Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Νανοδιαμάντια ενάντια στον καρκίνο


Αρωγούς στη θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας αποτελούν τα νανοδιαμάντια, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εισβάλλουν στον πυρήνα των φαρμάκων και να κατευθύνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στον όγκο. Αυτό υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα του Δρ. Ντιν Χο, από το πανεπιστήμιο του Northwestern στο Σικάγο.

«Ένα νανοδιαμάντι αποτελείται από άνθρακα, έχει μήκος μεταξύ δυο και οχτώ νανόμετρων, και είναι προικισμένο με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Η επιφάνειά του μπορεί αρχικά να προσελκύσει μια σειρά από φάρμακα και μετά πάλι να τα απελευθερώσει. Ο οργανισμός το ανέχεται καλά και μπορεί κανείς να το επεξεργαστεί πολύ εύκολα. Λίγα οξέα, ένας μύλος και ένας υπέρηχος αρκούν για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτός κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα διαμάντια για την ιατρική» σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.
Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας του, τα νανοδιαμάντια μπορούν να βελτιώσουν την επίδραση της χημειοθεραπείας, γιατί τα αποτελέσματά της συχνά μπορεί να εξασθενίσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι όγκοι είναι ανθεκτικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν τις λεγόμενες μοριακές αντλίες που απομακρύνουν τα φάρμακα γρήγορα. Προς το παρόν υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να παραλύσουν μια από αυτές τις αντλίες, όμως τα νανοδιαμάντια φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα. Είναι μικροσκοπικά, προσελκύουν το φάρμακο και εισχωρούν μέσα στον όγκο. Ο Ντιν Χο και η ομάδα του έχει κάνει ήδη πειράματα σε ζώα με εξαιρετικές ενδείξεις και σκοπεύει, πλέον να προχωρήσει σε κλινικές έρευνες πριν περάσει αρκετός χρόνος και σιγουρευτεί με τα αποτελέσματα στα ζώα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου