Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ...ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ!


Ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ, ενώ ετοιμάζεστε να παραδοθείτε στα χέρια του Μορφέα ένας ενοχλητικός ήχος «Ζζζζ…» καταστρέφει τη γαλήνια αυτή στιγμή και σημάνει, απευθείας, την έναρξη της «μάχης» με τον «εισβολέα». Ο λόγος βέβαια για τα γνωστά σε όλους μας … κουνούπια!
Οι απρόσκλητοι αυτοί επισκέπτες αρέσκονται στο να μας ταλαιπωρούν και δεν παραλείπουν να αφήσουν τα σημάδια τους, κυρίως στο δέρμα μας. Ο κνησμός που δημιουργείται από τα τσιμπήματά τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και για τους «λιλιπούτειους» φίλους μας ακόμη και επίπονος.

Οι λόγοι που μερικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα «αγαπητοί» στα κουνούπια σε σχέση με άλλους, ποικίλλουν. Η δερματολόγος- αφροδισιολόγος, κ. Μουσάτου Βαιλική δήλωσε στον «Α.Τ» ότι « το πόσο μας τσιμπούν τα κουνούπια έχει να κάνει, κυρίως, με την θερμοκρασία του σώματος αλλά και το πόσο λεπτό είναι το δέρμα μας. Για αυτό τα μικρά παιδιά, που έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία και λεπτότερο δέρμα, είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα κουνούπια. Από εκεί και πέρα επιδρούν και άλλοι επιμέρους παράγοντες, όπως η τριχοφυΐα».
Ορισμένοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι «γλυκές» μυρωδιές από αρώματα και κρέμες σώματος καθώς και τα έντονα χρώματα έλκουν περισσότερο τα κουνούπια.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα τόσο για να αποφύγουμε όσο και για να καταπολεμήσουμε τα τσιμπήματα. Στον τομέα τον εντομοαπωθητικών υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια καθώς περιέχουν το ισχυρότερο όπλο εναντίον τους, την DEET (Ν, Ν διαιθυλομετατολουαμίδη). Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στα σκευάσματα που απευθύνονται σε παιδιά η ουσία αυτή δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 10% ενώ τα εντομοαπωθητικά για ενήλικες περιέχουν συνήθως 30% της ουσίας. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί που υποστηρίζουν ότι η DEET δεν είναι απόλυτα ασφαλής.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα παιδιά αποτελούν στόχο για τα κουνούπια εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του σώματός τους.
Στην περίπτωση που ένα τσίμπημα ταλαιπωρεί το παιδάκι σας «μπορείτε να του χορηγήσετε αντισταμινική θεραπεία από το στόμα ή κάποια κρέμα που να περιέχει αντισταμινικά και κορτιζόνη» τόνισε η κ. Μουσάτου. Υπάρχουν και ορισμένα γιατροσόφια για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα τη φαγούρας όπως η αμμωνία, το ξύδι, η σόδα ή το ντοματόζουμο.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να απευθύνεστε στο γιατρό για κάθε τσίμπημα. Τα συμπτώματα, σε γενικές γραμμές, υποχωρούν την επόμενη μέρα από το τσίμπημα. Αν όμως δείτε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται όπως έντονο πρήξιμο, φαγούρα ή ζαλάδα και τάση για έμετο τότε είναι πιθανό να έχει υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση και πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιον ειδικό.
Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει όσο και να το θέλουμε να ξύσουμε το σημείο που δημιουργεί κνησμό καθώς μπορεί να μολυνθεί. Ωστόσο για τους μικρούς μπόμπιρες δεν είναι εύκολο να το κατανοήσουν για αυτό φροντίστε να έχετε κόψει εντελώς τα νυχάκια τους ώστε να μην γρατζουνήσουν το σημείο.
Βέβαια, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε καθώς στην χώρα μας τα κουνούπια είναι απλώς ενοχλητική και όχι επικίνδυνα.

Πώς θα προστατέψετε τα αγγελούδια σας από τα τσιμπήματα;
· Εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η κουνουπιέρα πάνω από το κρεβατάκι του παιδιού, που κρατά μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
· Όσο γίνεται το βράδυ τα παράθυρα να είναι κλειστά ή αν υπάρχουν σήτες να είναι κατεβασμένες. Επίσης, μια καλή λύση είναι και ο κλιματισμός γιατί εξουδετερώνει τα κουνούπια (χωρίς να τα σκοτώνει).
· Όταν βγαίνετε έξω καλό είναι να βάζετε στο παιδί μια εντομοαπωθητική λοσιόν που εσείς εμπιστεύεστε.
· Ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε εξοχικά μέρη, όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια, μην αφήνετε εκτεθειμένο το σώμα του παιδιού. Φορέστε του δροσερά ρούχα, που όμως καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια του.
· Αποφύγετε να βάλετε καλλυντικές και κρέμες και αρώματα στο μωρό σας, γιατί είναι πιθανό ότι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.

Φυσικά εντομοαπωθητικά
Στη φύση υπάρχουν ορισμένα φυτά καθώς και έλαια φυτών, τα οποία λέγεται πως έχουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη αλλά δεν χάνεται τίποτα να τα δοκιμάσετε.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΕΑ
Πιο αποτελεσματικά θεωρούνται ο ευκάλυπτος, το λεμονόχορτο, ο κέδρος, η μέντα, η σιτρονέλα, το γεράνι, το γαρίφαλο, το πατσουλί και η λεβάντα.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:
1) ως σπρέι
Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα βάζετε 100 ml νερό και προσθέστε

- 5-10 σταγόνες σιτρονέλα ή 5-10 σταγόνες λεβάντα
- 5-10 σταγόνες ευκάλυπτο ή 5-10 σταγόνες γεράνι
.
2) τοποθετώντας τα σε μια ειδική κεραμική συσκευή
Είναι εύκολο να την προμηθευτείτε από οποιοδήποτε πολυκατάστημα. Τοποθετείτε νερό και τα αιθέρια έλαια και στη συνέχεια ανάβετε το κεράκι που υπάρχει στη συσκευή.
Ενδεικτικά μπορείτε να βάλετε 20 σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου, 20 σταγόνες έλαιο κέδρου, 10 σταγόνες πράσινου τσαγιού, 3 σταγόνες έλαιο γερανιού και 60 ml jojoba.

ΦΥΤΑ

Βασιλικός
Ο βασιλικός περιέχει το συστατικό εστραγόλη το οποίο, μεταξύ άλλων θεωρείται και αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Για αυτό άλλωστε και παλαιότερα δεν υπήρχε παράθυρο που να μην έχει και ένα βασιλικό. Επιπλέον, το βότανο αυτό μπορεί και να μας ανακουφίσει από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα θεωρείται πως έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες ενώ το άρωμά της απωθεί τα κουνούπια και όλα τα έντομα στο σημείο που φύεται. Μάλιστα, στην Αμερική το φυτεύουν δίπλα σε βάλτους και ποτάμια και το ονομάζουν Moscito plant (φυτό ενάντια στα κουνούπια).

.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου