Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνεται δραματικά η χρήση συνθετικών ναρκωτικών


Δραματική αύξηση παρουσιάζει η χρήση συνθετικών ναρκωτικών, τύπου αμφεταμινών, που παρασκευάζονται σε εργαστήρια. Σύμφωνα με την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC), τα εν λόγω σκευάσματα αποτελούν τον δεύτερο τύπο ναρκωτικών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη.

«Η αγορά των ATS εξελίχθηκε, από μια βιομηχανία 'οικιακής' παρασκευής σε μικρή κλίμακα, σε μια αγορά του τύπου αυτής της κοκαΐνης και της ηρωίνης, με υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης και με οργανώσεις του εγκλήματος να εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης», εξήγησε ο διευθυντής της UNODC Γιούρι Φεντότοφ.
Οι αλλαγές στην αγορά ναρκωτικών και η αύξηση του αριθμού των παράνομων εργαστηρίων παρασκευής ATS έχουν συντελεστεί από το γεγονός ότι είναι εύκολο να παρασκευαστούν και απαιτούν σχετικά μικρή επένδυση για μεγάλη απόδοση, αντίθετα από τα ναρκωτικά που βασίζονται σε φυτά, όπως η κοκαΐνη και τα οπιούχα.
Η περιφέρεια, μάλιστα που πλήττεται περισσότερο από τα ATS, είναι η νοτιοανατολική Ασία, καθώς ο αριθμός των χαπιών ATS που κατασχέθηκαν αυξήθηκε από 32 εκατ. το 2008 σε 93 εκατ. το 2009 και σε 133 εκατ. πέρυσι.
Επιπροσθέτως, παρατηρείται εμφάνιση νέων συνθετικών συστατικών στα οποία δεν έχουν επιβληθεί κανονιστικές ρυθμίσεις και τα οποία μιμούνται την επίδραση των παράνομων ουσιών και διαφεύγουν των διεθνών κανονισμών ελέγχου που ισχύουν στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
«Πολύ επικίνδυνα και ωστόσο θεωρούμενα ακόμη νόμιμα σε πολλές χώρες, τα ναρκωτικά αυτά είναι ευρέως προσβάσιμα στο Ίντερνετ», αναφέρει η UNODC στην ανακοίνωσή της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου