Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Προς εξαφάνιση σε λίγα χρόνια οι θρησκείες



Η θρησκεία ίσως αποτελέσει παρελθόν σε λίγα χρόνια, σε εννέα τουλάχιστον ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με στατιστικό μοντέλο επιστημόνων, που βασίστηκε στην ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των απογραφών πληθυσμού. Ολοένα και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι, που δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία (όχι κατ’ ανάγκη άθεοι), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας στο Ντάλας των ΗΠΑ.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία απογραφών, που έχουν διενεργηθεί τον τελευταίο αιώνα, στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Φιλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Σε αυτές ο πληθυσμός είχε, μεταξύ άλλων, κληθεί να δηλώσει και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα μη γραμμικό δυναμικό μοντέλο, στο οποίο εισήχθησαν τα στοιχεία των απογραφών. Το συμπέρασμα ήταν ότι και στις εννέα χώρες καταγράφεται μια παρόμοια κοινωνική τάση και η θρησκεία φαίνεται να οδεύει προς εξαφάνιση.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής Ρίτσαρντ Βίνερ της Research Corporation for Science Advancement, «σε ένα μεγάλο αριθμό σύγχρονων εκκοσμικευμένων δημοκρατιών, υπάρχει μια τάση οι άνθρωποι να μην ταυτίζονται πια με κάποια θρησκεία. Στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό είναι 40% και στην Τσεχία, όπου είναι το υψηλότερο, φτάνει το 60%». Μάλιστα, επεσήμανε ότι αν και στους επί μέρους ανθρώπους και τις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις τους η εικόνα είναι ασφαλώς πιο πολύπλοκη, ωστόσο σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου, σχετικά με το μέλλον της θρησκείας, η τάση φαίνεται να είναι αυτή που δείχνει το μαθηματικό μοντέλο.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ντάνιελ Αμπραμς του πανεπιστημίου Northwestern, είχε πραγματοποιήσει ανάλογη μελέτη το 2003, όπου μέσω πάλι ενός μαθηματικού μοντέλου, είχε ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα σταδιακής εξαφάνισης διαφόρων γλωσσών του πλανήτη μας, που δεν μιλιούνται πια συχνά. Τέτοιες έρευνες βασίζονται στην παραδοχή ότι όσο περισσότερο δυναμώνει μια κοινωνική ομάδα (μια γλώσσα ή οι άθρησκοι), τόσο πιο πολύ χρήσιμη και αποδεκτή γίνεται στην κοινωνία, με συνέπεια να απορροφά σιγά-σιγά τις ομάδες που «φυλλοροούν» (όπως οι σπάνιες γλώσσες ή οι θρησκείες).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου