Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Οικονομία, Ελληνοτουρκικά, Κύπρος και κατάργηση της βίζας στο τραπέζι των συζητήσεων Ομπάμα - Παπανδρέου



Η οικονομία, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν για 45 λεπτά στο οβάλ γραφείο του Αμερικανού Προέδρου, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Οι δυο ηγέτες εκτός των άλλων συζήτησαν και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς επίσης και για θέματα των Βαλκανίων, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανακοίνωσε ότι καταργείται η βίζα για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον κ. Barack Obama, για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, για την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα, αλλά και για την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού, να βάλουμε τη χώρα μας σε μια νέα τροχιά, βιώσιμης ανάπτυξης. Τον ενημέρωσα, όμως, και για την αποφασιστικότητα όλων μας, εκτός από τα άμεσα μέτρα, να κάνουμε και θεσμικές, μεγάλες αλλαγές στην οικονομία μας, στη Δημόσια Διοίκηση, στην παιδεία και στην υγεία, μπαίνοντας σε μια πορεία πράσινης ανάπτυξης, ώστε η χώρα μας να είναι και ανταγωνιστική, και ελκυστική. Μια χώρα, που έχει βεβαίως πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη, τις οποίες εμείς θέλουμε και θα εγγυηθούμε.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Αμερικής και για την πρωτοβουλία που πήραμε στην Ευρώπη, η κυρία Merkel, ο κ. Sarkozy, ο κ. Juncker και εγώ, κατά της κερδοσκοπίας, κατά των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές, κάτι που μας αφορά άμεσα και ως χώρα, διότι έχουμε γίνει θύμα, πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, αυτών των κερδοσκόπων. Και ζήτησα να συνδράμει και η Αμερική προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην επόμενη συνάντηση των G-20, που θα γίνει και στην Ευρώπη, και στην Κορέα.

Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική, και ο κ. Obama με διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία χρήσιμη, σημαντική και θετική και ότι θα συνδράμουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα, το οποίο αντιμετωπίζει όχι μόνο το σημερινό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα βάλει μια τάξη και στη διεθνή αγορά.

Είχα την ευκαιρία βέβαια να μιλήσω και για άλλα θέματα που αφορούν στην περιοχή μας, όπως το Κυπριακό. Επιβεβαίωσα τη στήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, αλλά τόνισα και την ανάγκη να υπάρξει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, για μια αποφασιστική βούληση στην επίλυση αυτού του προβλήματος, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Επίσης, μιλήσαμε για τη δική μας πρόταση για το 2014, δηλαδή για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., καθώς θεωρούμε ότι η στήριξη αυτής της πρότασης θα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και μια ευκαιρία, μια διαδικασία που θα είναι καταλυτική και για την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν, διμερών ή άλλων, στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ανέφερα τις πρωτοβουλίες που έχω πάρει, την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και, βεβαίως, τη βούλησή μας να αναζωογονήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο πάντα να λύσουμε ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν αυτό της υφαλοκρηπίδας. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω ότι ο κ. Obama, μου ανακοίνωσε ότι σήμερα αποφάσισε την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση αυτή, η οποία πρέπει ήδη να έχει βγει και επισήμως από τον Λευκό Οίκο, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία. Και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι και η Ελλάδα, όπως πάντα, ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, συνεργάζεται και δουλεύει με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Είναι νομίζω μια πολύ θετική χειρονομία, που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω ξανά τον Barack Obama γι' αυτή την πρωτοβουλία, που είναι ένα πολύ θετικό σημάδι.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε ότι αυτή η συνάντηση και η υποστήριξη που προσέφερε ο Πρόεδρος Obama, μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά και πρακτικά την προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι κάθε φωνή υποστήριξης των προσπαθειών της χώρας μας είναι θετική, πόσο μάλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν αποτελούν μόνο μια πολιτική δύναμη, αλλά βεβαίως και μια πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη. Θα έλεγα, όμως, και ακόμα περισσότερο ότι, το γεγονός πως υπάρχει και αυτή η βούληση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, νομίζω πως δικαιώνει επιπλέον και τις δικές μας προσπάθειες. Διότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού καθιστούν εφικτό για εμάς, για τη χώρα μας, να μπορούμε να μιλάμε δυναμικά, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και η Ελλάδα να αναδεικνύεται ως μια χώρα, που έχει λόγο γι’ αυτά τα θέματα. Και βεβαίως, αυτές οι προσπάθειές μας, προασπίζουν τελικά και τα δικά μας συμφέροντα.

Πιστεύω επίσης ότι η αναγνώριση πια αυτών των δύσκολων μέτρων - όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολα για τον Ελληνικό λαό - δείχνει ότι πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες.

Βεβαίως, δεν έχουμε τελειώσει τον αγώνα μας, συνεχίζεται αυτός ο αγώνας, αλλά το κάθε βήμα νομίζω ότι είναι θετικό, πόσο μάλλον σήμερα, που είχαμε αυτή τη θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο, τον κ. Obama.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάβατε την υποστήριξη που θέλατε από τον Πρόεδρο Obama; Ζητήσατε οικονομική βοήθεια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια από κανέναν. Αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε, είναι να αναζωογονήσουμε τη δική μας οικονομία. Θέλουμε να βάλουμε σε σωστή πορεία τη δική μας οικονομία και αυτό αναγνωρίστηκε και χαιρετίστηκε από πολλούς ηγέτες και, όπως είπα, από πολλούς σημαντικούς διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εμείς θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και, σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαία η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι, τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει δράση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι για ολόκληρο τον κόσμο.

Δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη, ότι υπάρχει αλληλεγγύη και δεν θα επιτραπεί στους κερδοσκόπους να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι λάβαμε αυτή την πρωτοβουλία, η Καγκελάριος Merkel, ο Πρόεδρος Sarkozy, ο κ. Juncker και εγώ, να πολεμήσουμε κατά της κερδοσκοπίας, ότι βρήκαμε θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο Obama και διασφαλίσαμε ότι αυτό το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνάντησης του G-20.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου