Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Στα «λευκά» η Ελλάδα


Σε λευκό «κλοιό» η Βόρεια Ελλάδα, ενώ η επέλαση του χιονιά δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κι από ένα ρεύμα κυκλοφορίας, ανά κατεύθυνση, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), στην περιοχή της Πιερίας (από το 393ο έως το 474ο χλμ.). Με αλυσίδες, εξάλλου, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στον ίδιο οδικό άξονα, από το 382ο έως το 390ό χλμ. (στο γεωγραφικό έδαφος της Λάρισας), και στα δύο ρεύματα.

Αλυσίδες χρειάζονται, επίσης, οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης στην Εγνατία Οδό, από τα διόδια του Πολυμύλου έως τον κόμβο της Σιάτιστας (στην γεωγραφική περιοχή του νομού Κοζάνης). Η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται σ' όλο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Εγνατία Οδό χρειάζονται επίσης αλυσίδες στο τμήμα από το 423ο έως το 497ο χλμ. (περιοχή Καβάλας).

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του ορεινού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και του Έβρου. Την ίδια ώρα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποιους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους της Λάρισας και της Μαγνησίας.

Χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη.

Στα λευκά «ντύθηκε» η Δυτική Μακεδονία, ενώ χιόνια έπεσαν στη Βέροια, την Έδεσσα, την Κατερίνη και τη Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ ασθενής χιονόπτωση είχαν το πρωί η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Ο υδράργυρος το πρωί κατέγραψε -9 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -8 στο Νευροκόπι και -8 στην Ορεστιάδα. Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά τα σχολεία στους νομούς της ανατ. Μακεδονίας και την Ξάνθη

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, λόγω της χιονόπτωσης που επικρατεί από τα ξημερώματα. Επίσης, κλειστά παραμένουν το ΤΕΙ Καβάλας και τα δημόσια ΙΕΚ στους τρεις νομούς, ενώ αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η έναρξη των γραπτών εξετάσεων του πρώτου εξαμήνου.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των τριών νομών. Τα τμήματα Τροχαίας λόγω της ύπαρξης πάγου στο εθνικό οδικό δίκτυο εφιστούν την προσοχή των οδηγών που κινούνται στις εθνικές οδούς Δράμας - Καβάλας και Καβάλας - Ξάνθης παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η Εγνατία οδός παραμένει ανοιχτή και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Μουσθένης μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Ιάσμου.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα πρωινά δρομολόγια των αεροσκαφών από το διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά τα δρομολόγια των φεριμπότ από τα πορθμεία της Καβάλας και της Κεραμωτής προς το νησί της Θάσου.

Κλειστά τα σχολεία στο νομό Σερρων

Κλειστά είναι όλα τα σχολεία στο νομό Σερρών μετά από απόφαση των προϊσταμένων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της χθεσινοβραδινής χιονόπτωσης στο νομό και του παγετού που επικρατεί.

Στα λευκά έχει ντυθεί και η πόλη των Σερρών, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση στις εθνικές οδούς Σερρών- Θεσσαλονίκης και Σερρών-Προμαχώνα.

Παραμένουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα

Προβλήματα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα δρόμοι να παραμένουν κλειστοί, ενώ σε πολλούς οδικούς άξονες είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, λόγω της χιονόπτωσης παραμένουν κλειστές στην Αχαΐα η εθνική οδός Πατρών- Τρίπολης στο ύψος της Κλειτορίας, η παλαιά εθνική οδός Πατρών- Κορίνθου στη γέφυρα Τσιγρή, καθώς και οι επαρχιακές οδοί Αιγίου- Καλαβρύτων μέσω Πούντας, Διακοπτού- Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Ακράτας- Ζαρούχλας, Κλειτορίας- Καλαβρύτων μέσω Πριολίθου, Κλειτορίας- Καλαβρύτων μέσω Λουσών, Κλειτορίας- Τριποτάμων, μέσω Αροανίας, Κλειτορίας- Γκούρα Κορινθίας, Αιγείρας- Περιθωρίου από το 16ο χιλιόμετρο, Αιγείρας- Συνεβρού από το 13ο χιλιόμετρο, καθώς και η διαδημοτική οδός Περιστέρας- χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καλλιθέας- Προυσού, στην θέση Αραποκέφαλα, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Αγρινίου- Καρπενησίου από το 34ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Ευρυτανίας και στο ορεινό δίκτυο της Ναυπακτίας, του Ξηρόμερου και του Θέρμου.

Στην Ηλεία προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή της Λαμπείας όπου σε αρκετές κοινότητες το χιόνι φθάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά.

Στην Αχαΐα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Πατρών- Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου- Καλαβρύτων μέσω Πτέρης, καθώς και σε αρκετούς δρόμους σε ημιορεινές περιοχές του Ρίου και του δήμου Ερυμάνθου.

Σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα εργάζονται εκχιονιστικά μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους ή σε άλλες περιπτώσεις να τους κρατήσουν ανοικτούς.

Σε ύφεση η κακοκαιρία στην Πελοπόννησο

Ύφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία στην Πελοπόννησο, η χιονόπτωση έχει σταματήσει και τα εκχιονιστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθεια να απομακρύνουν το χιόνι από τους δρόμους.

Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στον αυτοκινητόδρομο και σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Ωστόσο, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, Τρίπολης Καλαβρύτων, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου και σε μεγάλο τμήμα του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Αρκαδίας και της ορεινής Κορινθίας.

Νωρίτερα, από πτώσεις δένδρων σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε πολλά χωριά της Γορτυνίας. Οι βλάβες που προκλήθηκαν αποκαταστάθηκαν κι αυτή την ώρα μόνο η Κοντοβάζαινα και τρία ακόμα χωριά είναι χωρίς ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται στο σημείο και στις επόμενες δύο ώρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση.

Σήμερα, εκτός από τα σχολεία και το πανεπιστήμιο, δεν θα λειτουργήσουν στην Αρκαδία ούτε τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και οι σχολές ξένων γλωσσών, με απόφαση του συλλόγου τους.

Οι αρχές επισημαίνουν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μετακινηθούν εφόσον υπάρχει ανάγκη και σε κάθε περίπτωση να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες.

Προβλήματα στο Ν. Λάρισας από τα χιόνια

Χιονισμένη ξύπνησε σήμερα η Λάρισα. Η χιονόπτωση ξεκίνησε την νύχτα και εξακολουθεί και μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν και τα πρώτα προβλήματα. Η κυκλοφορία στις συνοικίες της πόλης κυρίως γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πάντως ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν αν και τα σχολεία, παραμένουν κλειστά σε όλο τον Νομό.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν φροντίσει να κρατήσουν ανοιχτό όλο το βασικό οδικό δίκτυο του Νομού που το συνδέουν με τους λοιπούς θεσσαλικούς νομούς, ενώ προβλήματα, κατά περίπτωση έχουν παρουσιαστεί στο επαρχιακό δίκτυο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, αλλά υπολογίζεται ότι μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία με όλα τα σημεία.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στη Λαμία χωρίς σημαντικά προβλήματα

Ξεπερνά τα 10 εκατοστά το χιόνι που έχει πέσει στο κέντρο της Λαμίας σήμερα το πρωί. Όλη τη νύχτα χιόνιζε, χωρίς όμως να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα. Λίγο πριν τις 7 το πρωί το φαινόμενο γενικεύτηκε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Στη βόρεια πλευρά της πόλης η χιονόπτωση είναι περισσότερο έντονη, ενώ στην εθνική οδό τα μηχανήματα δίνουν μάχη για να την κρατήσουν ανοιχτή. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Το κύμα του χιονιά επεκτείνεται στην εθνική οδό, από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στο 195 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία, στο 260 χλμ της εθνικής οδού. Ο δρόμος παραμένει ανοικτός και τα μηχανήματα ρίχνουν συνέχεια αλάτι, παρά το γεγονός ότι η χιονόπτωση συνεχίζεται σε έντονο ρυθμό. Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των φορτηγών. Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο προς την Αθήνα δεν έχουν σημειωθεί μεγάλα προβλήματα.

Γύρω από τη Λαμία, η συγκοινωνία εξελίσσεται με μεγάλη δυσκολία και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο με αλυσίδες. Μέσα στην πόλη τα μηχανήματα του δήμου συντηρούν ανοιχτούς τους κεντρικούς άξονες της πόλης, ενώ τα μέσα μεταφορά κυκλοφορούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και εκεί που έχουν εξασφαλιστεί προσβάσεις. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλο το νομό.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλία για να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο

Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες (έντονες χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, χαμηλές θερμοκρασίες) σε όλη την έκταση της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στους 7 ορεινούς όγκους της, από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας λειτούργησε, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, πολύ καλά και το βασικό οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοικτό το τελευταίο 48ωρο.

Στις περιπτώσεις που τα μηχανήματα δεν επαρκούσαν είχαν μισθωθεί ιδιωτικά μηχανήματα. Συνολικά 130 μηχανήματα επενέβησαν για να μείνει ανοικτό το κύριο οδικό δίκτυο.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι το προσωπικό και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας παραμένουν σε ετοιμότητα για να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο όπου αυτό απαιτηθεί, ενώ νέες χιονοπτώσεις αναμένονται από την Κυριακή το βράδυ.

Λόγω των αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών τη νύχτα και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες επισημαίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι η προσοχή των οδηγών πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη για φαινόμενα παγετού, ενώ συστήνεται να υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλα τα οχήματα για κάθε ενδεχόμενο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου