Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί η κατάπαυση πυρός


Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί στη Συρία εν μέσω της κατάπαυσης πυρός που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί, με τις βιαιότητες να έχουν συνολικά υποχωρήσει, ωστόσο περιστατικά βίας να εξακολουθούν να αναφέρονται.

Το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο χαρακτήρισε την εκεχειρία «μερική» καθώς τα βαρέα όπλα και τα συριακά στρατεύματα φέρονται να παραμένουν στα αστικά κέντρα.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ουσιαστικής απόσυρσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου Μπάσμα Κοντμάνι. «Η κατάπαυση πυρός τηρείται μόνο μερικώς».

Η ίδια πρόσθεσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλεις Ιντλίμπ και Χάμα από την έναρξη της εκεχειρία στις έξι το πρωί.

Από την πλευρά του, το συριακό καθεστώς κατηγόρησε «τρομοκράτες» ότι τοποθέτησαν βόμβα σε δρόμο στο Χαλέπι, η έκρηξη της οποίας οδήγησε στο θάνατο ενός αξιωματικού και στο τραυματισμό 24 στρατιωτικών.

«Στις οκτώ το πρωί λεωφορείο που μετέφερε αριθμό στρατιωτικών που πήγαιναν στη δουλειά στο Χαλέπι έγινε στόχος ομάδας τρομοκρατών», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας που αναφέρει ότι οι Σύροι ένοπλοι «που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους» θα πρέπει να παραδοθούν στην αστυνομία, γνωρίζοντας ότι θα αφεθούν ελεύθεροι.

«Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους ενόπλους που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους να παραδοθούν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και να παραδώσουν τα όπλα τους», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

«Αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα διωχθούν», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα, το καθεστώς Ασαντ είχε ανακοινώσει πως θα θέσει τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από σήμερα το πρωί, προειδοποιώντας πάντως ότι οι δυνάμεις του στρατού θα απαντήσουν «σε κάθε τρομοκρατική επίθεση», κάνονας αναφορά στους αντάρτες οι οποίοι επίσης έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν το τελεσίγραφο, σε περίπτωση που το κάνει και η Δαμασκός.

Το συριακό καθεστώς έπρεπε να είχε αποσύρει από χθες τα στρατεύματά του, σύμφωνα με την πρώτη φάση του σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου κάτι όμως που δεν έγινε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου