασία των απολογιών των 53 συνολικά συλληφθέντων για την υπόθεση ξεκίνησε την Παρασκευή, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο κι αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, οπότε θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή έξι ακόμη κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών ο 58χρονος επιχειρηματίας φερόμενος ως «εγκέφαλος» της πρώτης και πιο ισχυρής συμμορίας κι άλλα τρία «αρχηγικά» στελέχη των υπολοίπων εγκληματικών οργανώσεων.

Ανάμεσα στους 28 κατηγορούμενους που κρίθηκαν μέχρι στιγμής ως προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, είναι ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, ένας αστυνομικός εν ενεργεία αστυνομικός κι ένας απότακτος, πρώην υπάλληλος ιδιωτικής τράπεζας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ, υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ, αλλά και ο 38χρονος φερόμενος ως «αρχηγός» της τρίτης συμμορίας.

Αντιθέτως, στους 19 κατηγορούμενους, που αφέθηκαν ελεύθεροι, επιβλήθηκαν χρηματικές εγγυήσεις από 10 έως 300 χιλιάδες ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό του τόπου διαμονής. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 (με εγγύηση 200.000 ευρώ), δύο ανώτερα στελέχη τραπεζών (με εγγυήσεις 100.000 και 200.000 ευρώ, αντιστοίχως), εφοριακός (προϊστάμενος Τμήματος της ΔΟΥ Καλαμαριάς με εγγύηση 200.000 ευρώ) και δύο δικηγόροι (από 100.000 ευρώ εγγύηση έκαστος).

Στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Το Σάββατο απολογήθηκε ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ που φέρεται να αμφισβήτησε όσα αναφέρει το κατηγορητήριο σχετικά με την τηλεφωνική ομιλία που είχε με τον 58χρονο επιχειρηματία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ισχυρίστηκε ότι, για την καταγγελία που δέχθηκε εναντίον του, κίνησε κανονικά τον προβλεπόμενο έλεγχο, ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών και ελέγχους της περιουσιακής του κατάστασης από τα υποθηκοφυλακεία.

Σήμερα, Κυριακή, απολογήθηκε ο 38χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του τρίτου κυκλώματος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο που του αποδίδεται, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση και τοκογλυφική δράση. Φέρεται δε να παραδέχεται ότι εξαπάτησε φίλο του δίνοντάς του ακάλυπτη επιταγή.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πάνω από 900 συλλήψεις στο κέντρο της πρωτεύουσας το Δεκέμβριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, συνολικά το μήνα Δεκέμβριο ελέγχθηκαν 46.607 άτομα και προσήχθησαν για περαιτέρω έλεγχο 21.953, ενώ συνελήφθησαν 980. Κατασχέθηκαν επίσης, 81.769 τεμάχια ειδών παραεμπορίου.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ελέγχθηκαν 46.607 άτομα (10.482 ημεδαποί και 36.125 αλλοδαποί) και 2.128 οχήματα, στις αρμόδιες υπηρεσίες προσήχθησαν 21.953 (1.274 ημεδαποί και 20.679 αλλοδαποί). Βεβαιώθηκαν 2.604 αδικήματα - παραβάσεις (εκ των οποίων -641- περί εκδιδομένων προσώπων, -375- περί Αλλοδαπών, -141- περί Ναρκωτικών, -250- για κλοπές-διαρρήξεις, -33- για ληστείες, -24- περί Όπλων, -894- περί Κ.Ο.Κ., -58- περί λαθρεμπορίου και -188- για διάφορα μικροαδικήματα).

Συνελήφθησαν 980 άτομα, εκ των οποίων 365 για παράβαση του Ν. περί Αλλοδαπών, 145 για παράβαση του Ν. περί ναρκωτικών, 130 για κλοπές-διαρρήξεις, 90 για καταδικαστικές αποφάσεις, 68 για λαθρεμπόριο, 19 για ληστείες και 163 άτομα για διάφορες άλλες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εξάλλου, βρέθηκαν 82 κλεμμένα οχήματα.

Αισιοδοξία Π. Καψή για την έκβαση της διαπραγμάτευσης


H διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά τελικά θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Έχουμε», είπε, «μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου για να πετύχουμε την δανειακή σύμβαση και μετά έχουμε έναν μαραθώνιο για να μπορέσει να επανέλθει η οικονομία».

Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω του PSI βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και την περασμένη εβδομάδα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το σχήμα του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί και η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την έναρξη των συζητήσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, υποστήριξε ότι το κούρεμα κατά 50% στα ελληνικά ομόλογα που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, δεν αρκεί για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, εκτιμώντας ότι η σχετική μείωση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50%.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των Financial Times, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις του PSI. Eπικαλούμενοι πηγές εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να τις κατονομάζουν, οι FT αναφέρουν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι είναι πιθανόν να κάνουν αποδεκτό ένα κούρεμα της τάξης του 55-60%, πάνω από το 50% που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.

Για μεγαλύτερο κούρεμα κάνει λόγο και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει πως οι επιλογές που έχει η Αθήνα είναι τρεις: είτε θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα, είτε οι ιδιώτες να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα, είτε τα κράτη της ευρωζώνης να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο το Der Spiegel, στην έκδοσή του που κυκλοφόρησε την Κυριακή, αμφισβητεί τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120%, επικρίνοντας τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά στην είσπραξη φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επικαλούμενο μάλιστα εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ το περιοδικό υποστηρίζει πως το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θεωρεί απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ελπίδες από νέα πειραματική αντικαρκινική θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία


Ενθαρρυντικές δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις των περιορισμένων κλινικών δοκιμών μιας νέου τύπου αντικαρκινικής θεραπείας με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Η νέα τεχνική πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Πάσκε του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η νέα μέθοδος μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική. Διευκρίνισαν όμως ότι η μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο και θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια δοκιμών και βελτίωσης.

Οι ασθενείς κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι σμικρύνθηκαν, ενώ τα πέριξ υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος είναι καλά ανεκτή για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Όπως είπε ο Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ (FDA) την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.

Το 2009, ο Πάσκε και οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει μελέτη στο περιοδικό πειραματικών και κλινικών αντικαρκινικών ερευνών «Journal of Experimental and Clinical Research», που έδειχνε ότι τα χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε συγκεκριμένες συχνότητες (0,1 Hz έως 114 KHz) «φρέναραν» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ορισμένους ασθενείς. Διαφορετικά είδη καρκίνου ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικών συχνοτήτων.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Ο Πάσκε δήλωσε αισιόδοξος ότι η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί μελλοντικά και για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πιθανώς άλλων μορφών της νόσου. Η νέα μέθοδος προκαλεί αίσθηση, αν ληφθεί υπόψη η ανησυχία ότι τα πεδία ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των πυλώνων του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι στα δικά τους πειράματα η ένταση των πεδίων ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερη από αυτή ενός κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλοπή δύο πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη


Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό άγνωστων διαρρηκτών, οι οποίοι εισέβαλαν στην Εθνική Πινακοθήκη τα ξημερώματα και έκλεψαν δύο πίνακες ζωγραφικής.

Όπως έγινε γνωστό, στις 4.52 χτύπησε ο συναγερμός της Εθνικής Πινακοθήκης και ο φύλακας, που δεν είχε αντιληφθεί τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή, είδε ένα άτομο να απομακρύνεται τρέχοντας από το κτίριο.

Αμέσως ερεύνησε τους χώρους και διαπίστωσε ότι λείπουν δύο πίνακες ζωγραφικής, γι' αυτό ειδοποίησε την Αστυνομία και τους υπευθύνους.

Από την ώρα εκείνη βρίσκονται στο κτίριο αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που ερευνούν το χώρο για να διαπιστώσουν πως ακριβώς έγινε η κλοπή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι πίνακες έχουν κλαπεί και αν πρόκειται για έργα μεγάλης αξίας.

Αυτές τις μέρες πάντως γίνεται έκθεση έργων μεγάλων ζωγράφων στον ειδικό χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΕΛ.ΑΣ: Δεν έγινε «κουκούλωμα» στην υπόθεση Κουλούρη


Απορρίπτει τις αιτιάσεις του Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ειδικών Φρουρών για «κουκούλωμα» στην υπόθεση Κουλούρη, η Ελληνική Αστυνομία.

Σε απάντηση των αιτιάσεων, η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι αρμόδιοι για τον σχηματισμό δικογραφίας, είναι «οι ανακριτικοί υπάλληλοι υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας και όχι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην τήρηση της νομιμότητας και στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, χωρίς εκπτώσεις, διακρίσεις και επιλεκτικές νοοτροπίες ή συμπεριφορές. Οι βασικές αυτές αρχές, που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας μας, είναι αδιαπραγμάτευτες για την Ελληνική Αστυνομία.»

Σύμφωνα με την Αστυνομία «η αποτύπωση της πραγματικότητας, μόνο «κουκούλωμα», ή «ιδιαίτερη μεταχείριση» ή «άνιση αντιμετώπιση των πολιτών» δε μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής» .

Στην ανακοίνωση της τέλος, η Αστυνομία υποστηρίζει ότι η απάντησή της στις «αιτιάσεις για αδράνεια στη δημιουργία σχηματισμού δικογραφίας» καθώς και στο νομικό χαρακτηρισμό, που προσδίδουν σε αδικήματα, επικαλούμενοι «επικοινωνία με εμπλεκομένους συναδέλφους», υπενθυμίζουμε ότι αρμόδιοι για το σχηματισμό της δικογραφίας είναι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, υπό την εποπτεία της Εισαγγελικής Αρχής και όχι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης.»

Η Αστυνομία ζητεί με την απάντησή της από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών να αναλογιστεί « τις ευθύνες απέναντι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και την κοινωνία γενικότερα, που όλοι όσοι ανήκουμε στην Ελληνική Αστυνομία έχουμε χρέος να υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα.»

Είναι πάντως, η πρώτη φορά που δημιουργείται ανάλογο θέμα στο εσωτερικό της Αστυνομίας