Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

"Τζελ" για αντισύλληψη


Τέλος στις ανεπιθύμητες τυπικές παρενέργειες του αντισυλληπτικού χαπιού, όπως η αύξηση του βάρους και η ακμή, φιλοδοξεί να δώσει ένα νέο «τζελ» που απλώνεται στο δέρμα μια φορά τη μέρα και απελευθερώνει μέσα στον οργανισμό ορμόνες, οι οποίες εμποδίζουν την εγκυμοσύνη με τον ίδιο τρόπο που κάνει και το κοιν’ο χάπι.


Το «τζελ» Nestorone, όπως είναι το όνομα του, αναπτύχθηκε από αμερικάνους ερευνητές, σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Antares Pharma και τα πρώτα συμπεράσματα των δοκιμών του παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Το νέο αυτό «τζελ» απλώνεται στην κοιλιά, τους μηρούς, τα χέρια ή τους ώμους της γυναίκας και γρήγορα απορροφάται από τον οργανισμό, χωρίς να αφήσει το παραμικρό κατάλοιπο στο δέρμα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι κατάλληλο ακόμα και για γυναίκες που θηλάζουν, κάτι που δε συμβαίνει με το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει αρνητικά στην παραγωγή του γάλακτος της μητέρας. Η άριστη δόση του «τζελ» έχει υπολογιστεί στα 3 mg ημερησίως.

Οι δοκιμές, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι το «τζελ» είναι εξίσου αποτελεσματικό και γίνεται καλά ανεκτό, όπως ακριβώς το αντισυλληπτικό χάπι. Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των επτά μηνών που κράτησαν οι δοκιμές, καμία από τις 18 γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών που έβαζε το «τζελ», δεν έμεινε έγκυος. Μάλιστα, οι αναλύσεις των ορμονών τους έδειξαν ότι το «τζελ» καταστέλλει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες.

Βέβαια, θα ακολουθήσουν νέες μελέτες και δοκιμές, στις οποίες θα συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός εθελοντριών γυναικών, με τελικό σκοπό να επιβεβαιωθούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Πάντως, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν οι δοκιμές συνεχίσουν να είναι θετικές, σύντομα το… θαυματουργό «τζελ» θα μπορέσει να βγει στην αγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου