Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Γερνάει......η Ευρώπη


Η Ευρώπη γερνάει….αυτό αποκαλύπτουν οι δημογραφικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος όρος ζωής του Ευρωπαίου είναι 76 χρόνια για τους άνδρες και 82 για τις γυναίκες, εν αντιθέσει με την Ασία και την Αφρική, όπου γεννιούνται όλο και περισσότερα παιδιά. Ακολούθως, κατά μέσο όρο στην ΕΕ υπάρχει μια μικρή αύξηση των γεννήσεων με 1,6 παιδιά ανά γυναίκα.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Ιρλανδοί, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση επιμένουν να κάνουν παιδιά και διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ με 2,07 παιδιά ανά γυναίκα.
Και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο απ’ ότι στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπολογίζεται ότι από το 2014 ο αριθμός του ενεργού εργαζόμενου πληθυσμού στην ΕΕ θα μειωθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς περισσότερο θα υποφέρουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Την ίδια στιγμή, το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων, αναμένεται να σπάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός, σύμφωνα με τα ήδη δημοσιοποιηθέντα αριθμητικά στοιχεία της έκθεσης του Ταμείου για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ, με τίτλο «Ανθρώποι και προοπτικές σε έναν κόσμο 7 δισεκατομμυρίων», της οποίας το πλήρες κείμενο θα δημοσιευτεί σήμερα.
Το μωρό «νούμερο 7», όπως συχνά αποκαλείται εικάζεται ότι θα γεννηθεί σε μια καλύβα από λάσπη, σε ένα αχυρένιο κρεβάτι, πιθανόν σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Αφρικής, της μοναδικής πλέον ηπείρου που δεν επιβραδύνει τον δημογραφικό ρυθμό της, παρά τους πολέμους, τη φτώχεια, τις επιδημίες - ή ακριβώς εξαιτίας όλων αυτών.
Η γέννησή του υπολογιζόταν για τις αρχές του 2012, όμως ο ασυγκράτητος δυναμισμός της Αφρικής υποχρέωσε το INED, το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών, να αλλάξει τις προβλέψεις του στη νέα έκθεσή του. Έτσι η νέα συμβατική ημερομηνία της γέννησής του είναι τώρα η 31η Οκτωβρίου. Είναι προφανές πως τα δεδομένα δεν είναι τόσο ακριβή ώστε να προβλεφθεί με τέτοια ακρίβεια η έλευση του επτάκις δισεκατομμυριοστού ανθρώπου στη Γη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου