Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αισιοδοξία Π. Καψή για την έκβαση της διαπραγμάτευσης


H διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά τελικά θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Έχουμε», είπε, «μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου για να πετύχουμε την δανειακή σύμβαση και μετά έχουμε έναν μαραθώνιο για να μπορέσει να επανέλθει η οικονομία».

Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω του PSI βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και την περασμένη εβδομάδα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το σχήμα του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί και η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την έναρξη των συζητήσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, υποστήριξε ότι το κούρεμα κατά 50% στα ελληνικά ομόλογα που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, δεν αρκεί για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, εκτιμώντας ότι η σχετική μείωση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50%.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των Financial Times, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις του PSI. Eπικαλούμενοι πηγές εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να τις κατονομάζουν, οι FT αναφέρουν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι είναι πιθανόν να κάνουν αποδεκτό ένα κούρεμα της τάξης του 55-60%, πάνω από το 50% που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.

Για μεγαλύτερο κούρεμα κάνει λόγο και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει πως οι επιλογές που έχει η Αθήνα είναι τρεις: είτε θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα, είτε οι ιδιώτες να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα, είτε τα κράτη της ευρωζώνης να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο το Der Spiegel, στην έκδοσή του που κυκλοφόρησε την Κυριακή, αμφισβητεί τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120%, επικρίνοντας τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά στην είσπραξη φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επικαλούμενο μάλιστα εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ το περιοδικό υποστηρίζει πως το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θεωρεί απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου