Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Δεν άντεξε το Phoenix


Οριστικά εκτός λειτουργίας τέθηκε το Phoenix –ένα ρομπότ σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, που είχε προσεδαφιστεί κοντά στο βόρειο πόλο του Αρη το 2008-, όπως ανακοίνωσε χθες η NASA.
Οι τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι έχει σχεδόν διαλυθεί από τα δεκάδες κιλά ξηρού πάγου που το κάλυψαν εντελώς το χειμώνα. Οι επιστήμονες της NASA περίμεναν ότι το Phoenix δεν θα κατάφερνε να «βγάλει» τον βαρύ χειμώνα της αρκτικής ζώνης του Άρη.
Ωστόσο, το… ηρωικό ρομπότ, στους μήνες που κατάφερε να «επιζήσει», πέτυχε τουλάχιστον δύο σημαντικούς στόχους: ο βραχίονας του «γεύτηκε» για πρώτη φορά το λιγοστό νερό που υπάρχει στον Άρη και παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το έδαφος δεν είναι εχθρικό για τη ζωή. Μάλιστα, οι επιστήμονες της NASA το είχαν χαρακτηρίσει «ίδιο με αυτό που θα έβρισε κανείς στην πίσω αυλή του». Παρόλα αυτά, το Phoenix δεν κατάφερε να εντοπίσει οργανικές ουσίες που θα υποδήλωναν την παρουσία ζωής.
Πλέον, στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» παραμένει μόνο μια ενεργή αποστολή, τα δίδυμα τροχοφόρα ρομπότ, Opportunity και Spirit, τα οποία εξερευνούν τον πλανήτη από το 2004.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου