Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Το H2O της ζωής μας!


Το νερό αποτελεί την «κινητήριο» δύναμη του οργανισμού μας καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την συντήρησή του. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει εβδομάδες χωρίς τροφή ενώ χωρίς νερό μόνο μερικές μέρες!


Αυτό συμβαίνει γιατί καθημερινά το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζει απώλεια υγρών μέσα από διάφορες οργανικές διαδικασίες, όπως η αναπνοή και η εφίδρωση. Συνεπώς, χρειάζεται επαρκή πρόσληψη υγρών προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Η Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος και υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές» κ. Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου δήλωσε στον «Α.Τ» ότι « Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η επεξεργασία και η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, η αποβολή των τοξίνων, η ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος, η ενυδάτωση του δέρματος, η λίπανση των αρθρώσεων και των ματιών καθώς και ο περιορισμός του οιδήματος στα γόνατα και τους αστραγάλους. Και ας μην ξεχνάμε ότι η βάση πολλών υγρών του σώματος όπως το αίμα και η σίελος, είναι το νερό».

Το πόσο νερό θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει ημερησίως εξαρτάται κυρίως από το βάρος του αλλά και από τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ενδεικτικά, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 1,5- 2ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά, όπως όταν ασκείται συστηματικά (λόγω της εφίδρωσης) ή όταν αποβάλλονται από τον οργανισμό του ποσότητες υγρών εξαιτίας κλινικών καταστάσεων (π.χ έμετος). Επιπλέον, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό ημερησίως.

Παρόλο που το νερό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων αναγκών σε υγρά, το 1/3 αυτών προσλαμβάνεται από τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, οι σούπες, οι κρέμες και τα ροφήματα.

Σύμφωνα, με την κ. Γιαννιτσοπούλου «η ελλιπής κατανάλωση υγρών οδηγεί τον οργανισμό στην επιβράδυνση των λειτουργιών του προκειμένου να εξοικονομήσει υγρά από το ίδιο το σώμα μας! Έτσι να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης που είναι η έντονη δίψα, η έλλειψη συγκέντρωσης , η κούραση και η γενικότερη αδυναμία των αρθρώσεων. Στη συνέχεια ακολουθούν μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλος ακόμη και δυσκοιλιότητα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση κατανάλωση υγρών, προκειμένου να επανέλθει η φυσιολογική κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού».

Είναι εύκολο λοιπόν για τον καθένα να καταλάβει ότι το νερό αν και δεν έχει θρεπτική αξία, αποτελεί βασικό παράγοντα ρύθμισης της λειτουργίας του οργανισμού και η συστηματική κατανάλωσή του είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά αν δεν είστε λάτρεις του νερού προσπαθήστε τουλάχιστον να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό.

Να θυμάστε ότι
Δεν βοηθούν στη ενυδάτωση του οργανισμού σας όλα τα υγρά! Αντίθετα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά αφυδατώνουν το σώμα σας! Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από όσο παρέχουν στον οργανισμό.




Μήπως δεν πεινάτε αλλά... διψάτε?

Μερικές φορές νομίζουμε ότι πεινάμε και σπεύδουμε να καταναλώσουμε ένα πρόχειρο γεύμα ώστε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μπορεί το σώμα μας να έχει απλά την ανάγκη να «πιει» κάτι. Συμπερασματικά λοιπόν αν καταναλώνετε την ποσότητα νερού που σας χρειάζεται παράλληλα μειώνετε και την αίσθηση της πείνας!




Προσέξτε μη μουλιάσετε...



Είναι γεγονός ότι ένα ζεστό μπάνιο είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Ωστόσο, δεν είναι ότι καλύτερο για την επιδερμίδα σας καθώς όταν η θερμοκρασία του νερού ξεπερνά αυτή του σώματός σας, οι πόροι ανοίγουν και η φυσική σου υγρασία εξατμίζεται! Φροντίστε λοιπόν η αγαπημένη σας συνήθεια να μην ξεπερνά τα 5 λεπτά και βοηθήστε το δέρμα σας να μην αφυδατωθεί χρησιμοποιώντας ενυδατικό αφρόλουτρο ή κάποιο λάδι σώματος.









ΤΡΟΦΕΣ «ΠΛΟΥΣΙΕΣ» ΣΕ ΝΕΡΟ

Τροφή    /    Περιεκτικότητα σε νερό (%)
Μαρούλι        95%
Θαλασσινά    85%
Γάλα              90%
Ψάρι              75%
Αγγούρι         96%
Ντομάτες      93%
Μπρόκολο    89%
Κοτόπουλο   65%

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου