Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι αναγνωρίζει τα κυριαρχικά κυπριακά δικαιώματα στην ΑΟΖ

Τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μετέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ στον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.




Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί, στη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, προέβησαν σε ευρεία ανασκόπηση θεμάτων αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας καθώς και θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες και επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων.

Ο κ. Ηλιάδης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του, τόσο στις θέσεις αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, όσο και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή και καλεί την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, διάφορα θέματα στα πλαίσια της αμυντικής συμφωνίας, που υπεγράφη ήδη από το 2007 μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας καθώς και μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του για την προετοιμασία ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο Γάλλος υπουργός, από την πλευρά του, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε με έμφαση την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης.

Τέλος, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε στήριξη για την επιτυχία της κυπριακής προεδρίας.

Ο κ. Ηλιάδης απεύθυνε πρόσκληση στον Γάλλο Υπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία και έγινε αποδεκτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου