Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ταλαιπωρία ανευ λόγου και αιτίας


ΑΡΘΡΟ του δρ. Γεράσιμου Α. Παπαδόπουλου, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Το κακόγουστο αστείο με τις δήθεν προγνώσεις σεισμών, που για μια ακόμη φορά δημοσιοποίησε καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεχίστηκε χθες. Μόνο μέσα στους τελευταίους μήνες γίναμε θεατές αυτού του αστείου τουλάχιστον τέσσερις φορές.
Για την περιοχή της Φθιώτιδας και γενικότερα της κεντρικής Ελλάδας μιλούσαν το περασμένο καλοκαίρι. Δεν έγινε ισχυρός σεισμός εκεί. Για την περιοχή της Ζακύνθου μιλούσαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Δεν έγινε ισχυρός σεισμός εκεί. Μετά την μετρίου μεγέθους σεισμική δράση στην περιοχή της Ναυπάκτου τον περασμένο Ιανουάριο, μίλησαν γι’ αυτήν την περιοχή. Ούτε εκεί έγινε ισχυρός σεισμός. Και αφού αναστάτωσαν και ταλαιπώρησαν κοινωνικά όλες αυτές τις περιοχές, χθες έκαναν το ίδιο για την περιοχή της Εύβοιας και της Λαμίας. Έχει, λέει, αναρτηθεί μια σχετική μελέτη. Όμως αυτό δεν μας λέει τίποτα γιατί πρόκειται για μελέτες που δεν αξιολογούνται από κανέναν. Άρα στερούνται επιστημονικού κύρους. Αλλά κι αν ακόμη είχε υπάρξει θετική αξιολόγηση, δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο της δημοσιοποίησης.

Δηλαδή, τι κερδίσαμε ως κοινωνία από τη δημοσιοποίηση της πρόγνωσης. Μήπως μας έκανε σοφότερους; Μήπως μας βοηθάει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα; Τι θα πει "να έχουμε τον νου μας για μια βδομάδα", όπως δήλωσε ο συγκεκριμένος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Πατρών; Αστεία πράγματα. Για μια ακόμη φορά παραβιάστηκαν βάναυσα οι διεθνείς κανόνες δεοντολογίας για τον χειρισμό των σεισμικών προγνωστικών στοιχείων, ιδίως όταν υποτίθεται ότι ο σεισμός αναμένεται σε περίπου μια βδομάδα. Αστεία πράγματα που εκθέτουν, όχι μόνο τον συγκεκριμένο επιστήμονα αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αστεία πράγματα, που πάνω απ’ όλα ταλαιπωρούν άνευ λόγου και αιτίας την κοινωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου