Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Το καλοκαίρι κρύβει... μολύνσεις

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο υδράργυρος -αν και φέτος άργησε λίγο- χτυπά πλέον κόκκινο.
Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αναζητούν μια ανάσα δροσιάς στις κοντινότερες παραλίες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί - οι τυχεροί- που κανονίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο νησί.
Πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και
φυσικά πολύ ήλιος είναι ο προορισμός πολλών, προκειμένου να ξεφύγουν για λίγο από τη «σκληρή» και απαιτητική καθημερινότητα και να «γεμίσουν» τις μπαταρίες τους.
Όμως το καλοκαίρι και οι διακοπές, αν δεν προσέξουμε μπορεί να επιφυλάσσουν κινδύνους καθώς πολλές φορές «φέρνουν» μαζί τους και κάποια προβλήματα υγείας, ιδίως για τις γυναίκες. Επομένως θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να προλάβουμε και φυσικά πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – χειρούργο γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο, το καλοκαίρι λόγω της αύξη
σης της θερμοκρασίας αλλά και της υγρασίας, οι γυναικείες μολύνσεις στην περιοχή του κόλπου είναι πολύ πιο συχνές.
Επιπλέον, η σύσταση των υγρών του κόλπου, καθώς και το ph αλλάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας έτσι αύξηση των μολύνσεων. Τέλος, η έκθεση των γυναικών στη θάλασσα και την άμμο, η οποία μπορεί πολλές φορές να περιέχει μικροοργανισμούς, η υγρασία όταν φοράμε για πολύ ώρα βρεγμένο μαγιό
αλλά και η μη σχολαστική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής «φέρνουν» τις μολύνσεις πιο κοντά στις γυναίκες.
Όπως εξήγησε ο κ. Αρμενιάκος μιλώντας στον «Α.Τ.», από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η μυκητίαση, η βακτηριαδιακή μόλυνση, η ουρολοίμωξη κ.α.


Τα κυριότερα συμπτώματα για τις παραπάνω μολύνσεις είναι ο έντονος κνησμός, οι αυξημένες εκκρίσεις, η έντονη οσμή και πιθανόν ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Επίσης ένα ποσοστό 25% με 70% παρουσιάζει κολπικούς μύκητες μετά την λήψη αντιβιοτικών. Γι αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα να αναπτύξουν μύκητες μετά την χρήση αντιβιοτικών.

Όσον αφορά τη θεραπεία από τις διάφορες μολύνσεις, ο κ. Αρμενιάκος τα κολπικά υπόθετα Ketoconazole και fluconazole είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία τω ανθεκτικών και επαναλαμβανόμενων μολύνσεων από μύκητες. Η αποτελεσματικότητα του οφείλεται στην εξουδετέρωση των πρωταρχικών πηγών του μύκητα που μπορούν να διαδώσουν την μόλυνση.

Τέλος, η θεραπεία των συντρόφων δεν είναι απαραίτητη εκτός και εάν έχει συμπτώματα μόλυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη μύκητα στον άνδρα μπορεί να αποτελεί πηγή νέας μόλυνσης για τη γυναίκα.



Σύμφωνα με τον κ. Αρμενιάκο, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μόλυνση από τους ήδη υπάρχοντες μύκητες ή μικρόβια του κόλπου ή να επιδεινωθεί μια υπάρχουσα μόλυνση θα πρέπει να αποφύγετε :

· Τα στενά ρούχα ή εσώρουχα που δημιουργούν ερεθι
σμό και αύξηση εκκρίσεων
· Τα συνθετικά ρούχα και εσώρουχα
· Τα αρωματικά σαπούνια
· Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου
· Το κολπικά αντισυλληπτικά
· Τα έλαια μπάνιου
· Τα αρωματισμένα ή χρωματισμένα χαρτιά υγείας
· Τα σπα και τις πισίνες



Το καλοκαίρι δημιουργεί στους ανθρώπους μια αίσθηση χαράς και εφορίας, η διάθεση μας ανεβαίνει και γινόμαστε πιο δεκτικοί σε νέες «προκλήσεις». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το καλοκαίρι «φέρνει» τους ανθρώπους «πιο κοντά».
Επιπλέον, το καλοκαίρι έχουμε την τάση να γνωρίζουμε περισσότερους ερωτικούς συντρόφους. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν έξαρση.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) είναι ασθένειες που μπορεί να οφείλονται σε ιούς, μικρόβια, παράσιτα και μύκητες, ενώ σήμερα είναι γνωστές περισσότερες
από 20 τέτοιες ασθένειες.
Τα Σ.Μ.Ν. μπορούν να προκαλέσουν, πόνο, ερεθισμό, προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, υπογονιμότητα κ.α., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο κ
αι για την ίδια τη ζωή.

Αυτό που κατά κύριο λόγο κάνει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα «ύπουλες» ασθένειες είναι το γεγονός ότι δεν είναι πάντα αντιληπτά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να νοσεί αλλά να μην το ξέρει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την σεξουαλική επαφή, η οποία θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη χρήση προφυλακτικού.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου