Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σοβαρές οι επιπτώσεις για τους τεχνολογικούς κολοσσούς στην Ιαπωνία


Έντονη ανησυχία για πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στη διεθνή αγορά έχει προκαλέσει η είδηση ότι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία τους, μετά τον φονικό σεισμό των 9 Ρίχτερ. Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Sony, η Panasonic, η Toshiba αλλά και η Canon δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από την τρομερή καταστροφή.

Επιθυμώντας τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις τους, πολλοί από αυτούς έχουν σταματήσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την παραγωγή τους, γεγονός που σηματοδοτεί καθυστερήσεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας διαφόρων τεχνολογικών τομέων.
Συγκεκριμένα η Panasonic ανακοίνωσε ότι οι συνεχείς μετασεισμοί την έχουν εμποδίσει να επιθεωρήσει δύο εργοστάσιά της στη βόρεια Ιαπωνία και η Toshiba, που παράγει περίπου το ένα τρίτο των τσιπ μνήμης NAND διεθνώς (μεταξύ άλλων, υπάρχουν στο iPad της Apple), ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργεί το εργοστάσιό της στη βόρεια Ιαπωνία, παρόλα αυτά οι τιμές των τσιπ μνήμης έχουν ήδη πάρει την ανιούσα.
Από την πλευρά της η Sony επιβεβαίωσε ότι εθελοντικά ανέστειλε τη λειτουργία σε επτά βιομηχανικές μονάδες της, ενώ το Κέντρο Τεχνολογίας της στο Σεντάϊ, που επλήγη κατ' εξοχήν από το σεισμό, αναγκάστηκε να κλείσει λόγω ζημιών.
Εξάλλου, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων και ερευνών TeleGeography, αρκετά υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου στις θάλασσες της Ιαπωνίας, κυρίως μεταξύ Τόκιο και Σεντάϊ, υπέστησαν ζημιές από το σεισμό. Τουλάχιστον 879.000 σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και 475.000 γραμμές οπτικών ινών τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όπως επίσης περισσότεροι από 11.000 σταθμοί ασύρματων επικοινωνιών.
Οι υποδομές επικοινωνιών της χώρας, πάντως, δεν υπέστησαν σοβαρά πλήγματα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μηδενικά προβλήματα στις συνδέσεις του Ίντερνετ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου