Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η σελίδα των μικρών τετράποδων φίλων μας...

Αυτή η αγάπη είναι πολύ…. γλυκιά!!!
Ένα φιλάκι στη μύτη του μικρού piggy το αποδεικνύει.
Η μια ψυχούλα κοντά στην άλλη για να μας δώσουν το μάθημα..
«Τα παιδιά ξέρουν να αγαπούν και τα ζώα να αναγνωρίζουν.»


Καλαζάρ... και όμως υπάρχει λύση!

Μια από τις πιο συχνές και δυστυχώς πιο επικίνδυνες ασθένειες που προσβάλλουν τα σκυλιά είναι το καλαζάρ, ή αλλιώς λεϊσμανίαση, όπως είναι ο ιατρικός της όρος.
Το καλαζάρ, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση, καθώς το πιο επικίνδυνο διάστημα εκδήλωσής του είναι μεταξύ Μαρτίου – Νοεμβρίου, προκαλείται από το τσίμπημα ενός συγκεκριμένου είδους σκνίπας, και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του σκύλου.
Ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, όπου και ευδοκιμεί το συγκεκριμένο είδος σκνίπας, το ποσοστό των σκύλων που προσβάλλονται από τη λεϊσμανίαση αγγίζει ακόμη και το 42%.
Ωστόσο, όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στον «Α.Τ.», «ασφαλώς και μπορεί κανείς να προφυλάξει το σκύλο του από το καλαζάρ, αλλά όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στην ιατρική δεν υπάρχει το απόλυτο» και πρόσθεσε «όμως, ακόμα και αν ο σκύλος μας νοσήσει υπάρχουν πολλές πιθανότητες ίασης του, με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση θα γίνει έγκαιρα και η θεραπεία θα ξεκινήσει στα πρώτα στάδια».
Παρ όλο που το καλαζάρ, είναι μια ασθένεια που κατά πλειοψηφία είναι γνωστή σε όλους, υπάρχουν πολλά πράγματα που αφορούν στην συγκεκριμένη ασθένεια αλλά μας είναι άγνωστα. Ο κ. Παπαϊωάννου απαντά σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες που «γεννιούνται» γύρω από το καλαζάρ, και μας εξηγεί πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή μόλυνση του δικού μας σκύλου.
Οι συμβουλές του ειδικού..
«Η λεϊσμανίαση μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο αλλά η μετάδοσή του δεν είναι ούτε συχνή ούτε εύκολη, και γίνεται μόνο με το αίμα, σε περίπτωση δηλαδή, που η μολυσμένη σκνίπα τσιμπήσει τον άνθρωπο και όχι μέσω του σκύλου», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
Επιπλέον, όπως εξήγησε σχετικά με το αν υπάρχει θεραπεία «ασφαλώς και υπάρχει και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως όταν η μόλυνση είναι σε αρχικά στάδια και η αγωγή αρχίσει γρήγορα.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας ένα μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις αυτοίασης , όπως επίσης και περιπτώσεις που καταλήγουν, είτε λόγω κακής αγωγής, είτε λόγω κακής θρεπτικής κατάστασης, που έχουν σαν αποτέλεσμα την προσβολή των νεφρών ή του ήπατος.
Τέλος, αυτό που τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου είναι ότι ακόμα και μετά το τέλος της θεραπείας και την ίαση του σκύλου χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας θα φανεί μετά από χρονικό διάστημα ακόμα και ενός χρόνου. Επίσης οι αναμολύσνεις είναι πιθανές και γι αυτό τα προστατευτικά «μέτρα» είναι απαραίτητα, ενώ δεν πρέπει να παραλείπονται και οι εξετάσεις αίματος, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν δυο με τρεις μήνες μετά το τέλος της αγωγής» εξήγησε ο κτηνίατρος και πρόσθεσε «μην ξεχνάτε την σπουδαιότητα της ενίσχυσης του οργανισμού με καλή διατροφή καθώς και φαρμακευτικά συμπληρώματα αν αυτό είναι απαραίτητο.


Μικρές, απλές αλλά ωστόσο πολύ βασικές κινήσεις που θα «προφυλάξουν» το σκύλο σας από το Καλαζάρ:

• Καθ όλη τη διάρκεια του έτους το ζώο θα πρέπει να φοράει περιλαίμιο με απωθητική δράση κατά της σκνίπας.
• Κάθε μήνα θα πρέπει να του τοποθετείται αντιπαρασιτική αμπούλα στον αυχένα.
• Να προτιμάτε να πλένετε το ζώο σας με σαμπουάν που περιέχουν αντιπαρασιτική δράση.
• Να μην παραλείπεται να ψεκάζεται τον σκύλο σας με ειδικό σπρέι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
• Θα πρέπει ο σκύλος σας να κοιμάται μέσα στο σπίτι και να αποφεύγετε να τον αφήνετε έξω τι βραδινές ώρες(που είναι και οι ώρες της δραστηριότητας της σκνίπας)
• Μην παραλείπετε την αιματολογική εξέταση, που πρέπει να γίνεται δυο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο!



Νάταλι και Austin

Δεν είχαμε σκοπό να πάρουμε σκυλί αλλά μετά από μία διάρρηξη του διαμερίσματος μας η ανάγκη ήταν άμεση. Δεν περίμενα ποτέ να τον αγαπήσω τόσο όμως ο Austin κατάφερε πολύ γρήγορα να «μπει» στην καρδιά μου. Είναι διαστάυρωση χάσκι με λυκόσκυλο και μόλις ενός έτους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το διαφορετικό χρώμα των ματιών του (γαλάζιο - καφέ). Είναι αρκετά έξυπνος και υπάκουος και πλέον αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας μας.


Με θέλετε στο σπίτι σας?

Η Νεφέλη είναι ένα γλυκύτατο κοριτσάκι που δεν έχει κλείσει ακόμη έτος, είναι ήρεμη και αποζητά συνέχεια χάδια, συνέχεια όμως! Είναι πολύ ήπιος χαρακτήρας με αποτέλεσμα τα άλλα σκυλιά πολλές φορές να τη δαγκώνουν. Πρέπει να φύγει από τον ξενώνα άμεσα.
Τηλ. Επικοινωνίας : 6932297236

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου