Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ
«Μετεξεταστέοι» μένουν οι έλληνες βουλευτές στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα το διαδίκτυο. Παρά το γεγονός, ότι οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, δεν αξιοποιούν ωστόσο τις υπηρεσίες επικοινωνίας που αυτές προσφέρουν, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα ιστολόγια (blog), για την επικοινωνία με τους πολίτες και ψηφοφόρους τους.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η χρήση του Διαδικτύου από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου». Συγκεκριμένα, παρότι δύο στους τρεις βουλευτές έχουν ιστοσελίδα, ο τρόπος επικοινωνίας μέσα από αυτές κρίνεται ως μη ικανοποιητικός καθώς παραμένει εξαιρετικά μικρή τόσο η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (7,3%), όσο και η χρήση blog (9,6%).
Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται απουσία διάλογου και δυνατότητας ανάρτησης σχολίων από τους πολίτες στις ιστοσελίδες των βουλευτών, με τις περισσότερες ιστοσελίδες να λειτουργούν σαν πίνακες ανακοινώσεων, όπου αναρτώνται δελτία Τύπου και βίντεο από ομιλίες. Μάλιστα, μόλις μια στις τέσσερις ιστοσελίδες ενημερώνεται συχνά ακολουθώντας την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Επίσης, στη πλειοψηφία τους δεν παρέχουν δυνατότητες αναζήτησης και ο τρόπος παρουσίασης των πολιτικών θέσεων χαρακτηρίζεται ως λανθασμένος.
Στο μεταξύ, τα εκλογικά ποσοστά των υποψήφιων βουλευτών δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την διαδικτυακή επικοινωνία. Χαρακτηριστικά, δύο στους τρείς νεοεκλεγέντες βουλευτές δεν διέθεταν προσωπική ιστοσελίδα κατά την προεκλογική τους εκστρατεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν αποκτήσει ούτε σήμερα.
Πάντως, πρωταθλητές στο… Ίντερνετ αναδεικνύονται οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, που χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους συναδέλφους τους άλλων κομμάτων τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Και αυτό, ενώ δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός του κόμματος, για την χρήση του διαδικτύου από τους βουλευτές του.
Δεύτεροι, με μεγάλη διαφορά, έρχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που η σημερινή ηγεσία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικτυακή επικοινωνία. Τρίτοι, με λίγο μικρότερη χρήση των διαδικτυακών δυνατοτήτων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έρχονται αυτοί της ΝΔ.
Ακολουθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αν και δεν δείχνουν να είναι τόσο «φανατικοί» της χρήσης του διαδικτύου, ωστόσο εμφανίζουν πολύ καλά ποσοστά στην ενημέρωση των ιστοσελίδων τους, στη χρήση του e-mail και των blog, στον τρόπο παρουσίασης των πολιτικών προτάσεων και στην παροχή δυνατότητας σχολιασμού των κειμένων. Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ απέχουν συνειδητά από τη χρήση ιστοσελίδων και οι περισσότεροι δεν έχουν καν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2009 από το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Την επίβλεψη είχε ο ερευνητής του Κέντρου, Δρ. Σπύρος Αρσένης και ο διευθυντής, Αναπληρωτής καθηγητής, Κωνσταντίνος Κοσκινάς, με τη συμβολή φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του Κέντρου.
-----
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής της χώρας αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν τη διαδικτυακή επικοινωνία. Μάλιστα, μετά από μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο εύκολα διαπιστώνουμε, ότι μεταξύ των 67 βουλευτών χωρίς ιστοσελίδα, υπάρχουν αρκετοί και από τους λεγόμενους πολιτικούς «πρώτης γραμμής».
Ανάμεσα τους :
*Δύο υπουργοί
*Δύο εκπρόσωποι τύπου
*Μία αντιπρόεδρος της Βουλής
*Ένας πρώην πρωθυπουργός
*Ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής
*Τρεις πρώην υπουργοί
*Μια πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής
*Δύο γνωστοί δημοσιογράφοι
Επίσης, υπάρχει ένας αρχηγός κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διατηρεί μόνο σελίδα στο Facebook.
---
«Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ελληνική κοινωνία. Οι πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό», επισημαίνει στον «Α.Τ» ο ερευνητής του Κέντρου Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Σπύρος Αρσένης.
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, η γενικότερη αδιαφορία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων για την πολιτική, μπορεί να ανατραπεί μέσα από το «άνοιγμα» των πολιτικών στο διαδίκτυο, ενώ τονίζει τη δυνατότητα που προσφέρει η διαδικτυακή επικοινωνία στους πολιτικούς για ορθότερη αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. «Το Ίντερνετ δίνει τη δυνατότητα στόχευσης σε κοινά και ενδιαφέροντα. Οι πολιτικοί θα μπορούσαν για παράδειγμα να εντοπίζουν ειδικές ομάδες πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα και να τους βοηθούν. Είναι πράγματα που γίνονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να γίνουν και στην Ελλάδα», αναφέρει.
Τετάρτη 7 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου