Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Φτάστε στα...άκρα!


Πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για μια περιποιημένη και προσεγμένη εμφάνιση όσο και για την προσωπική μας υγιεινή «παίζουν» τα νύχια μας και όσο και αν σας φαίνεται περίεργο έχουν ανάγκη από σχολαστική περιποίηση και φροντίδα, αφού δεκάδες είναι οι παθήσεις που «απειλούν» τα άκρα μας.

Σύμφωνα με τον ποδολόγο κ. Εμμανουήλ Αρβανιτάκη οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των νυχιών είναι μεταξύ άλλων οι μυκητιάσεις, η περιέλιξη και η ονυχοκρύπτωση.

Στην περίπτωση της μυκητίασης τα συμπτώματα γίνονται αμέσως αντιληπτά αφού τα μολυσμένα νύχια γίνονται χοντρά, η επιφάνειά τους δεν είναι λεία ενώ παρουσιάζουν αλλαγή και στο χρώμα τους(γίνονται συνήθως καφέ ή γκρι).

Όπως μας εξήγησε ο κ Αρβανιτάκης «οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να επιζήσουν μόνο όταν τρέφονται από το δέρμα ή το νύχι μας. Οι κύριες αιτίες οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυκητιάσεων είναι η ζέστη, η υγρασία του δέρματος και η μη σωστή διατήρηση της απαραίτητης υγιεινής των ποδιών».
Οι μύκητες των νυχιών χρειάζονται πολύ προσεκτική και για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχόμενη θεραπεία ενώ σύμφωνα με τον ποδολόγο η χορήγηση μυκητοκτόνων θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δερματολόγο.

Η περιέλιξη ή αλλιώς παραμόρφωση του νυχιού είναι μια ακόμα σύνηθες πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από κύρτωση του ενός ή και των δυο πλάγιων χειλών του νυχιού. Όπως τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης η περιέλιξη σε αντίθεση με την μυκητίαση είναι μια πάθηση που δημιουργεί πολύ έντονα το αίσθημα του πόνου ενώ η αντιμετώπισή του γίνεται μόνο από ειδικό ποδολόγο-ποδίατρο. Η παραμόρφωση του νυχιού συνήθως οφείλεται στη χρήση πολύ στενών υποδημάτων ή και σε τραυματισμό, ενώ η θεραπεία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση από τον ποδολόγο είναι η αποσυμπίεση του νυχιού από το δέρμα.

Μια ακόμα πάθηση που συνηθίζει να «ταλαιπωρεί» πολύ κόσμο είναι η ονυχοκρύπτωση ή είσφρυνση του νυχιού. Όπως εξήγησε ο κ . Αρβανιτάκης «η ονυχοκύρτωση είναι μια πάθηση στην οποία ένα κομμάτι του όνυχος, εισχωρεί μέσα στην αύλακα και στο υποδόριο ιστό συνήθως λόγω υπερίδρωσης, μηχανικής πίεσης από λάθος υπόδημα ή ακόμα και από ανατομική ανωμαλία».
«Όσον αφορά την αντιμετώπισή του, αν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια ο ποδολόγος- ποδίατρος επεμβαίνει αφαιρώντας το κομμάτι του όνυχος που εισχωρεί σο δέρμα και στην συνέχεια αντιμετωπίζεται η αιτία που το προκάλεσε» κατέληξε ο κ. Αρβανιτάκης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, καλό θα ήταν να ακολουθούμε πάντα τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές :
1)να κρατάμε πολύ καθαρά τα πόδια μας,
2)να φοράμε πάντα καθαρές κάλτσες,
3)να καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό μέρος των υποδημάτων μας,
4)να χρησιμοποιούμε ειδικά ταλκ
5)αλλά και να φροντίζουμε να σκουπίζουμε πολύ καλά τα ποδιά μας ιδίως ενδιάμεσα από τα δάκτυλα

Τα νύχια σας προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα υγείας

Καθρέφτης του οργανισμού μας μπορούν να χαρακτηριστούν τα νύχια καθώς αποτελούν ακόμη και μέσο διάγνωσης για πολλές παθήσεις, όπως λοιμώξεις, διαβήτη, έλλειψη σιδήρου κα.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά των νυχιών που πρέπει να σας κινητοποιήσουν προκειμένου να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό. Αναφέρουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των νυχιών.
• Λευκά σημάδια: Καλύπτουν συνήθως μέρος του νυχιού. Ένας μύθος που υπάρχει είναι ότι προκαλούνται από έλλειψη ασβεστίου ενώ στην πραγματικότητα, όπως λένε οι ειδικοί, οφείλονται στην έλλειψη ψευδαργύρου. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να προέρχονται από κάποιο χτύπημα.
• Εύθραυστα και θαμπά: Αυτό παρατηρείται όταν υπάρχει έλλειψη πρωτεΐνης και ασβεστίου που αποτελούν και τα δομικά στοιχεία του οργανισμού μας. Επίσης σε αυτό συμβάλλει και η έλλειψη της βιταμίνης Α και C.
• Αλλοίωση του χρώματος: Προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης Β12 αλλά και από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες.
Έτσι λοιπόν, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των νυχιών μας.



Τα νύχια θέλουν… το μάστορά τους!

Μυστικό όπλο γοητείας κάθε γυναίκας αποτελούν τα όμορφα και περιποιημένα νύχια καθώς καταφέρνουν πάντα να… μαγνητίσουν τα βλέμματα!
Η τάση της μόδας για φέτος το καλοκαίρι προστάζει νύχια σε σχήμα οβάλ –και όχι τετράγωνο που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια- ενώ η ποικιλία των χρωμάτων θα σας εντυπωσιάσει! Η υπεύθυνη μανικιούρ- πεντικιούρ γνωστού κέντρου αισθητικής κ. Κορμακοπούλου Αναστασία μας ενημέρωσε ότι «θα δούμε νύχια βαμμένα σε όλα τα χρώματα όπως κίτρινα, μπλε ακόμη και πράσινα! Επιπλέον, το κλασσικό γαλλικό μανικιούρ, που είναι πάντα στη μόδα, αποκτά νέα πνοή καθώς χρησιμοποιούνται έντονοι και πρωτότυποι συνδυασμοί χρωμάτων».
Ωστόσο, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε για μερικούς η περιποίηση των νυχιών φαντάζει είδος πολυτελείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητο καθώς έχει και «θεραπευτική» δράση. Συγκεκριμένα, ειδικά στα πόδια πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κάλους ή διάφορες σκληρύνσεις που τους δυσκολεύουν πολύ στην καθημερινότητά τους. « Οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες καλό είναι να κάνουν πεντικιούρ κάθε 20 μέρες και αυτό γιατί βοηθά στην καλή υγεία των ποδιών» τόνισε η κ. Κορμακοπούλου.
Από την άλλη όσοι έχουν μαλακά και αδύναμα νύχια αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ονυχοφαγίας μπορούν να βρουν λύση καθώς πλέον υπάρχουν πολλά υλικά μέσα για να τα αντιμετωπίσουν. Έτσι μπορείτε να ενισχύσετε ή και να επιμηκύνετε τα νύχια σας με ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούν gel, μετάξι ή ακρυλικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου