Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Τα 5 πιο σπάνια ζώα του κόσμου...

Η φύση τελικά δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει!
Εκείνη είναι που δημιουργεί, τα πιο όμορφα, τα πιο περίεργα και τα πιο σπάνια πράγματα. Τα δημιουργήματα της φύσης δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα άλλο δημιούργημα! Και το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η απόλυτη αρμονία με την οποία τα δημιουργεί. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία… Όλα έχουν κάποιο λόγο και σκοπό. Ο «Α.Τ.» έψαξε και βρήκε τα 5 πιο σπάνια και πιο αλλόκοτα ζώα του πλανήτη και σας τα παρουσιάζει..



1.Cantorii Peloshelys
Η τεράστια αυτή χελώνα του γλυκού νερού, με το ασυνήθιστα μαλακό κέλυφος ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες μόλις πριν από λίγα χρόνια, στο ποταμό Mekong στη Καμπότζη. Στην ενήλικη ζωή της μπορεί να φτάσει σε βάρος ακόμη και τα 50 κιλά ενώ το μήκος της μπορεί να πλησιάσει και τα 2 μέτρα. Παρ όλο τον όγκο της όμως θα είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο να την εντοπίσετε, καθώς προκειμένου να φυλαχτεί από τα αρπακτικά, περνά περίπου το 95% της ζωής της κάτω από την άμμο, με μόνο τα μάτια και τη μύτη της να προεξέχουν. Παρά το φόβος της όμως, η χελώνα αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει την γρηγορότερη αντίδραση που έχει παρατηρηθεί σε ζώο. Έχει μεγάλα νύχια, ενώ ο λαιμός της επεκτείνεται τόσο πολύ και με τόση μεγάλη ταχύτητα, που μπορεί με τα σαγόνια της να θρυμματίσει ένα κόκκαλο σε δευτερόλεπτα.


2. Mara – τρωκτικό της Παταγονίας
Κάποιοι θα μπορούσαν να το «περάσουν» για ένα πολύ μεγάλο κουνέλι. Άλλοι πάλι θα νόμιζαν ότι πρόκειται για ένα νεογέννητο γαϊδουράκι. Όμως δεν είναι τίποτα από τα δύο. Το mara της Παταγονίας είναι στην πραγματικότητα τρωκτικό και ζει στην κεντρική και νότια Αργεντινή. Το συναντά κανείς σε άνυδρα βοσκοτόπια και θαμνώδες ερήμους, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το mara είναι είδος μονογαμικό. Ζευγαρώνει δηλαδή για μια ζωή, ενώ το αρσενικό, σαν πραγματικός άντρας, ακολουθεί πάντα το θηλυκό στις εξορμήσεις του, για να το προστατεύει από άλλα αρσενικά.


3. Κουνέλι της Ανγκόρα
Πήρε το όνομά του από την Άγκυρα της Τουρκίας όπου πρωτοεμφανίστηκε και είναι ένα από τα παλαιότερα είδη οικόσιτων κουνελιών, γνωστό για το μακρύ, απαλό του τρίχωμα. Σήμερα, όμως, δεν το βρίσκει κανείς μόνο στην Τουρκία ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Στα μέσα του 1700, τα κουνέλια θεωρούνταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους βασιλικούς κύκλους της Γαλλίας. Τα κουνέλια αυτά εκτρέφονται μάλιστα για το τρομερά απαλό τρίχωμά τους, το οποίο πρέπει να κουρεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως και καθημερινά, για να μην καταπίνεται από το ζώο και βλάπτει έτσι την υγεία του. Τα ζωάκια αυτά είναι ευγενικά από την φύση τους, αλλά δεν συστήνονται ως κατοικίδια σε αυτούς που δε μπορούν να τα περιποιούνται τακτικά, γιατί η γούνα τους είναι πολύ πυκνή και θέλει συνεχώς χτένισμα. Το βάρος τους κυμαίνεται από 2 έως 3.5 κιλά.


4. Star-nosed mole (τυφλοπόντικας με μύτη αστερία)
Ο τυφλοπόντικας με την πραγματικά παράξενη αυτή μύτη, σε σχήμα αστερία, ζει σε περιοχές κάτω από την γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια. Είναι καλός κολυμβητής και μπορεί να αναζητήσει την τροφή του ακόμη στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ρινικά του πλοκάμια είναι καλυμμένα με περίπου εκατό χιλιάδες αισθητήρες που τον προστατεύουν και τον βοηθούν στην τροφή του. Ο τρόπος που δημιουργούνται, μάλιστα, είναι το πιο αξιοπερίεργο, αφού εμφανίζονται, όταν γεννιέται, ως ένα πρήξιμο στο πρόσωπο, το οποίο κάποια στιγμή της ζωής του ανοίγει σαν αστέρι γύρω από τη μύτη. Ο τυφλοπόντικά με την υπέροχη μύτη σε σχήμα αστερία ζει στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

5. Nudibranch - θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας
«Θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας». Η ονομασία τους όμως δεν προδίδουν την πραγματικά εντυπωσιακή τους εμφάνιση. Τόσο φανταχτερά και έντονα χρώματα που θα νομίζε κανείς ότι είναι ψεύτικα. Έχουν υπολογιστεί περίπου 3.000 διαφορετικά είδη θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, τα οποία ζουν στους κοραλλιογενείς υφάλους όλου του κόσμου. Το αξιοπερίεργο που έχουν είναι ότι τα χρώματα και τα σχήματά τους μπορούν να σας κάνουν να σαστίσετε! Κάποια έχουν ρίγες, άλλα είναι καλυμμένα με κουκίδες σε χρώμα νέον, άλλα έχουν χνουδωτά κέρατα, άλλα αναπνευστήρες που κουνιούνται ή σπονδυλικές στήλες που διαγράφονται με άλλο χρώμα κι ας είναι λεπτά και κυματιστά σαν ένα φύλλο από μαρούλι.
Και όπως καθετί που είναι τόσο όμορφο, κρύβει και έναν μεγάλο κίνδυνο έτσι και ο γυμνοσάλιαγκας. Όλα αυτά υπέροχα χρώματα που υπάρχουν στο σώμα του είναι τόσο δηλητηριώδη που μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου