Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Υπερυπολογιστές κατ' οίκον...

Τα "Grid" θα προσφέρουν στο χρήστη πολλαπλάσιες δυνατότητες απ ότι σήμερα

Επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Internet, φέρνει μια νέα τεχνολογία που ήδη έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο των υπολογιστών. Στην ουσία, πρόκειται για ένα δίκτυο υπερυπολογιστών, γνωστό ως «Grid», το οποίο θα προσφέρει στον χρήστη δυνατότητες, πολλαπλάσιες από τις σημερινές.

«Αντί να έχουμε τον υπολογιστή μας, με τον σκληρό δίσκο, τον επεξεργαστή κτλ., θα έχουμε μόνο μια οθόνη και ένα μόντεμ με τα οποία θα συνδεόμαστε στο Grid. Ο χρήστης πλέον δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύει τα αρχεία του ή να εκτελεί οποιονδήποτε υπολογισμό στον τοπικό του υπολογιστή, ο οποίος ίσως να μην έχει και την δυνατότητα από μόνος του να εξυπηρετήσει τις μελλοντικές εφαρμογές, αλλά μέσω των Grids και των ευρυζωνικών δικτύων θα έχει πρόσβαση σε αντίστοιχες πηγές, σε όλο τον κόσμο, όπου δηλαδή βρίσκονται μεγάλοι υπερυπολογιστές», εξηγεί στον «Α.Τ.» ο αντιπρύτανης του επιστημονικού κέντρου Athens Information Technology( AIT), δρ. Ιωάννης Τόμκος.
Αν λοιπόν το διαδίκτυο σήμερα, μας παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες αποθηκευμένες σε εκατομμύρια διαφορετικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο, κατ’ αναλογία το Grid θα παρέχει πρόσβαση σε υπολογιστή ισχύ και αποθηκευτικό χώρο κατανεμημένα σε όλον τον κόσμο!
Η τεχνολογία των Grids εφαρμόζεται σήμερα, κυρίως, σε ερευνητικές εφαρμογές ή πειράματα (πειράματα αστροφυσικής, ραδιοτηλεσκόπια) καθώς εκεί «γεννάται» άπειρος αριθμός δεδομένων ο οποίος δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να επεξεργαστεί από έναν και μόνο υπολογιστή. «Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν πολύ γρήγορα υπολογισμοί που καθορίζουν την μετέπειτα εξέλιξη των πειραμάτων ή πρέπει να εκτελεστούν κάποια πειράματα που απαιτούν υψηλή υπολογιστική ισχύ. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται τα grids», αναφέρει ο κ. Τόμκος.
Ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν η συγκεκριμένη τεχνολογία τελειοποιηθεί, θα μπορέσει να βρει σημαντικές εφαρμογές σε επιστήμες όπως η ιατρική ή η σεισμολογία. Για παράδειγμα, θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές προσομοιώσεις επίδρασης φαρμάκων, αντί να γίνονται χρονοβόρες δοκιμές στα εργαστήρια και έτσι θα οδηγηθούμε ταχύτερα στην εύρεση θεραπειών για, μέχρι τώρα, ανίατες ασθένειες. Επιπλέον, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μοντέλα που προβλέπουν σεισμούς ή, μέσω της ταχύτατης ανάλυσης δεδομένων και των προσομοιώσεων, οι ειδικοί θα έχουν την δυνατότητα να εποπτεύουν, μετά από φυσικές καταστροφές, καλύτερα τις πληγείσες περιοχές και να κατευθύνουν ανάλογα τα σωστικά συνεργεία, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου