Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Αποχώρησε η GOOGLE από την Κίνα. Οι κινέζοι θα εξυπηρετούνται μέσω του Χονγκ Κονγκ, όπου δεν υπάρχει λογοκρισία.


Ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου Google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να λογοκρίνει τη κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn και ότι οι "κυβερνοναύτες" θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, Google.hk.

H Google διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει την έρευνα και το αναπτυξιακό έργο στην Κίνα και θα διατηρήσει τη λειτουργία υπηρεσιών πώλησης στη χώρα αυτή."Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, ανάμεσα στους οποίους να είναι χρήστες στην ηπειρωτική Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση υπήρξε σαφής κατά τις συνομιλίες μας ότι η αυτολογοκρισία είναι μια μη διαπραγματεύσιμη νομική απαίτηση", δήλωσε ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της Google Ντέιβιντ Ντράμοντ.

"Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα προσέγγιση για την παροχή μη λογοκριμένης έρευνας σε απλουστευμένα κινεζικά από τη Google.com.hk είναι μια φρόνιμη λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι καθ΄όλα νόμιμη και θα αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση στην πληροφορία για τον κόσμο στην Κίνα. Ελπίζουμε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφασή μας", επισήμανε.

Η Google πρόσθεσε ότι θα εγκαινιάσει μια νέα διαδικτυακή σελίδα που θα ενημερώνεται καθημερινά και θα πληροφορεί τον χρήστη για τις υπηρεσίες της που είναι διαθέσιμες στην Κίνα.


Κίνα: Το Πεκίνο καταδικάζει τη διακοπή της επιβολής λογοκρισίας στην κινεζική μηχανή αναζήτησης της Google.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου Google "παραβίασε γραπτή δέσμευσή του" και "απολύτως εσφαλμένα" σταμάτησε τη λογοκρισία στην κινεζική του μηχανή αναζήτησης Google.cn.

"Ξένες εταιρίες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε κάνει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ", δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα διαδικτύου της κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

"Η Google έχει απολύτως άδικο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων και έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας στη Google για τις αβάσιμες κατηγορίες και πρακτικές της καθώς και για τη στάση της", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Κίνα: Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρετίζουν την απόφαση της Google.

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση σήμερα για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

"Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρίες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν", δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.

"Έχουν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες", παρατήρησε η Χομ. "Τεχνικά παραμένουν στην Κίνα αλλά σταματούν τη λογοκρισία".

Ο βετεράνος κινέζος διαφωνών Ουέι Τζινσένγκ που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ αφού εξέτισε 20ετή κάθειρξη στη χώρα του, δήλωσε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πεκίνου και Google δεν τον εκπλήσσει.

"Γνωρίζαμε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε. Δεν ήταν δυνατός ο συμβιβασμός", δήλωσε.

Για τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), "οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερ - Γερμ.Πρακτ.- Γαλλ.Πρακτ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου