Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Στους 28 οι προφυλακισμένοι για τα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας


Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν 28 από τους 47 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν μέχρι στιγμής ενώπιον του 3ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στα τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας που εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Η διαδικασία των απολογιών των 53 συνολικά συλληφθέντων για την υπόθεση ξεκίνησε την Παρασκευή, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο κι αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, οπότε θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή έξι ακόμη κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών ο 58χρονος επιχειρηματίας φερόμενος ως «εγκέφαλος» της πρώτης και πιο ισχυρής συμμορίας κι άλλα τρία «αρχηγικά» στελέχη των υπολοίπων εγκληματικών οργανώσεων.

Ανάμεσα στους 28 κατηγορούμενους που κρίθηκαν μέχρι στιγμής ως προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, είναι ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, ένας αστυνομικός εν ενεργεία αστυνομικός κι ένας απότακτος, πρώην υπάλληλος ιδιωτικής τράπεζας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ, υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ, αλλά και ο 38χρονος φερόμενος ως «αρχηγός» της τρίτης συμμορίας.

Αντιθέτως, στους 19 κατηγορούμενους, που αφέθηκαν ελεύθεροι, επιβλήθηκαν χρηματικές εγγυήσεις από 10 έως 300 χιλιάδες ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό του τόπου διαμονής. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 (με εγγύηση 200.000 ευρώ), δύο ανώτερα στελέχη τραπεζών (με εγγυήσεις 100.000 και 200.000 ευρώ, αντιστοίχως), εφοριακός (προϊστάμενος Τμήματος της ΔΟΥ Καλαμαριάς με εγγύηση 200.000 ευρώ) και δύο δικηγόροι (από 100.000 ευρώ εγγύηση έκαστος).

Στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Το Σάββατο απολογήθηκε ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ που φέρεται να αμφισβήτησε όσα αναφέρει το κατηγορητήριο σχετικά με την τηλεφωνική ομιλία που είχε με τον 58χρονο επιχειρηματία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ισχυρίστηκε ότι, για την καταγγελία που δέχθηκε εναντίον του, κίνησε κανονικά τον προβλεπόμενο έλεγχο, ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών και ελέγχους της περιουσιακής του κατάστασης από τα υποθηκοφυλακεία.

Σήμερα, Κυριακή, απολογήθηκε ο 38χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του τρίτου κυκλώματος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο που του αποδίδεται, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση και τοκογλυφική δράση. Φέρεται δε να παραδέχεται ότι εξαπάτησε φίλο του δίνοντάς του ακάλυπτη επιταγή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου