Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Οξύνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στη Γαλλία


Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία, σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, κατηγόρησε τον Νικολά Σαρκοζί ότι ενθαρρύνει την αστάθεια των αγορών για πολιτικές σκοπιμότητες μετά την δήλωση του σημερινού προέδρου της Γαλλίας ότι μια νίκη του Ολάντ θα προκαλούσε κρίση αξιοπιστίας στη χώρα.

Με την ένταση στις σχέσεις των δύο υποψηφίων να κλιμακώνεται δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Απριλίου, ο Σαρκοζί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις γαλλικών χρεογράφων αν ο Ολάντ κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 6 Μαϊου.

Ο Σαρκοζί, του οποίου το μοναδικό πλεονέκτημα έναντι του δημοφιλούς αλλά άπειρου Ολάντ είναι οι χειρισμοί του στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, πυροδοτεί τους φόβους για μια επιστροφή στην αστάθεια των αγορών υπό μια αριστερή κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του την περασμένη εβδομάδα, ο Σαρκοζί είπε ότι ο Ολάντ θα οδηγήσει την Γαλλία σε κρίση χρέους ανάλογη με εκείνη της Ελλάδας ή της Ισπανίας.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών του Ολάντ πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις προσπάθειες της Γαλλίας να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα.

"Αν αρχίσουμε να προσλαμβάνουμε δημοσίους υπαλλήλους, αν ξεκινήσουμε πάλι τις δαπάνες, αν θέσουμε υπό αμφισβήτηση την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δεν θα κινδυνεύσουν απλά να αυξηθούν τα επιτόκια, θα αυξηθούν σίγουρα», είπε χθες Τετάρτη ο Σαρκοζί και πρόσθεσε ότι (αυτό) «θα προκαλέσει άμεσα μια κρίση αξιοπιστίας».

Ο Ολάντ προηγείται με έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες του Σαρκοζί στην πρόθεση ψήφου των δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο στις 6 Μαϊου παρότι ο σημερινός πρόεδρος πρόσφατα πήρε προβάδισμα ανάμεσα σε δέκα υποψηφίους για τον πρώτο γύρο.

Η προσπάθεια του Σαρκοζί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ο καταλληλότερος για να εγγυηθεί την οικονομική ανάκαμψη επλήγη αυτή την εβδομάδα όταν μια έρευνα έδειξε ότι καθυστερεί η ανάπτυξη.

Οι Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν αυτή την Κυριακή να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο πλήθος στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου