Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Εγκυμοσύνη & Διατροφή...

Η διατροφή αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή, ενώ είναι άρρητα συνδεδεμένη με την καλή υγεία, σε κάθε φάση της ζωής του ανθρώπου.
Υπάρχει όμως μια περίοδος, όπου η διατροφή αποκτά πολύ πιο σημαντικό ρόλο, και αυτό γιατί μαζί με τη δική μας υγεία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε και την υγεία κάποιου άλλου.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο κ. Αρμενιάκο Αλέξανδρο, η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Είναι καλό να προσλαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα θερμίδων και να επιλέγουμε τη σωστή ποιότητα των τροφών που χρειαζόμαστε σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο.
Όπως εξήγησε ο κ. Αρμενιάκος, μια από τις πρωταρχικές ανησυχίες των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση του βάρους τους. Σ’ αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει το βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος που είχε η γυναίκα πριν από την εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται ημερησίως από 1.800 έως 2.100 θερμίδες. «Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι θερμιδικές ανάγκες ανεβαίνουν κατά 150 θερμίδες, ενώ στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο φτάνουν τις 300 επιπλέον θερμίδες» σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, και προσθέτει: «Αυτές οι θερμίδες μπορούν να καλυφτούν με ένα φρούτο και ένα ποτήρι γάλα. Δυστυχώς η διάδοση υπερθερμιδικών τροφών μπορεί εύκολα να παρασύρει μια γυναίκα σε κατανάλωση πάνω από τρεις χιλιάδες θερμίδες ημερησίως. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση βάρους και διαφοροποιήσεις στον μεταβολισμό της εγκυμονούσας αλλά μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο ανάπτυξη του εμβρύου, στην εγκυμοσύνη, στον τρόπο και διάρκεια τοκετού, αλλά και στη λοχεία».

Οπως τόνισε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, είναι καλό η εγκυμονούσα να κάνει μικρά και συχνά γεύματα αποφεύγοντας τις πολύωρες νηστείες, ενώ πρέπει να τρώει τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Το έμβρυο πρέπει να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες κάθε μέρα για τη φυσιολογική ανάπτυξή του και είναι απαραίτητο το ημερήσιο διαιτολόγιο να είναι ισορροπημένο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, λίπη, ιχνοστοιχεία και ίνες.


Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό
σας διαιτολόγιο…

Υδατάνθρακες
Προτιμήστε τις αμυλούχες τροφές όπως, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι και δημητριακά. Η απορρόφησή τους είναι λιγότερο βλαπτική για τον μεταβολισμό καθώς η ενέργεια απελευθερώνεται πιο αργά και διαρκεί περισσότερο.

Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ημερήσιες ανάγκες είναι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε ένα κιλό βάρους σώματος + 20 γραμμάρια.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι μεταξύ άλλων το κρέας(το οποίο θα πρέπει να είναι πάντα πολύ καλά ψημένο γιατί εγκυμονούν κινδύνους μόλυνσης του εμβρύου)αλλά και το ψάρι, τα αβγά, το γάλα και τα τυριά.

Λίπη
Τα λίπη δημιουργούν τα τοιχώματα των κυττάρων και είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Είναι πολύτιμη πηγή βιταμινών Α και D και επομένως, αν και έχουν υψηλή θερμιδική αξία, δεν πρέπει να τα αποκλείουμε από το διαιτολόγιο.

Βιταμίνες
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση φρούτων. Τα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, οι οποίες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία τόσο για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την υγεία της μητέρας. Θα πρέπει όμως η «μέλλουσα μαμά» να ενημερωθεί σωστά για τις συνιστώμενες δόσεις βιταμινών, αφού η υπερβιταμίνωση μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για το έμβρυο, τόνισε ο κ. Αρμενιάκος.

Ασβέστιο
Είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί ο σκελετός του εμβρύου και για να διατηρούνται υγιή τα οστά και τα δόντια της μητέρας. Η λήψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική κατά το τελευταίο τρίμηνο, τότε που σχηματίζονται τα οστά του εμβρύου. Αν δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες, το έμβρυο θα αντλεί το μερίδιο που του αναλογεί από τα δικά σας αποθέματα.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται…

Αλάτι
Είναι πολύ βασικό τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα αλλά και η υπερβολική χρήση αλατιού να αποφεύγονται αφού δημιουργούν κατακράτηση υγρών, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει υπέρταση.

Αλκοόλ
Άκρως απαγορευτικό είναι το αλκοόλ για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αφού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανωμαλίες στη δημιουργία του εμβρύου. Στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη (δεύτερο τρίτο τρίμηνο) η πολύ μικρή κατανάλωση(ένα ποτηράκι του κρασιού) είναι επιτρεπτή, ωστόσο καλό θα είναι να αποφεύγονται τα υπεραλκοολικά ποτά.

Επιπλέον, καλό θα ήταν η έγκυος να αποφεύγει τον καφέ και το τσάι, λόγω του ότι μειώνουν την μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ προσοχή χρειάζεται και στην κατανάλωση σοκολάτας, κυρίως στην μορφή ροφήματος.
Τέλος, φαγητά όπως σαλάμια, άψητα κρέατα, παστά, καπνιστά, μύδια θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο της μέλλουσας μαμάς αφού εγκυμονούν κινδύνους για μόλυνση του εμβρύου.

Μικρές συμβουλές για τρώτε με ασφάλεια…

Η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να καταπολεμά μολύνσεις το οποίο σημαίνει ότι μικρές μολύνσεις θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικότερες σε αυτήν την περίοδο. Για αυτό θα πρέπει…

 Να μαγειρεύετε το κρέας πολύ καλά και να πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα με σχολαστικότητα για να αποφευχθεί τυχόν μόλυνση από τοξόπλασμα.
 Να μην καταναλώνετε μύδια και θαλασσινά που δεν είναι καλά ψημένα καθώς και μπλε τυριά γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια η οποία προκαλεί πρόωρο τοκετό ή αποβολή. Για τον ίδιο λόγο να αποφεύγετε πατέ ή ζωικά παρασκευάσματα που δεν ξέρετε την προέλευσή τους.
 Να καταναλώνετε μόνο παστεριωμένο γάλα και αβγά που έχουν ψηθεί καλά ώστε να αποφύγετε μόλυνση από σαλμονέλα.



Πρωινές αναγούλες...???

Ένα από τα πιο σύνηθες και πιο κουραστικά για την γυναίκα, συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πρωινές αναγούλες. Για να τις ελαττώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, καλό θα είναι το πρωί να τρώτε φαγητά στεγνά και τραγανά τύπου κράκερ, μπισκότα ή ψημένο ψωμί τύπου τοστ, και να αποφεύγετε υδαρές τροφές και υγρά. Αν ακολουθήσετε αυτόν τον απλό κανόνα θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε την πρωινή κρίση και να συνεχίσετε την υπόλοιπη ημέρα χωρίς τις ενοχλητικές αναγούλες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου