Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αϋπνία προκαλεί η αυξανόμενη εξάρτηση του πληθυσμού από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και laptops


Υπεύθυνη για τα υψηλά ποσοστά αϋπνίας, που καταγράφονται τα τελευταία χρονιά στον Δυτικό κόσμο είναι, μεταξύ άλλων, και η αυξανόμενη εξάρτηση του πληθυσμού από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και laptops, σύμφωνα με Αμερικάνους ερευνητές. Το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα έντονο ανάμεσα στους πολίτες των Η.Π.Α., όπου η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν τον ύπνο, το παίξιμο video games μέχρι αργά τη νύχτα και ο συχνός έλεγχος του κινητού τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μηνύματα, αποτελεί “εθνική μανία”.



Σε έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Ένωση Ύπνου, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, το 95% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής μία ώρα πριν κοιμηθούν και περίπου τα δύο τρίτα απάντησαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας. "Δυστυχώς, μπορεί να γίνει κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, που κάνουν τη ζωή μας πιο παραγωγική και ευχάριστη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να στερούν ώρες ύπνου από εκατομμύρια αμερικανούς, οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα έχουν κακές επιδόσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσελ Ρόζενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ύπνου (NSF),. Ο Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του Harvard και του Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της εγρήγορσης και να επηρεάσει αρνητικά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο.

“Φανατικοί” της παρακολούθησης τηλεόρασης πριν τον ύπνο εμφανίζονται να είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 46 με 64 ετών ενώ περισσότεροι από ένα τρίτο από την ομάδα 13 με 18 ετών και 28% της ομάδας 19 με 29 ετών παίζουν βιντεοπαιχνίδια πριν πάνε για ύπνο. Το 61% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ακόμα και το 10% των μικρών παιδιών αναφέρει πως έχουν ξυπνήσει πολλές φορές λόγω ειδοποίησης μηνύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου