Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

ΔΝΤ από το παρελθόν.

'Ολοι νιώθουμε απέραντη θλίψη γιά την πατρίδα μας που την ενέπλεξαν στο ΔΝΤ και προσθέτοντας ύβρη στην προσβολή είπαν ότι 'θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες γιά να βγεί σύντομα από αυτή την κατάσταση'!!!


Είναι σαν μιά όμορφη και κατά τα πάντα αξιόλογη γυναίκα με πολλούς θαυμαστές και υποστηριχτές, να διαλέξει να παντρευτεί έναν "νταβατζή", ενώ "παρηγορεί" τους απαρηγόρητους φίλους της ότι 'θα αρχίσουν σύντομα οι διαδικασίες του διαζυγίου'....


Τόση έλλειψη θάρρους, έμπνευσης, ανδρείας, εντιμότητας από αυτούς που έχουμε αναθέσει τις κρατικές μας υποθέσεις!!! Ρίξτε μια ματιά και στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν μας...

Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, <<συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος>>. Ρίξτε μια ματιά στην κατανομή αυτού του δανείου:

- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών (δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους για 2.000.000. Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:

- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες - Μεσιτικά 68.000 λίρες - Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες - Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες - Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες. Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου, όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια.

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το <<Καρτερία>> μετά την επανάσταση. - Για μισθοδοσία φιλέλληνα(;) Κόχραν 37.000 λίρες - Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες - Διάφοροι λογαριασμοί (;;!) 47.000 λίρες Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει τότε (πάλι εμφύλιος) .

Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας...) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση: <<Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα και αυτό κίβδηλον>>. Τα σχόλια δικά σας...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά που μας θυμήσατε την νεώτερη ιστορία μας κα Μαρκοπουλου γιατί, όπως φαίνεται, ξεχνάμε εύκολα και μυαλό δεν βάζουμε!

Νάμαστε πάλι εδώ, στα όρια της χρεωκοπίας, να δανειζόμαστε βάζοντας παρακαταθήκη το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους, εις τους αιώνες των αιώνων! Αντί άλλης κληρονομιάς δλδ "πληρώστε ένα ανεξόφλητο"... Αλλοίμονο!

Δημοσίευση σχολίου