Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

"Μην το τρώς... δεν σου κάνει καλό"

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση δραστηριοποίηση όλων μας στον τομέα της ενημέρωσης και της πρόληψης.
Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση τα μέλη της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης SciCo ξεκίνησαν την πανελλήνια περιοδεία τους «Υγεία εν γνώσει». Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών παραστάσεων, που ανεβαίνουν σε σχολεία της χώρας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών σε θέματα διατροφής.




Η διαφορετικότητα της προσπάθειας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι ομάδα της SciCo -που αποτελείται από επιστήμονες- καταφέρνει να μεταδώσει δύσκολες έννοιες με τρόπο απλό και κατανοητό.
Οι εμπνευσμένοι διάλογοι, το αστείρευτο χιούμορ αλλά και η εξαιρετική απόδοση των επιστημόνων - ηθοποιών καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του πιο απαιτητικού κοινού, των παιδιών.
«Τα παιδιά γελούν και φωνάζουν. Συμμετέχουν στην παράσταση και εκφράζουν αυθόρμητα αυτό που σκέφτονται όπως για παράδειγμα… μη φας αυτή την πίτσα, σου φράζει τις αρτηρίες!» τόνισε στον «Α.Τ.» μοριακός βιολόγος - γενετιστής και συν-ιδρυτής της ομάδας SciCo, δρ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα παιδιά ταυτίζονται με τη θεματολογία του έργου «αμέσως μετά το τέλος της παράστασης άκουσα ένα παιδί να λέει σε ένα άλλο που έτρωγε πατατάκια: “Μην τα τρως αυτά, δεν σου κάνουν καλό”».
Η παράσταση χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη σύσταση τροφίμων, τη φυσική δραστηριότητα, το σχολικό κυλικείο και τις διατροφικές συνήθειες.
Η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος της συγκεκριμένης ομάδας κ. Φωτεινή Κοκκίνου ανέφερε ότι: «Η θεατρική παράσταση θα λέγαμε πως αποτελεί τον "σπινθήρα" για να κινητοποιήσει το παιδί, ώστε να αναζητήσει απαντήσεις και τρόπους που θα το βοηθήσουν να βελτιώσει τη διατροφή του, παρουσιάζοντας την υγεία σαν ένα ισχυρό "δώρο" κίνητρο», ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος συμπλήρωσε: «Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο... Δίνουμε ένα έναυσμα, που αν πλαισιωθεί σωστά από τους γονείς, το σχολείο και την πολιτεία, θα είναι μια καλή αρχή.
Παράλληλα μέσω της ιστοσελίδας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα διατροφής και άσκησης καθώς και να παρακολουθήσουν δωρεάν ηλεκτρονικά σεμινάρια.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ινστιτούτου Νεολαίας και του Βρετανικού Συμβουλίου. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε τρία σχολεία, με μεγάλη επιτυχία, και θα συνεχίσει σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Πάτρα μέσα στο σχολικό έτος 2010-2011.

 Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών εμφανίζονται σε χώρες της νότιας Ευρώπης -όπως η Ελλάδα- όπου το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων αγοριών (13-17 ετών) ανέρχεται στο 27,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών για τις ίδιες ηλικίες στο 16,1%.  1 στα 4 παιδιά 3-18 ετών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών των αγροτικών περιοχών αγγίζει το 50%.
 Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.
 Τα παιδιά στη χώρα μας καταναλώνουν πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά. Μόλις το 1/5 τρώει πρωινό, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ασκούνται λιγότερο από μια ώρα την ημέρα αυξάνεται ραγδαία όσο αυξάνεται και η ηλικία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου