Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο


Μακροζωία φαίνεται πως χαρίζει…η ευτυχία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα του University College του Λονδίνου, οι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι όχι μόνο απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή τους, αλλά είναι επίσης πιθανότερο να ζήσουν πιο πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, την μόρφωση, την κατάσταση της υγείας, το κάπνισμα κ.α, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τελικά οι πιο ευτυχείς έχουν 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σε δείγμα 11.000 ατόμων, ηλικίας άνω των 50 ετών, από τους 924 που δήλωσαν πιο δυστυχισμένοι, οι 67 (ποσοστό 7,3%) πέθαναν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ από τους 1.400 που δήλωσαν ότι ήσαν οι πιο ευτυχισμένοι, πέθαναν στο ίδιο χρονικό διάστημα μόνο 50 (ποσοστό 3,6%). Για όσους βρίσκονταν κάπου στην μέση από άποψη διάθεσης και ευτυχίας, το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας βρισκόταν επίσης στην μέση (4,6%).
Ωστόσο, «η νέα μελέτη, αν και διαπιστώνει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τα θετικά συναισθήματα και στην μακροζωία, δεν αποδεικνύει ότι είναι αυτή καθεαυτή η ευτυχία που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Αντριου Στεπτόου, υπερθεματίζοντας ότι «δεν πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους που δεν είναι πολύ θετικοί, να νιώθουν ένοχοι».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου