Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

"Βάλσαμο" για τον οργανισμό η νηστεία!


Η περίοδος της νηστείας μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ωστόσο οι περισσότεροι από μας ακολουθούν την συγκεκριμένη δίαιτα μόλις από χθες. Η συνήθεια αυτή πέρα από την θρησκευτική της αξία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό μας καθώς αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για «αποτοξίνωση», με την προϋπόθεση βέβαια ότι ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.


Ακόμη και για κάποιον που θα νηστέψει μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα τα οφέλη για τον οργανισμό του μπορεί να είναι σημαντικά. Σύμφωνα με το κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, κ. Ρέππα Κυριάκο «Η αποφυγή κρεάτων και κυρίως τυριών, που αποκλείονται στη νηστεία, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα». Από την άλλη τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες όμως μπορούν να «καλυφθούν» από την κατανάλωση άλλων τροφών.«Στο επίπεδο της πρωτεϊνικής πρόσληψης, η όποια έλλειψη μπορεί να καλυφθεί από τα θαλασσινά, αλλά και από τα όσπρια. Μάλιστα ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι, καλαμπόκι και ψωμί δίνει πρωτεΐνη παρόμοιας βιολογικής αξίας με αυτήν του κρέατος. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η υπερκατανάλωση κρέατος έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται διάφοροι μεταβολίτες στο σώμα μας, όπως η ουρία, το ουρικό οξύ και η κρεατινίνη» επεσήμανε ο κ. Ρέππας.

Επιπλέον, αναφορικά με τον σίδηρο, το ασβέστιο και τις βιταμίνες που εμπεριέχονται στις ζωικές τροφές, μπορούμε για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να τα αποκομίσουμε από άλλες τροφές. Για παράδειγμα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί αλλά και τα λαχανικά είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες. Από την άλλη η ελαττωμένη πρόσληψη ασβεστίου για το λίγο που διαρκεί «δεν δημιουργεί προβλήματα ακόμα και σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως οι οστεοπορωτικές γυναίκες» τόνισε ο κ. Ρέππας και συμπλήρωσε «το ίδιο ισχύει και για την βιταμίνη Β12 που βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα».
Συνηθισμένο ωστόσο είναι το φαινόμενο να παίρνει κάποιος βάρος κατά την διάρκεια της νηστείας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νηστίσιμες τροφές μπορεί να καλύπτουν θερμιδικά τις ανάγκες μας αλλά δεν ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού. Όπως εξήγησε ο ειδικός «Το κρέας μας χορταίνει ευκολότερα κι έτσι η έλλειψη του μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πεινάμε περισσότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα να θέλουμε περισσότερο φαγητό, κυρίως ψωμί». Είναι εύκολο όμως για τον καθένα να αποφύγει την παραπάνω κατάσταση, αν αναλογιστεί το πραγματικό νόημα της νηστείας που ταυτίζεται με τη λιτότητα.


Νηστίσιμα πιάτα με γεύση, αρώματα και πολύ… φαντασία!
Η δίαιτα που η εκκλησιά ορίζει για την περίοδο της νηστείας είναι αυστηρή και εξαιρετικά λιτή με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για τον καθένα να την ακολουθήσει. Αν είστε ένας από αυτούς που επιθυμείτε να νηστέψετε χωρίς όμως να στερηθείτε εντελώς την απόλαυση των γεύσεων, δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω.
· Φρικασέ με αγριόχορτα (ζοχούς, ραδίκια, τσουκνίδες και ό,τι άλλο βρείτε στην αγορά) και γαρίδες ή σουπιές!
· Μπιφτέκια λαχανικών με μυρωδικά και βότανα. Μπορούν να παρασκευαστούν και χωρίς λάδι.
· Λαχανοντολμάδες με ψιλοκομμένες γαρίδες ή καραβίδες στο εσωτερικό τους.
· Τα όσπρια δεν είναι μόνο για σούπα! Μπορείτε να φτιάξετε κεφτέδες, κρύες και ζεστές σαλάτες ακόμη και διάφορες σάλτσες.

Από τη νηστεία στην κρεατοφαγία
Από το βράδυ της Ανάστασης και βέβαια την Κυριακή του Πάσχα το κρέας «πρωταγωνιστεί» στο γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, η έλλειψη του αλλά και η ιδιαίτερη αδυναμία των Ελλήνων για αυτό τους οδηγεί σε… ατασθαλίες που σίγουρα επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Ακολουθώντας όμως μερικά βασικά βήματα μπορεί εύκολα να περάσει κάποιος από την περίοδο της νηστείας σε αυτή της κρεατοφαγίας. Για παράδειγμα περιορίστε τις ποσότητες λιπαρών τροφών που θα καταναλώσετε. Μια έξυπνη λύση είναι να ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτες και να πίνετε άφθονο νερό. Επίσης όπως μας συμβούλεψε ο κ. Ρέππας « Χορέψτε για να κάψετε θερμίδες και απολαύστε το αρνάκι ακόμα κι αν έχετε χοληστερίνη. Μια φορά δεν βλάπτει! Έχετε όλο το υπόλοιπο διάστημα για να προσέξετε».
Σε κάθε περίπτωση όμως αποφύγετε τις υπερβολές, τρώτε αργά και απολαύστε τα «καλούδια» της Λαμπρής.

Σύμφωνα με την εκκλησία πάντως...
η νηστεία αποτελεί μια άσκηση εγκράτειας που δεν αφορά μόνο στο φαγητό «η νηστεία γίνεται πρωτίστως στη καρδιά και το μυαλό μας!» τόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τζελαλίδης και συμπλήρωσε ότι «οι πιστοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η περίοδος αυτή είναι περίοδος λιτότητας. Για αυτό στη νηστεία παίζει ρόλο τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του φαγητού». Στο πλαίσιο αυτό, δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της νηστείας η κατανάλωση υποκατάστατων αρτύσιμων καθώς «αν κάποιος πιεί γάλα σόγιας τότε δεν νηστεύει γιατί δεν στερείται την απόλαυση, την ηδονή που το προσφέρει αυτή του η συνήθεια» επεσήμανε ο Πάτερ.
Ωστόσο, στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι ακολουθούν τις θρησκευτικές επιταγές τουλάχιστον για τη Μεγάλη Εβδομάδα, δείχνοντας έτσι ότι «συμπορεύονται με την οδύνη και τον πόνο του Χριστού».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου