Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το αρχαιότερο...βάλσαμο!


«Τράπεζα» βιταμινών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φυτό ιπποφαές, καθώς συγκεντρώνει περισσότερα από 190 θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού.
Μάλιστα ανήκει στην κατηγορία των «υπερτροφών» ή αλλιώς super foods, όπως η σπιρουλίνα, η αλόη κ.α. Περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες, μερικές από τις οποίες σε μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως η C, καθώς και μεταλλικά στοιχεία. Οι πολύτιμες ουσίες του ιπποφαούς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ότι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών λιπαρών οξέων, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, και αποτελεί την καλύτερη πηγή πρόσληψης Ω3, Ω6, Ω7 και Ω9, τα οποία ο οργανισμός αδυνατεί να τα συνθέσει.

Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εκτός από συμπλήρωμα διατροφής και ως συστατικό καλλυντικών σκευασμάτων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Έχει όλα όσα χρειάζεστε...
Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο ανθρώπινος οργανισμός από το ιπποφαές είναι πολλά και σημαντικά. Εκτός από τόνωση και ευεξία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ βοηθά και στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Ακόμη, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύει τα αγγεία και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το φυτό αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας να… λάμψει. Για αυτό άλλωστε και αποτελεί το βασικό συστατικό πολλών καλλυντικών σκευασμάτων, καθώς αντιμετωπίζει την πρόωρη γήρανση και βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η ακμή.

Τα θρεπτικά συστατικά που «ευθύνονται» για όλα τα παραπάνω είναι τα εξής:

Βιταμίνες: C, E, A, , K, βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Καροτενοειδή: β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Ω3, Ω6, Ω7, Ω9


Ένα φυτό με ιστορία...
Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης και προηγείται κατά πολύ της εποχής των παγετώνων. Αυτοφύεται σε μορφή θάμνου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Λέγεται μάλιστα ότι στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέκινς Χάν.
Επιπλέον, το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές στο ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική.
Στη χώρα μας, ιπποφαές καλλιεργείται στην Κοζάνη, την Πέλλα, την Κρήτη, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια.



Το ιπποφαές μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σε διάφορες μορφές, ώστε να διαλέξετε το σκεύασμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Συγκεκριμένα κυκλοφορεί ως:
• Κάψουλα: Είναι εύχρηστο και αποτελεσματικό. Περιέχει το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού αλλά υπάρχουν και κάψουλες με το έλαιο του ιπποφαούς.
• Αποξηραμένο φυτό: Για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
• Έλαιο: Είναι το έλαιο που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών και είναι πολύ ισχυρό. Συνήθως προορίζετε για εξωτερική χρήση με σκοπό την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων. Ωστόσο μπορείτε να το διαλύσετε και σε νερό και να το καταναλώσετε.
• Σιρόπι: Πρόκειται για ένα χυμό που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλων. Θεωρείται πως έχει πιο ήπια δράση και ενδείκνυται για την τόνωση του οργανισμού.

Αναφορικά με το ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό, προκειμένου να σας ενημερώσει. Ωστόσο, αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας και ενδιαφέρεστε απλά για τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού σας, τότε μια κάψουλα την ημέρα είναι αρκετή. Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει το ίδιο το φυτό σε αποξηραμένη μορφή, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2 με 3 φορές την ημέρα, ενώ η συνιστώμενη δοσολογία για το σιρόπι είναι 2 κουταλάκια διαλυμένα σε νερό, 3 φορές την ημέρα. Για το έλαιο επειδή είναι πολύ ισχυρό θα πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε ειδικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου