Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια ημέρα ZDAY 2010

Τον Ιούνιο του 2007 και τον Οκτώβριο του 2008 ο αμερικανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Peter Joseph κατάφερε με την προβολή των δύο ταινιών-ντοκιμαντέρ του -τι οποίες διέθεσε ελεύθερα στο διαδίκτυο- να «πείσει» εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να δουν με άλλο μάτι τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την κουρτίνα των ΜΜΕ, της πολιτικής, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και γενικά της παραπληροφόρησης.
Επίσης, στην τελευταία του ταινία προτείνει ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην αρχή της ισότητας των ανθρώπων και λειτουργεί με μια οικολογική οικονομία, θεμελιωμένη στους φυσικούς πόρους με την ονομασία “Venus  Project”, έργο του Jacque Fresco, κοινωνικού σχεδιαστή, ο οποίος ζει και εξελίσσει το συγκεκριμένο σχέδιο στην πρώτη μικρής κλίμακας πειραματική «VP κοινωνία» στη ΦΛόριδα των ΗΠΑ.

Τα δύο ντοκιμαντέρ «Zeitgeist: The movie» και “Zeitgeist: Addendum» του Peter Joseph απέσπασαν διεθνή βραβεία και παρά τις αμφισβητήσεις και τα αρνητικά σχόλια από τα μεγάλα media, η επιρροή τους είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία παγκόσμιου κινήματος με περίπου 375.000 ενεργούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο στις 13 Μαρτίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με σκοπό την διάδοση των ιδεών του κινήματος, παράρτημα του οποίου υπάρχει και στην Ελλάδα. “Το ελληνικό παράρτημα του κινήματος μετρά ένα χρόνο ζωής” λέει μεταξύ άλλων η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του κινήματος Αντωνία Πάππας στον “Α.Τ.” και συνεχίζει “Το ενδιαφέρον εθελοντικής συμμετοχής στο κίνημα μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό το βλέπουμε από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου είτε στις συζητήσεις (φόρουμ) στην επίσημη ιστοσελίδα μας, είτε στις δράσεις που οργανώνουμε”.


Φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού της 3ης Παγκόσμιας ημέρας ZDAY 2010 (δεύτερη φορά στην χώρα μας), το Επίσημο Τμήμα της Ελλάδας του Κινήματος Zeitgeist (Πνεύμα των Καιρών) οργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από την Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Μαρτίου 2010. Εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε 70 χώρες. Μάλιστα, την κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου στην ΑΘήνα θα προλογίσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο δημιουργός των ταινιών και του κινήματος Zeitgeist Peter Joseph. Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων (Κυριακή) θα συμμετέχουν ο Καθ. Νικήτας Νικητάκος, ο Δρ. Θεόδωρος Λίλας και ο κ. Αθανάσιος Βατίστας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου θα παρουσιάσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο «Άγιος Ευστράτιος Πράσινο Νησί», ένα σχέδιο εμπνευσμένο και βασισμένο στο έργο του Jacque Fresco σχεδιαστή του Venus Project. Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε στην επίσημα ιστοσελίδα του ελληνικού κινήματος www.thezeitgeistmovement.gr

Άρης Κολομβάτσος


Οι ταινίες

http://www.zeitgeistmovie.com/


Το κίνημα

http://www.thezeitgeistmovement.com

Το  trailer των εκδηλώσεων

http://www.youtube.com/watch?v=LJ0DtyJBjBI


Πρόβα της εκδήλωσης "Ολα πάνε καλά" - Before ZDAY 2010 Athens Greece

http://www.youtube.com/watch?v=HKj2-7a1x0w

Η ομάδα του Everything is OK σε ένα κολάζ από διάφορες περιπέτειες τους

http://www.youtube.com/user/TZMGreece#p/f/3/2J0ikG4XpTs

Το «Σχέδιο Αφροδίτη»

http://thevenusproject.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.thezeitgeistmovement.gr επισημο τμημα του κινήματος για οσους ενδιαφέρονται!

antonia είπε...

Ευχαριστούμε για την πολύ καλή παρουσιάση και τα λινκς.Σας περιμένουμε το Παρασκευο -Σαββατοκύριακο
Αντωνία Πάππας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
The Zeitgeist Movement
Greece

Δημοσίευση σχολίου